NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije umesno da sam predlažem sudije

Milan Milutinović, predsednik Republike Srbije

      Tačno je da po čl. 83, tačka 2 Ustava Republike Srbije, predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika i sudije Ustavnog suda. Na problem osipanja članova Ustavnog suda (zbog odlaska u penziju dvojice sudija) na vreme sam ukazivao usmeno kome treba. Čak sam, u tom smislu, i uputio (29. marta o.g.) pismo g. Draganu Maršićaninu, predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, moleći ga za podršku i pomoć u okviru poslaničkih grupa, a posebno u okviru parlamentarne većine u Skupštini.
       Sve sam ovo učinio u nameri da se iskrsli problem što pre reši. Naime, bilo koji moj predlog za sudije (za dopunu članova Ustavnog suda koji treba da ima 9 članova ) zahteva podršku, ako ne svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini, onda, bar, skupštinske većine. Bez takve podrške, svaki moj predlog ne bi bio valjan, iz prostog razloga što ne bi bilo umesno i poželjno, sa moje strane, da predlažem nove sudije (jer se radi o uglednoj funkciji, pa samim tim i kandidati treba da budu odgovarajući), a da ti isti ne budu i izabrani sa nesumnjivom i solidnom većinom u Skupštini Srbije. Prema tome, ne radi se ni o kakvoj i bilo čijoj opstrukciji, već je problem, očigledno, sa kadrovskog aspekta, vrlo složen i odgovoran.
       Imajući u vidu značaj, poslove i odgovornosti Ustavnog suda Srbije, ja se i dalje svesrdno zalažem da se ovaj problem što pre reši, odnosno prevaziđe kako bi ovaj sud radio u punom sastavu, ili bar u sastavu koji može da donosi odluke.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu