NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prugasta toga

Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi otkrio je optužene u redovima odbrane. Ovaj skandal pokrenuo je nova pitanja o radu tribunala - ne samo što nije proverio prošlost bivšeg istražioca, već mu je omogućio da neometano radi pod njegovim krovom, iako optužnica protiv njega odavno leži u sudu za ratne zločince u Tanzaniji

      Jedna od ćelija Međunarodnog suda za ratne zločine u Ruandi, sa sedištem u Tanzaniji, priprema se ovih dana za donedavnog istražioca ovog suda Simeona Nšamihigoa. NJegovo ime nalazi se na listi vlade u Ruandi, među
       2 800 onih koji su optuženi za genocid i kojima u Kigaliju preti smrtna kazna. Izvesnije je, ipak, da će ga ugostiti sud u Tanzaniji, isti onaj u kome je do juče radio u timu branilaca jednog od njegovih sunarodnika kome se pred tribunalom sudi u tzv. Kjangugu procesu, pored bivšeg ministra za saobraćaj Ruande i bivšeg oblasnog upravnika Kjangugua, oblasti na jugozapadu Ruande. Nšamihigo je, štaviše, u vreme kada su pripadnici plemena Hutu u Ruandi načinili najveći masakr u novijoj istoriji - za nepuna tri meseca ubijeno je skoro milion pripadnika manjinskog plemena Tutsi - bio glavni tužilac u toj istoj oblasti, odakle je i poreklom. Po okončanju građanskog rata, zajedno sa hiljadama drugih Hutua, izbegao je u susedni Kongo i sa novim imenom i pasošem uspeo da zataška tragove. Sedam godina kasnije otkrivena je njegova prevara, te je preko noći morao uvaženu sudsku togu da zameni prugastim odelom.
      
       Potkazivanje
       Ovaj skandal pokrenuo je nova pitanja o radu tribunala - ne samo što nije proverio prošlost bivšeg istražioca, već mu je omogućio da neometano radi pod njegovim krovom, iako optužnica protiv njega odavno leži u sudu za ratne zločince u Tanzaniji. Nšamihigo, istina, nije bio direktno angažovan od strane UN, ali ga je sud plaćao u svojstvu branioca, što je praksa Tribunala kada je reč o optuženima koji izjave da nemaju sredstava da plaćaju odbranu.
       Ovo, međutim, nije prvi put da su optuženi za genocid u Ruandi otkriveni unutar UN. Jedan bivši službenik ove organizacije, zadužen za programe razvoja, uhapšen je pre mesec dana na Kosovu, gde je bio uključen u misiju UN. Optužen je da je tokom sukoba u Ruandi potkazivao Tutse koji su radili za UN Hutu miliciji, koja ih je potom pobila.
       U februaru ove godine otkriveno je da je jedan od optuženih za zločine protiv čovečnosti u tzv. suđenju medijima Hasan Ngeze, koji se više od tri godine nalazi u pritvoru tribunala, pokrenuo veb sajt sa ciljem da diskredituje sudije angažovane na njegovom slučaju. Skandal je izbio kada su se na sajtu, registrovanom kod jednog američkog provajdera koji je, slučajno ili ne, iz istog grada kao i branilac optuženog, našli dokumenta i fotografije snimljene unutar suda, za koje njegovi predstavnici nisu imali objašnjenje kako su izašli iz ove institucije.
      
       Veb sajt
       Obezbeđenje tribunala upalo je u Ngezeovu ćeliju u potrazi za kompromitujućim materijalom koji se našao na sajtu, zbog čega je on oštro protestovao tražeći da se postupak protiv njega obustavi zbog grubog kršenja prava, pa je čak napisao i pismo američkom predsedniku. Kod njega su pronađene fotografije, ali ne i fotoaparat, a jedan od službenika tribunala prokomentarisao je da "ako su uspeli da provuku kameru, možda mogu i pištolj". Ostalo je otvoreno pitanje ko je snimio fotografije, ko vodi veb sajt, kao i kako su se necenzurisan sudski materijal i ilegalne fotografije našli van suda.
       Vlada Ruande je nekoliko puta ulagala prigovor na rad međunarodnog suda i pretila da će prekinuti saradnju, a u martu se žalila da su neki od optuženih za ratne zločine zaposleni u tribunalu. Posle hapšenja Nšamihigoa, njeni predstavnici izjavili su da imaju pouzdane informacije da još najmanje dvojica optuženih masovnih ubica rade u međunarodnom sudu.
       U februarskom izveštaju UN, koji je napravljen na osnovu optužbi da neki branioci dele novac koji dobijaju od suda sa svojim klijentima, između ostalog se navodi da nijedan od istražioca koje je odbrana angažovala, nije nikada posetio Ruandu tokom rada na prikupljanju materijala. Tribunal je od tada pooštrio kontrolu, koja je dovela do otkrića optuženih za zločine genocida unutar njegovih redova.
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu