NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ikone u "Kandelabru"

Brankica Aćimović

      Likovna kolonija "Sv. Prohor Pčinjski" je najzad, posle desetogodišnjeg izlaganja fresaka, ikona i slika po galerijama i muzejima u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u Londonu, Parizu, Limasolu, Johanesburgu, Gaberonu, Harareu...dobila svoj prostor, kafe-galeriju "Kandelabr" u Braničevskoj 23, ispod Hrama Svetog Save, u kojem će odsad imati kako stalnu postavku ikona u jednom delu galerije, tako i izložbe različitih autora, u drugom.
       Tako se, ovih dana povodom 2000 godina hrišćanstva i 800 godina Hilandara u "Kandelabru" mogu videti portreti hilandarskih monaha kao i slike sa različitim svetogorskim motivima. Najavljujući novu postavku slika "Stari Beograd između dva rata", Brankica Aćimović-Grčić, slikar
       konzervator i osnivač Kolonije kojoj je osnovni zadatak rekonstrukcija i restauracija starih manastira, za NIN kaže: "Naša umetnost je doživela svoju renesansu upravo u srednjem veku u kojem su nastale najlepše srpske ikone i freske. Namera Kolonije 'Sveti Prohor Pčinjski' je da nastavi tu tradiciju budući da je srpski narod ponovo u renesansi kada je o buđenju svesti i povratku tradiciji i korenima, reč. Takođe, cilj Kolonije je i podučavanje mladih slikara crkvenoj umetnosti, budući da smo tokom deset godina izlaganja naših ikona po svetu shvatili koliko taj svet poznaje i poštuje našu srednjovekovnu umetnost, ponekad više i od - nas samih."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu