NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

Kriza u bugarskom radiju

      Bugarski parlamentarni Savet za radio i televiziju imenovao je danas novinarku državnog radija Polju Stančevu za novog direktora te stanice. Time je okončana višenedeljna kriza u bugarskom državnom radiju, koja je vrhunac dostigla prošlog meseca protestima novinara, nezadovoljnih imenovanjem pesnika i prevodioca Ivana Borislavova ne mesto direktora. On je bio izabran na predlog Asocijacije bugarskih pisaca i Unijeprevodilaca.
       Prema odluci Vrhovnog administrativnog suda, imenovanje Borislavova proglašeno je neregularnim, jer su dokument o njegovoj kandidaturi potpisali samo lideri te dve organizacije, a ne predstavnici njihovog rukovodstva - kako je predviđeno zakonom. Nekoliko stotina novinara bugarskog državnog radija učestvovalo je u protestu za smenjivanje Borislavova, za koga su tvrdili da je nekompetentan za rukovođenje državnom radijskom stanicom. Nekoliko učesnika protesta je u međuvremenu suspendovano, a višeuglednih novinara dobilo je otkaz.
       Novoimenovana direktorka radija Polja Stančeva najavila je da će tražiti od učesnika protesta da se vrate na posao.
      
       Dijeta uživo
       Program za mršavljenje u trajanju od 105 dana, kojem će se podvrgnuti šest žena i šest muškaraca, uživo će prenositi nemački TV program RTL 2. Emisijom pod nazivom "Velika dijeta", novom vrstom programa uživo, nemačka televizijska stanica se nada da će ponoviti svoj prošlogodišnji uspeh koji je zabeležila nemačkom verzijom programa "Veliki brat". Novi TV šou, koji će se prikazivati jednom nedeljno, smestiće protagoniste u luksuznu farmu zdravlja u Kelnu gde će njihove aktivnosti pratiti bivša televizijska voditeljka Margarete Šrajnemakers i ekipa lekara. Učesnici će sa gledaocima podeliti muke sa kojima će se suočiti dok budu skidali suvišne kilograme. "Najvažnije je to da mnogi ljudi (u ovoj emisiji) uvide da mogu da kontrolišu svoje navike u ishrani... i da krenu putem ka boljem životu", rekla je Margarete Šrajnemakers. Pobednici će biti žena i muškarac koji se, posle 105 dana, najviše približe svojoj idealnoj težini. Kao nagradu za trud, oni će dobiti polovinu izgubljene težine u zlatu, a druga polovina će im biti uručena krajem godine ukoliko se ponovo ne ugoje.
       "Ovo je neodgovorno", rekao je stručnjak za dijetu Evropskog instituta za nauku o hrani i ishrani Ulrike Gonder dnevnom listu "Berliner morgenpost". On je objasnio da bi učesnici ovog programa mogli da se suoče sa poremećajima u ishrani ukoliko budu pod suviše velikim pritiskom da smršaju.
      
       Smenjeni urednici
       Programski odbor beranskog Informativnog centra, u čijem su sastavu lokalni list "Sloboda" i Radio Berane, danas je razrešio dužnosti glavne urednike ta dva medija Amera Ramusovića i Milana Šćekića. Ramusović je izjavio da su on i Šćekić smenjeni isključivo iz političkih razloga iako nisu članovi nijedne stranke. On je kazao da je posle istupanja Narodne stranke iz koalicije sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom Crne Gore došlo do promene odnosa snaga u lokalnom parlamentu i tada su počele "političke čistke" u svim strukturama.
       Ramusović je naglasio da je Programski odbor danas pozitivno ocenio i usvojio izveštaj o jednogodišnjem radu lista "Sloboda" i Radio Berana. Pozivajući se na "pouzdane izvore", Ramusović je naveo da su za smenjivanje glasali članovi odbora iz Socijalističke narodne partije i Narodne stranke.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu