NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Filmovi istinitosti

Od 24. do ovog, 31. maja, u dvorani Muzeja jugoslovenske kinoteke događa(la) se nedelja portugalskog filma, a pod nazivom "Od revolucije do danas".

      Otkud to, zašto to, kako to ...? U katalogu koji je nadasve interesantno, sebi svojstveno, a "portugalski" dizajnirala Tatjana Kuburović, može se pročitati: "Nekoliko elemenata odredilo je nameru Centra za stvaralaštvo mladih da sklopi mozaik - projekat pod nazivom 'Od revolucije do danas': ovo je vreme društvenih i političkih promena u Jugoslaviji, otvaranja ka Evropi, uspostavljanja novih i drugačijih odnosa između SRJ i Evrope u oba smera; jedan od najznačajnijih elemenata povezivanja različitih sredina je neosporno umetnost; ljubitelji umetnosti u SRJ imaju pre svega informaciju o stvaralaštvu, pa i filmskom, u većim evropskim zemljama; umetnost, pa i filmska, na tlu Portugalije manje je poznata Jugoslovenima; Jugoslovenima je manje poznato da je Portugalija, samo mnogo ranije imala svoj period društveno-političkih promena; Porto, a samim tim i Portugalija prestonica je evropske kulture u 2001. godini.
       Dovoljno razloga da, ovog puta tretirajući filmsko stvaralaštvo Portugalije, makar dotaknemo dva segmenta: deo portugalskog kulturnog prostora i deo evropskog kulturnog prostora preko njegove ovogodišnje kulturne prestonice."
       Beogradska filmska publika tokom ovih nedelju dana mogla je da pogleda devet kratkih igranih filmova, četiri animacije i trinaest dokumentarnih filmova. Selektor ove prezentacije portugalskog filmskog stvaralaštva, Luis Korea, direktor lisabonskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma, svoj izbor je uspešno oslonio na, slobodno rečeno, dve osnovne linije. Birajući autore odlučio je da da prednost novoj, obećavajuće dolazećoj generaciji, koja je uspela iskoristiti prostor otvoren još 1991, kada je portugalski Institut za film doneo odluku da akcenat sa dugometražnih igranih filmova prebaci na dokumentarnu i kratku formu, generaciji koja je htela i mogla da se sukobi i sa vlastitom prošlošću, sa nametnutim tabuima, koja se opredelila za "film istinitosti". Birajući filmove selektor je vodio računa o samom naslovu "Od revolucije do danas", da se i tematski i vremenom nastajanja pojedinih ostvarenja kreće u prostoru od polovine sedamdesetih do kraja devedesetih godina.
       Pored selektora ove filmske priredbe, za koju u svojoj pozdravnoj besedi ambasador Portugalije reče da je prvi zvanični kulturni događaj posle višegodišnjeg prekida kulturne saradnje Portugalije sa ovim prostorom, koji mi još nazivamo Jugoslavijom, gosti su bili i Luis Migel de Olivijera, iz arhiva Muzeja kinoteke Portugalije, koji je obezbedio dokumentarne filmove, Fernando Matos Silva, režiser, autor filma "Protiv multinacionalnih kompanija" i Nataša Moreira iz Agencije za kratki film, promotor i distributer portugalskog filma, koja je obezbedila animirane i kratke igrane filmove.
       Saradnjom i podrškom, održavanju ove filmske nedelje portugalskog filma značajno su doprineli Asocijacija filmskih radnika iz Lisabona, Muzej jugoslovenske kinoteke i Ambasada Portugalije u SRJ.
      
       G. VlaHO


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu