NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Akademija uživo

Obrazovni program RTS-a odnedavno direktno prenosi zanimljiva predavanja univerzitetskih profesora

      Odluči li Radio-televizija Srbije da postane javni servis, obrazovanje nacije biće programski prioritet. Pitanje je da li će naučno-obrazovni program posle niza godina uspeti da vrati i zadrži gledaoce pred televizorom koji odavno ne liči na "kutiju". Znači, kvalitetom programa, "upakovanošću" koju imaju strane emisije obrazovnog tipa, zanimljivim i razumljivim temama najviše bi koristile mladima kojima su ovakve emisije prevashodno i upućene.
       Pokušaj da se oživi interesovanje mladih za obrazovni program jeste i emisija "Akademija in vivo" koju RTS realizuje u saradnji sa Beogradskim univerzitetom. Direktan prenos predavanja studentima omiljenih profesora, ideja je režisera i člana Upravnog odbora RTS-a Aleksandra Mandića. Do sada su emitovane dve emisije u kojima su studentima, ali i televizijskom auditorijumu, predavanja držali profesor Rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Obrad Stanojević i profesor Botanike na Farmaceutskom fakultetu Radiša Jančić.
       Ideja emisija je da mladi uče od najboljih. Profesore koji će se pojavljivati u ovom, kako ja volim da kažem beskonačnom serijalu, birali su sami studenti. Dobar profesor je i dobar šoumen, što se jedino može pokazati kroz živu emisiju", kaže autor "časa uživo" Aleksandar Mandić koji tvrdi da bolju propagandu učenja, od ove ne zna.
       Najveći problem naših obrazovnih emisija nije kvalitet, već staromodan, klasičan pristup temi koji ne može vizuelno da zadovolji mlađe gledaoce. Zaboravlja se da su mladi danas "on line" sa svetom. Imaju Internet i satelitske programe.
       Veliki problem u stvaranju programa RTS-a i jeste kako upakovati emisiju. Treba mnogo stvarati, prikazivati, a nema nove tehnike. Montaža nije poboljšavana. Ne krijem da treba dovesti i mlade reditelje za koje, opet, mi nemamo novca", kaže urednik obrazovnog programa RTS-a Siniša Aleksić koji veruje da će emisije poput serijala "Književnost stare i južne Srbije" podsetiti gledaoce na bolja izdanja naučno-obrazovne rubrike. "Gledanost naših emisija koje imaju nepovoljne termine, od 10 do 12 i od 14 do 16 časova, jeste, prema prvim istraživanjima, prilično dobra.
       Obrazovni program RTS-a prati između 140 i 180 hiljada gledalaca, a pored već postojećih programa iz matematike, tumačenja književnih dela, serije o novim tehnologijama, početkom sledeće nedelje počinju polusatne emisije koje će pripremati đake za prijemne ispite iz srpskog jezika i matematike."
      
       DRAGANA BJELICA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu