NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pravna procedura i politička potreba

Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta

      Veoma je važno radi vraćanja suštinskog kredibiliteta u institucije pravnog sistema da Ustavni sud Srbije što pre počne da obavlja svoje nadležnosti predviđene Ustavom Srbije. Ne zaboravimo da Ustav izričito predviđa da zaštita ustavnosti kao i zaštita zakonitosti u skladu sa Ustavom pripada Ustavnom sudu. Drugim rečima, prema članu 9 Ustava, Ustavni sud je bitna poluga u sistemu podele vlasti u Srbiji.
       Sticajem prilika, Ustavni sud Srbije ne može da obavlja svoju funkciju jer nema propisani broj sudija. Prema članu 126 Ustava Srbije, Ustavni sud ima devet sudija. Da bi sud mogao da donosi punovažne odluke, mora da ima najmanje pet aktivnih sudija jer je to conditio sine ljua non, ne samo za postojanje suda kao takvog, već za punovažno donošenje odluka.
       Prema članu 83, tačka 2, predsednik Republike predlaže sudije Ustavnog suda.
       Dakle, trenutno postoje pravni razlozi ili stručno rečeno "pravne smetnje" zbog kojih Ustavni sud ne obavlja svoje funkcije. Međutim, postoji i politički kontekst. Drugim rečima, kroz odgovarajuće stručne i druge konsultacije predsedniku Republike treba dostaviti preliminarne predloge kako bi onda predsednik Republike mogao Narodnoj skupštini da dostavi formalne predloge. Na taj način bi se postupilo prema Ustavom predviđenoj proceduri. Pošto se radi o važnoj funkciji predlaganja, odnosno izbora sudija Ustavnoga suda, potrebno je zadovoljiti kako stručne standarde, tako i ustavnu proceduru.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu