NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žanetićarije<br>Voja Žanetić
Pritisak i Sloboda

      Život je čudo, šta ume da napravi. E, dakle, na bazi prethodnog stava o čudima, gorepomenuti život je izrežirao snimak iz Savezne skupštine, gde se sastala skupštinska Komisija za ostvarivanje sloboda i prava građana.
       I sve je bilo potpuno sumanuto: na sastanak rečene komisije nisu došli predstavnici Demokratske Opozicije Srbije, pošto su verovatno bili zauzeti (odnosno neslobodni) ogromnim obavezama koje imaju u Demokratskoj Vlasti Srbije. Potom je Komisija u nekompletnom sastavu donela kompletan zaključak da se ne ostvaruju slobode i prava građanina S. Miloševića, koji je oboleo od visokog pritiska i tako pritisnut ima potrebu da mu se pritisak, da izvinete, spusti baš na VMA. A na kraju ide trešnjica: sve ovo nam je u pero novinara izdiktirao, citiram: "Predsednik Komisije Savezne skupštine za ostvarivanje sloboda i prava građana Živorad Igić", završen citat.
       Sasvim je moguće da su se, po saznanju ko nam se, na saveznom nivou, brine o ostvarivanju sloboda i prava građana, oformili veliki redovi ispred policijskih stanica, gde su građani podizali u zglobovima ukrštene ruke uvis prema zbunjenim policajcima, sve urlajući: "Hapsite, mučite, maltretirajte, preklinjemo!" Jer ne mož čovek a da ne oseti poriv da mu se odmah oduzmu sve slobode i prava, čisto da se proveri kakva će to ljuta borba za naša prava da nastane od strane g. Živorada Igića, čoveka tako iskaljenog u dugogodišnjim borbama za građanske slobode. I da li će g. Živorad imati podršku svojih partijskih drugova za svoje slobodarsko predsednikovanje? Oće li se, iz protesta zbog gušenja naših sloboda, gasiti računi u Švici, paliti neskinute gume sa mercedesa, šta li će se, uopšte, tek sad činiti, kad se toliko mnogo činilo svih ovih godina? I sva ta tradicija slobode i prava tek sad je ugrožena, a činom nedozvoljavanja skidanja tog prokletog visokog pritiska.
       Uzgred, a kad smo kod pritiska. Pošto, očigledno, do tog VMA ne mož baš odmah da se stigne, možda pomognu takozvani bapski lekovi? Kažu da pritisak oće da se izreguliše ako se na ugroženi organizam priviju knjižice sa starom deviznom štednjom, mada pomažu i Dafinine i Jezdine. Prašak od pepela iz zapaljenih kuća je isto dobar, kažu oni koji se razumeju. A preporučuje se i masaža dizelom iz izbegličkih traktora. Samo mora dobro da se utrlja, da ne ostanu fleke.
       Posle ne mogu da se skinu doživotno. A i to je malo.
      
       DONATORSKI PIJAC: Najviše na svetu mrzim rečenicu koja počinje sa "U trenutku dok ovo pišem...". Ali šta da radim... U trenutku dok ovo pišem, naime, odvija se velika trgovina. Karla del Ponte traži od Amerikanaca nove vanredne milione dolara za Haški sud. Amerikanci traže od nas da im napunimo Hag zatvorenicima, e da bi uopšte imali zbog čega da daju milione što Hagu, što Karli, a što ostane i nama. A kod nas se, pri kraju tog lanca davanja para, traži ko će da donese Zakon o saradnji sa Hagom, Amerikancima, Karlom i Parama. E, tu se negde sad zapelo, pošto je neko rekao: "Samo Da Pogledamo" (skraćeno SDP) i odneo zakon u Podgoricu na razmatranje.
       Mašta mi nije dala mira, pa sam seo i zamislio kako bi, u trenutku dok ovo pišem, mogao da izgleda sastanak "Sporan Deo Paragrafa" (isto skraćeno SDP) ekipe razmatrača Zakona o saradnji sa Hagom. Zamišljam ih kako leže, gledaju u kataloge sa nekretninama, skupim nameštajem, italijanskim pločicama, pozlaćenim slavinama i novim automobilima, pa samo viču "Živeo Hag, živela Karla!" A sad ću i da objasnim...
       Dakle: ekipa iz gornjeg pasusa mora da ima u vidu da će nas nekoliko miliona nestrpljivih žitelja Srbije imati ozbiljnih donatorsko - materijalnih problema ako njih nekoliko desetina Glavešina Određenih Staloženo Da Promisle (skraćeno GO SDP) budu zaključili da je taj Hag totalno bez veze i da nema ništa od toga da Žaji fen kare udara holandski zatvorski frizer i da Milanče mršavi šetajući u klompama po ćeliji. Elem, može biti da se u Snalažljivom Delu Podgorice (SDP...) selo i razmislilo koliko zadovoljenje tog našeg nestrpljenja može da košta. Potom su prokonsultovali crnogorske Liberale pošto ono beše podržavanje Milove manjinske vlade. A onda rukovodstvo uglas vikne "Srbija Dobro Plaća" (opet, izgleda, ispade skraćeno SDP) i doda nulu na prvobitno osmišljene cifre. Pa se cifra još malo može uvećati, naizmeničnom trgovinom čas sa Koštunicom, čas sa Đinđićem... Ma, milina jedna. Ali, eto, tako ja to zamišljam da bi moglo da bude, ta trgovina. Mada možda i nije, već je stvar Samo Do Principa (SDP)?
       Ko će ga znati. A pogotovo Sad Dok Pišem. Skraćeno SDP, naravno.
      
       IZNENAĐENJE: Nemam pojma kad je Dan Policije, ali do sada mi to nije predstavljalo neku poteškoću u životu. No, sada je sasvim drugačije jerbo nam je Ministar Policije saoštio da na taj Svečani Dan ima iznenađenje za vaskoliku javnost. A pre toga je g. Ministar Mihajlović bio jako tajanstven po pitanju toga ko je uhapšen a ko nije, posle čega je najavljeno to Veliko Iznenađenje, a koje će valjda pozitivno rešiti našu zbunjenost po svim bezbednosnim pitanjima. Suprajz, što bi rekli Englezi. A ja ne znam kad je datum. Tja.
       No, bez obzira na moju neobrazovanost, meni se tu nameću neka druga pitanja, a u vezi Iznenađenja. Prvo: da li će uhapšenici biti uvezani u ukrasni papir i mašnice (pa da se iznenadimo kad otvorimo) ili će nam mafijaši sa lisicama na federu iskakati iz ogromnih kartonskih kutija? Drugo: hoće li se i ubuduće sva velika hapšenja dešavati na praznike, a pogotovo je interesantno hoće li se najveća hapšenja čuvati za najveće praznike? Potom: hoće li kriminalci-ateisti biti hapšeni na svetovne, a oni sa povelikim krstovima na zlatnim lancima biti privođeni samo na crkvene praznike? I na kraju, šta ćemo za Novu Godinu, da čekamo iznenađenje u ponoć ili da se naspavamo, pa polako da se ujutru zaprepašćujemo, kad vidimo nekog, primera radi, ćorkiranog Pripadnika Vlasti na poklon ispod jelke? Mmmmm....


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu