NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opasno čačkanje

("Nečastivi u Socijaldemokratiji", NIN br. 2628)

      Pročitala sam ovaj tekst u NIN-u od 10. maja i mogu reći da ste jedini koji ste "stvari" nazvali pravim imenom. O Komisiji na čijem je čelu Vuk Obradović je reč. Jedino mi nije jasno zašto niko ne insistira da se obelodane rezultati, ono što je do sada ustanovila ta komisija i sve bi bilo jasno. Gospodin Obradović je, čini mi se, pokušao da otvori Pandorinu kutiju, a u kutiji su, izgleda, imena njegovih kolega iz DOS-a, jer zašto bi, inače, oni osuđivali Vuka Obradovića? Zbog švalerisanja, sigurno ne bi. Balkan je to (na primer, izjava Bate Živojinovića). Šta vladu treba da brine ako se neki njen član "ljubaka" sa nekim ženama? Ruku na srce, zakazala je muška solidarnost.
       Drugi problem je, sigurna sam, borba za vlast i prevlast unutar same Socijaldemokratije. A Nušić je to lepo rekao: "Vlast je slast".
       Treći problem predstavljaju te žene. Neko, ne znam ko, ipak grdno manipuliše njima. Jer, kažu da ih je gospodin Obradović dugo zlostavljao, a odlučile su da progovore tek kad je najavljeno da će vladina komisija objaviti podatke. Osim toga, jednom ih je deset, jednom pet, a izjave daje samo jedna žena. Tu je zakazala ženska solidarnost. I, tako, od šume se drveće ne vidi. "Hajka na Vuka" je, očito, završena. Ishod je već poznat. Premijer je najavio hitno imenovanje novog predsednika Komisije. Znači, to je bitno, i, samo to. Ko koga ovde laže?
       DOS je čvrst u odluci da se gospodin Obradović "izbaci" iz vlade. Šta li će odlučiti srpski parlament? Saznaće se uskoro, jer nekima se veoma žuri.
       Vuka Obradovića već su degradirali i kao čoveka i kao političara, i kao saradnika, i kao supruga i kao oca.
       Šta mu preostaje? Da se povlači po sudovima s tim ženama (ako procesa i bude) i da se teši čuvenom rečenicom: "Ipak je srpski ćutati?" Ostaće jedan od retkih koji je zaista želeo da ratuje i dobije bitku protiv korupcije i kriminala. Jer, nije srpski to čačkati.
      
       NEVENKA MUDRI,
       Grac


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu