NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpski dizajn

      Šestodnevno predstavljanje trinaestog broja KVADART-a, jedinog časopisa za dizajn i kulturu u nas, počelo je u ponedeljak, 28. maja u Domu omladine, a "pošto bi bilo neukusno šest dana govoriti samo o sebi", kako je rekao osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa Radomir Vuković, KVADART će predstavljati one koji u slici i reči i inače krase njegove stranice (nagrađeni mladi srpski dizajneri iz grupe FORMART biće predstavljeni u petak, a "očitavanje" časopisa završiće se modnim dizajnom pod naslovom "Dizajn u modi i moda u dizajnu" ).
       KVADART je osnovan marta 1994. godine, u trenutku kada su se mnogi pitali treba li Srbiji časopis koji promoviše najfiniji dizajn i to na 98 stranica u boji, ispunjavajući sve standarde, od kvaliteta štampe do sadržaja, svetskih časopisa sličnog profila. Za razliku od onih koji su pokretani i gasili se pre ili kasnije, KVADART je opstao i ostao i mada "u proteklih sedam godina nijedna institucija nije pokazala interesovanje za najveću i jedinu riznicu srpskog i DŽU dizajna", kako kaže za NIN Radomir Vuković, na Novosadskom art sajmu u aprilu, dobio je prvu nagradu u kategoriji časopisa.
       Budući da je 13. KVADART - prvi u novom milenijumu, razlikuje se od prethodnih zato što u dizajnu vidi komunikaciju XXI veka, a ne umetnost XX, kako je to dosad bilo. Ovaj broj predstavlja omaž filmu "Odiseja 2001" i čita se kao brodski dnevnik Dejvida Boumena. Igra je u izmenjenim naslovima svih tekstova koji su napravljeni tako da prate priču iz "Odiseje 2001". Tako je intervju sa Natašom Milojević, šefom kreativnog tima izborne kampanje DOS-a, naslovljen "DOStupna promena pravca", tekst Ivane Kronje o turbo-folku, "vladajućem srpskom medijskom stilu devedesetih" nosi naziv "Turbo reaktivna folkestracija", a predstavljen je i "escajg za XXI vek" koji je 1956. godine dizajnirao danski arhitekta, a koji je Dejvid Baumen koristio u "Odiseji 2001". Poruka je očigledna: dobar dizajn za sva vremena.
       U ovom, trinaestom broju KVADART je objavio konkurs IDEMO 2001. koji će, za sve dizajnerske ideje biti otvoren do 3. septembra.
      
       Z. LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu