NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Malo koalicija, malo opozicija

DSS i DS u Vojvodini

      U Skupštini Vojvodine Demokratska opozicija Srbije ima ubedljivu većinu, najubedljiviju od svih skupština, računajući i lokalne i republičku i saveznu. Međutim, ne i najčvršću. Iako DOS ima 118 od 120 pokrajinskih poslanika, pojedine odluke vojvođanski parlament doneo je preglasavanjem DSS-a. Ili, ako više volite, 14 poslanika DSS-a ostalo je izvan dosovskog konsenzusa.
       Kad je na skupštinski dnevni red dospela Platforma o ostvarivanju autonomnih nadležnosti Vojvodine, DSS je glasao "protiv", ostatak DOS-a "za" i Platforma je u vidu inicijative upućena Skupštini Srbije. NJena suština je suspendovanje protivustavnih zakonskih odredaba kojima se dodatno ograničava pokrajinska autonomija, svedena na minimum centralističkim Miloševićevim Ustavom Srbije iz 1990. godine. Demokratska stranka pak glasala je za Platformu. Kadar DS, predsednik pokrajinske vlade Đorđe Đukić objasniće da u DOS-u postoji "strah od preglasavanja" kao recidiv prošlih komunističkih vremena. Prema Đukićevim rečima, taj strah je nepotreban i zato je u pokrajinskoj vladi preglasavanje legitimno.
       I dok se DSS manje-više neskriveno protivi decentralizaciji države pod izgovorom da "još nije trenutak", DS u Vojvodini podržava "autonomaške" inicijative. Međutim, ta podrška traje izgleda samo do Dunava. Već u Beogradu, u Skupštini Srbije, "srbijanski" kadar DS blizak je, što se "pitanja Vojvodine" tiče, sa DSS-om. Tako je devet predloga izmena i dopuna zakona, upućenih republičkom parlamentu od većine u Skupštini Vojvodine, naišlo na neku vrstu blokade u Beogradu. Predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin (DSS) zatražio je da DOS ishoduje od Skupštine Vojvodine povlačenje tih devet predloga. Rezultat: dogovoreno je formiranje radne grupe, koja dodatno treba da razmotri predloge Skupštine Vojvodine da bi se pre zasedanja republičke skupštine postigao konsenzus unutar DOS-a kako ne bi došlo do "političke napetosti". Zli jezici su kazali da takva "radna grupa" podseća na nekadašnji komunistički centralni komitet. Bilo kako bilo, pokrajinski poslanici DS, oni isti koji su glasali za navedenih devet predloga, podržali su formiranje radne grupe. I tako potvrdili da preglasavanje unutar DOS-a u republičkoj skupštini nije legitimno.
       I u lokalnim skupštinama u 45 vojvođanskih opština postoje "izuzeci" unutar proklamovane dosovske monolitnosti. U Somboru, posle lokalnih izbora došlo je do sukoba na relaciji DS-DSS, po svoj prilici na principu podele kolača lokalne vlasti. Demokratska stranka je uz pomoć Čankove LSV (te dve stranke i inače se dobro razumeju u lokalnim samoupravama u Vojvodini) nadjačala DSS, koja je potom prešla u opoziciju. Nedavno je DSS prešao u opoziciju i u Staroj Pazovi kad je DOS odlučio da razreši dužnosti predsednika opštinskog Izvršnog odbora (kadar DSS) zbog navodnih malverzacija.
       Iako u Odžacima DOS još zvanično predstavlja koaliciju, u tom vojvođanskom gradiću na ponovljenim lokalnim izborima održanim u proleće ove godine, DSS je izašao samostalno. I to "po naređenju" predsednika te stranke Vojislava Koštunice, koji je Opštinskoj izbornoj komisiji uputio pismo u kojem je naveo da se njegovo ime može koristiti samo uz listu DSS i to kao "DSS-Vojislav Koštunica". U lokalnom DSS-u NIN-u su kazali da su se odlučili na samostalan izlazak zato što u pregovorima unutar DOS-a ta stranka nije mogla da postigne zadovoljavajuću kvotu, odnosno potcenile su je koalicione kolege. Od mogućih pet mandata na ponovljenim izborima, DSS je osvojio tri, DOS nijedan. I DOS je optužio DSS za kršenje koalicionog sporazuma. I u toj opštini sukob je bio baziran na međusobnim odnosima DS i DSS-a.
       I u Novom Sadu tu i tamo ima iskakanja. Nedavno je polovina novosadskog DOS-a otkrila da joj druga polovina radi iza leđa tako što predlaže kadrove za lokalno i okružno pravosuđe bez njenog znanja. U jednoj polovini ostao je DS, u drugoj DSS. Za opštinskog javnog tužioca DSS je predlagao Ankicu Kurjački, inače suprugu koordinatora DSS za Vojvodinu Arsena Kurjačkog, novoimenovanog načelnika Južnobačkog okruga.
      
       DINKO GRUHONJIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu