NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Šverc

      Republički ministar za privredu i finansije Božidar Đelić privatno oduzima prijateljima paklo cigareta ukoliko na njima nema akcizne markice. (Već sam u ovoj kolumni o akcizi pisao i agilnom ministru nedavno rekao da bi trebalo vratiti u redovnu upotrebu našu staru reč trošarina, umesto akciza. On se sa tim složio).
       I ne samo to. Agilni ministar je organizovao zatvaranje oko 250 beogradskih kioska u kojima su nađene švercovane cigarete bez pripisanih markica.      
       U Srbiji se truju naši građani sa 25 000 tona cigareta godišnje, od kojih je 80 odsto švercovano. Tim ilegalnim radnjama država je na gubitku oko četiri milijarde dinara.
       Ovih dana zagrebački tabloid "Nacional" otvorio je temu o ulozi Stanka Subotića Caneta u švercu cigareta u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. List bez dokaza proziva najviše političare ovih republika. Premijer Zoran Đinđić to komentariše kao deo organizovanog pokušaja diskreditovanja borbe sadašnje srpske vlasti upravo protiv organizovanog kriminala i kao primer moći mafije da potplati koga hoće u toj raboti.
       Šverc dolazi od nemačkog prideva schnjartz, crn. Nije teško pogoditi da švercovani potiče od izraza "raditi nešto na crno", ilegalno. I Englezi kažu blackmarketing, ali i smuggling.
       Italijanska reč contrabbando nema nikakve veze sa izrazom banda, već sa italijanskom reči bando koja znači propis, raspis. Nastala je u Veneciji 1280. godine adaptacijom srednjovekovnog latinskog izraza contrabannum za pojam o kom danas pišemo. Očigledno iz potrebe da se imenuje krijumčarenje.
       Reč krijumčariti (ili u hrvatskoj varijanti kriomčariti) dolazi od glagola kriti, dakle kriomice trgovati ili prenositi robu preko granice.
       Imajući na umu štetnost duvana, naš preduzimljivi ministar svom narodu bi učinio pravu uslugu kada bi počeo da oduzima paklice cigareta bez obzira na poreklo. Jer na licemernim reklamama ispisana je istina: "Upozoravamo da je medicinski utvrđeno da je pušenje štetno po čovekovo zdravlje". Međutim, nije mi poznato da li g. Đelić puši.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu