NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Referendum preti

Ako njihov kandidat Duško Bjelica ne bude izabran za predsednika FSJ, Crnogorci poručuju da FSJ više neće ni biti! Kako su se i zašto predstavnici dva republička saveza dogovarali

      Ponašanjem jednog dela Fudbalskog saveza Srbije nije uvređena samo crnogorska fudbalska javnost već i cela Crna Gora", rekao je Duško Bjelica, generalni sekretar FSCG, na sastanku (u Beogradu) sa onim članovima (manjinski deo) Izvršnog odbora FSS koji bezrezervno podržava njegovu kandidaturu za predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije. Jezikom "fudbalske diplomatije" Duško Bjelica je potvrdio svoj ranije izrečeni stav da: "Ako budući predsednik FSJ ne bude iz Crne Gore, Saveza više neće ni biti"! Nije to bila izdvojena Bijeličina aluzija na rašomonijadu koja se mesecima događa u jugoslovenskom fudbalu, jer i vođa puta crnogorske delegacije, na neodržanoj (obećanoj) Skupštini FSJ, Mihajlo Pejović je ozbiljno govorio, u auli Skupštine grada, "da će po povratku u Crnu Goru svima biti predočeno zvanično saopštenje - ako treba do referenduma"!
       Trapavost, u izboru za nove čelnike FSJ, u stvari nije proizašla od aktuelnog crnogorskog fudbalskog establišmenta, jer ta odrednica pripada onom brojčano većem delu članova IO Fudbalskog saveza Srbije. Dva puta su delegacije (u izmenjenom sastavu) fudbalske Srbije odlazile u Crnu Goru na hodočašće kod saboraca i (ne)istomišljenika za promene u FSJ, zimus u Kotoru i prošlog vikenda na Cetinju. U Kotoru je delegacija FSS lako potegla za obećanjima. Tumačeći fudbalske propise po sopstvenom nahođenju, postignut je dogovor: mandatar vlade FSJ biće iz Crne Gore (Duško Bjelica), a u Srbiji će se naknadno dogovoriti za ime prvog operativca - generalnog sekretara. Rečeno, ali ne i učinjeno...
      
       Unapred radovanje
       Pritešnjeni članstvom, zbog lakomislenog dogovora u Kotoru, IO FSS je svoje obećanje preinačio u jednoglasno odbijanje kandidature Duška Bjelice za predsednika FSJ. Iako su u Podgorici znali isto što i u Beogradu, upriličen je novi sastanak na vrhu, u Cetinju! U crnogorskoj prestonici niko se nije ponašao snishodljivo, naprotiv: dogovor je lako tekao, a prethodnog iz Kotora kao da nikada nije ni bilo. Sva ranija razmimoilaženja o tome: vi imate 54 (?) kluba, a mi dve hiljade i nekoliko stotina, lako su izglađena. Nije bilo ni prebacivanja: da li su, sada već "fudbalski upokojeni" Miljan Miljanić, predsednik, i Branko Bulatović, generalni sekretar FSJ, ljudi poreklom sa prostora manje federalne jedinice i da samo zbog toga postoji prepreka da predsednik najmnogoljudnije sportske organizacije bude iz Crne Gore.
       Na cetinjskom ringišpilu ekspresno su se ukrcali, po odluci ovog skupa, budući predsednik Duško Bjelica, generalni sekretar Velibor Vasović, Dragan Pantelić, predsednik Skupštine, Veljko Aleksić, predsednik Stručnog odbora i sijaset drugih potpredsednika i članova IO FSJ..." Bila su to vrlo ekspeditivni i obostrano konstruktivni dogovori", zaključili su uglas Novak Jovanović, predsednik FSCG, i Miroljub Rajić, predsednik FSS.
       Povratak sa Cetinja bio je isto tako "bolan" kao i onaj prethodni iz Kotora. Podeljeni "špil" je istog dana bio promešan i već jaki aduti više to nisu bili.
       Svaku saradnju ukoliko bi do ovih izbora došlo, znači Bjelica predsednik, a Vasović generalni sekretar, odbili su Ivan Ćurković i Dušan Maravić, potpredsednici FSJ i kandidati za novo članstvo, ali i velika grupa igrača (Stojković, Milošević, Mijatović, Jugović) i novoustoličena selektorska komisija reprezentacije Jugoslavije: Boškov, Savićević, treneri Bogićević, Vukotić i Filipović. Zašto? Odgovor sam po sebi postoji. Svi navedeni "protivnici" smatraju da je Duško Bjelica totalni fudbalski anonimus, a da su svi oni ostavili isto toliko traga ako ne i više u jugoslovenskom fudbalu od "fudbalskog giganta" kakav je Velibor Vasović.
      
       Obećanje prazno
       Velibor Vasović, preteča savremenog igrača, fudbaler i "Partizana" i "Crvene zvezde", kapiten slavnoga "Ajaksa", heroj fudbala sa Balkana, trener i advokat u prolazu, "zaštitnik" Dragana Stojkovića, pobornik Slobodana Miloševića, neuspeli bagerista u FSJ, uskoro penzioner, a poslednjih nekoliko godina predsednik fantomskog "Udruženja za spas i prosperitet jugoslovenskog fudbala", čak dva puta je biran za kandidata za generalnog sekretara FSJ na sednicama FSS, tesnom većinom glasova (9:8). Prvi put je za protivkandidata imao Zvezdana Terzića, direktora "OFK Beograd", drugi put je dobio istu većinu kada je Terzić odustao. Iako je bio prekršen Statut (bila je potrebna većina od 10 glasova), Vasović je na volšeban način prošao. Čitavo zamešateljstvo učinili su naši velikani i predlagači, klubovi: "Crvena zvezda" za Vasovića i "Partizan" za Terzića, jer prevaga u centru fudbalske moći je uvek dobrodošla...
       Duboko verujući u svoje intelektualne i fudbalske sposobnosti, Velibor Vasović i ranije nije imao dovoljno strpljenja kada se odmah posle oktobarskih događaja proslavio upadanjem u prostorije FSJ ne bi li ga "oslobodio" od svih ovozemaljskih i fudbalskih poroka. Rekao je tada: "Vreme je da mlađi preuzmu odgovornost u FSJ." Sada, kada je zbog svih neregularnosti i nepoznavanja važećeg Statuta FSJ došlo do kolapsa odnosa FSS i FS CG, pitanje je šta će biti sa našom fudbalskom reprezentacijom koju za dve nedelje očekuju kvalifikacioni mečevi sa Rusijom i Farskim Ostrvima za odlazak na šampionat sveta iduće godine u Japan i Južnu Koreju. Vasović i njegov istomišljenik Dragan Pantelić su hrabro poručili: "Imamo talentovanih fudbalera, a selektora ćemo lako naći, samo nas izaberite."
       Talentovani igrači, naravno, igraće kada imaju talentovan dan, netalentovani pratioci ove igre moraće da uče svaki dan.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu