NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Saopštenje uprave RTV B 92

      Ovogodišnja nagrada za novinarstvo braće Karić, koja je dodeljena novinarki i urednici TV B 92 Bojani Lekić, izazvala je kontroverzne reakcije u javnosti. Pominje se i nekakva izdaja koja je i lična i kolektivna, kao i čestitke za sve ono što je Bojana Lekić do sada uradila.
       U ime Radija i TV B 92 moramo da istaknemo principe kojih se ovaj medij držao od svoga osnivanja. Prvo: Radio B 92 nikada nije funkcionisao po principu ideološko-političkih komisija koje su određivale pravila ponašanja, mišljenje, ukus ili stil zaposlenih u svojoj kući. Potpuna individualna odgovornost bila je osnovna vrednost za koju smo se uvek zalagali. To što smo posle tolikih godina provedenih pod pritiskom i represijom ostali zajedno nije posledica nikakve unutrašnje kontrole ili straha već isključivo izbor po srodnosti. Na RTV B 92 nikada nisu držani kursevi protiv nacionalizma, govora mržnje ili netolerancije iz jednostavnog razloga što se nikada nije desilo da neki novinar "zaluta" na ovaj radio.
       Drugi princip kojeg smo se držali bio je da ni po koju cenu ne odstupamo od naše uređivačke koncepcije koja nije samo informativne prirode već je uvek i sa određenom kulturnom, prosvetiteljskom i umetničkom porukom. I na kraju, uvek smo pravili program koji nije bio upućen samo jednoj određenoj, uskoj grupi već raznovrsnoj i široj publici. Toliko o našoj doslednosti.
       Bojana Lekić je, sigurni smo da će se sa tim složiti većina građana ove zemlje, jedan od vodećih novinara u ovoj sredini. Nikada nije bila miljenica nijedne političke stranke, državnih struktura ili moćnih finansijskih krugova. Svoju karijeru je gradila potpuno nezavisno od raznih uticajnih krugova. Kao istaknuti TV novinar imala je mnogo primamljivih ponuda, pogotovo posle 5. oktobra 2000. Ona je ostala lojalna našoj radio i TV stanici. Ne vidimo zbog toga nijedan valjan razlog da pravdamo ili obrazlažemo ličnu odluku Bojane Lekić da prihvati nagradu braće Karić niti da se iz tog čina izvlače neki zaključci koji bi bili generalizovani.
       Bojana Lekić je povodom svih događaja posle dodele nagrade dala otkaz želeći da i na taj način spreči eventualne spekulacije na račun medija u kojem je radila.
       Uprava B 92 je zahvalna Bojani Lekić na ključnom doprinosu razvoju Radija i Televizije B 92 i poštuje ovaj visokomoralni čin.
      
       VERAN MATIĆ,
       glavni i odgovorni urednik B 92
      
       Lekić: Otkaz zbog pritiska
       Dosadašnji glavni i odgovorni urednik Televizije B 92 Bojana Lekić izjavila je agenciji Beta da je otkaz u toj televiziji dala "zbog pritiska koji je na nju vršen", dok je uprava te kuće saopštila da shvata taj "visokomoralan čin" novinarke koja je "želela da i na taj način spreči eventualne spekulacije" na račun kuće, desetak dana nakon što je primila nagradu Fondacije "Braća Karić". Lekićeva je kazala da je glavni i odgovorni urednik Radija i Televizije B 92 Veran Matić od nje zatražio da prihvati odlazak na "tromesečni odmor ili tromesečno studijsko usavršavanje u inostranstvu", te da je ona onda odlučila da, "pošto se nikada nije povlačila u životu, ponudi otkaz". Prema njenim rečima, novinari Radija B 92 izrazili su neslaganje sa tim što je ona prihvatila nagradu Fondacije "Braća Karić", a redakcija Televizije B 92 je tražila da povuče ostavku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu