NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Podgrijevač podgrijevaka

("Podrgrejani promašaj", NIN br. 2630)

      Andrićologu Ivaniću ne bi, možda, trebalo odgovarati, ali onda bi on i ljudi poput njega shvatili da su u pravu i da je njihova poslednja. To jest, da Andrić nije napisao Samuila Faja i ostale rukopise iz otvorene Kutije.
       Koji su Ivanićevi argumenti protiv mene? Da se u slobodnom vremenu i na radnom mestu izdajem za bogumila i lovca na masone. Znači, Ivanić, inače, univerzitetski profesor, njuška po mom privatnom životu, prisluškuje šta pričam, koga lovim u slobodnom vremenu. Onda to isto radi i na mom radnom mestu. NJuška, rije. I, recimo, da sam bogumil i da sam lovac na masone. Zašto bi me to diskreditovalo u raspravi o Andriću i Samuilu Faju?
       Ivaniću je to malo te kaže i da je moje pisanje o Andriću, u prethodnim brojevima amatersko i da je u novinarstvu možda to dozvoljeno. Dakle, andrićolog Ivanić počinje da vređa celu novinarsku profesiju. Dočim, u njegovoj profesiji, na njegovom fakultetu, bože moj, nema amatera i to sa doktorskim titulama. Nisam doktorirao na Andriću, ali sam diplomirao na Kjerkegoru kod pokojnog Miladina Životića u starom Kapetan-Mišinom zdanju.
       Zašto je važan Kjerkegor? Zato što Andrić, preko Strindberga, još u gimnaziji prima prve informacije o Kjerkegoru, a kasnije u Beču i u mariborskoj tamnici Kjerkegorovo kapitalno delo Ili-ili je, bukvalno, jedina knjiga i zatvorska ikona mladog Andrića. Ko je čitao Kjerkegorovo Ili-ili i Andrićev rukopis Samuilo Faj, odmah uviđa Andrićevo mladalačko oponašanje svog idola bez distance. Kako u stilu, tako i u duhu.
       Amater Ivanić to neće i ne može da shvati. Zašto? Ili nije ni čuo za Kjerkegora ili ga je amaterski čitao. Treće nema. Ili, možda, ima. Ali, ne pada mi na pamet da kopam po privatnom životu i radnom mestu jednog nezanimljivog profesora. Amater Ivanić ima i ružnu osobinu da ne govori istinu.
       On kaže: Nikome nije palo na pamet da Samuila Faja pripiše Andriću osim redakciji Svezaka Andrićeve zadužbine i, evo, Draganu Jovanoviću.
       To, naravno, nije tačno. Prvo je Tihomir Brajović, Ivanićev kolega, prilikom promocije Svezaka u Zadužbini Samuila Faja uvideo da je Samuilo Faj u stvari intelektualni dijalog mladog Andrića sa Kjerkegorom. Drugo, akademik Predrag Palavestra, glavni urednik Svezaka, jeste, u jednom trenutku, odustao od ideje da je Samuilo Faj Andrićev ali je zato, ipak, zamolio našeg najuglednijeg grafologa Aleksića da izvrši grafoskopsku analizu Andrićevog rukopisa i ta analiza je pokazala da je Samuila Faja pisao Andrić.
       Znači li to da su i akademik Palavestra i grafolog Aleksić amateri? Što i to ne rekoste, Ivaniću? Što niste istraživali da li su i Palavestra i Aleksić bogumili i lovci na masone?
       Elem, Vaše podgrejano jelo i podgrijevke moraćete sami da pokusate. I zar ne primećujete da su se svi Vaši istomišljenici ućutali i povukli u mišje rupe? Ne govori li Vam to nešto?
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu