NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tačno je

("Nije tačno", NIN br. 2628)

      Znao sam da će na moj tekst "Tuberkuloza kao sudbina" reagovati jedan od dvojice. Prof. dr Dušan Popovac, profesor Prištinskog univerziteta, dugogodišnji direktor gradskog ATD u Beogradu i nacionalni koordinator za TBC (?), javio se i nešto demantovao. Nejasno je zašto profesor nije u nastavi na Medicinskom fakultetu u Beogradu, sa terena nije jasno kako se postaje nacionalni koordinator za TBC, nejasno je šta je ekspertska grupa i kome ona i dokle polaže izveštaje. Ogromna većina eksperata za TBC o tome ništa ne zna.
       Profesore, Vi niste razumeli moj tekst, on je metafora. Istina je jedna, a vaše je pravo da obogatite sopstveno sofisticiranje, ako možete.
       Pa, gde smo u Evropi, u odnosu na TBC, profesore? Budite kao ekspert i nacionalni koordinator precizni.
       Vi ne govorite istinu o dispanzerima za plućne bolesti. Kad ste kao koordinator obišli neki dispanzer za plućne bolesti u Srbiji i kakav je izveštaj o tome? Šaljem vas, za početak, u Rekovac, pa u Lazarevac, dođite u Ćupriju. Potom obavestite ekspertsku grupu!
       Ako je podatak o incidenci tačan, profesore, onda 3 500 ljudi boluje i leči se godišnje od aktivne tuberkuloze pluća, a to za vas nije skupo. Pa, množite i sabirajte, profesore.
       Ne invaginirajte mi mozak: pirazinamid kupuju pacijenti, a doskoro su kupovali i rifamor!
       Kod Vas je najvažnije, a kod mene besmislica i za čuđenje, da je lečenje tuberkuloze besplatno?! Neko plaća lekove. Ako to ne rade pacijenti, mora država, a ona krhka, nemoćna, urušena, unižena. Vi to nazivate političkim potresima?
       Koja je suštinska razlika standarda i normativa koji su usvojeni 1986. kao obavezujući, na predlog prof. Fortiča i NPT?
       Elem, profesore, moja priča je priča lekara o struci, o etici, o istini, o dobrim običajima.
       I, moj lični stav: umesto Vas, mora doći neko ko je mlađi, inventivniji i sposobniji. Nacionalni koordinator traži drugačije valere!
      
       DR MILORAD NENEZIĆ,
       pneumoftiziolog, Ćuprija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu