NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Početak istog

Kako borci za samostalnost vide Vesnu Perović, predsednicu Skupštine Crne Gore, u književnoj obradi

      Za svaku akademiju nauka i umetnosti potrebno je nešto - otkriće, izum, roman, sonata, akvarel i tome slično - a za svečanu akademiju potrebno je svečano odelo. Jedino, kažu, za Dukljansku nije potrebno ništa; dovoljna je slobodno izražena volja. Iza Dukljanske akademije, čiji je predmet proučavanja rasna razlika između Srba i Crnogoraca, posebno u odeljenju za crnogorski jezik i zabludelog NJegoša, stoji legendarni Jevrem Brković, paradigma patnje i progonjenosti lomljive umetničke duše.
       U mladosti je bio na frizerskom zanatu, ali je u Beograd došao po drugom zadatku, kao profesionalac druge vrste, međutim, poneo se neprofesionalno: počeo je da izmišlja. Oterali su ga iz službe. U međuvremenu, i posle, složio je značajno pjesničko delo, sve žureći da se popne na vrh, do Mauzoleja. Kad je za to došlo vreme, od nacionalizma (srpskog, naravno) pobegao je u Zagreb preko Albanije. U Crnu Goru se vratio tek s reformskim snagama...
       U daljem tekstu, dragom čitaocu kašće se samo čemu ova priča i ovakav ton.
       Jevrem Brković stoji i iza Crnogorskog književnog lista (skraćeno CKL) koji donosi književne priloge nezapamćene u istoriji novijeg krasnopisa. Takav je, primerice, esej o Vesni Perović, novoj predsednici Skupštine Crne Gore. Tu prljavštinu ne usuđuje se u celini da prepiše ni dobitnik nagrade Karić fondacije; tek toliko da se oseti ukus diskursa:
       "...U slučaju gospođe Vesne Perović verifikovano je samo njeno ime i dva bračna prezimena, naravno iz dva braka, oba crnogorska, to jest s Crnogorcima. Da li je Vesna Perović žena bez biografije? Postoji li u biografiji te, za prefinjeniji ukus, sasvim nerelevantne dame (naravno za jedan mediteranski mentalitet i estetski nazor, to jest pogled) makar jedan verifikovan podatak. O njoj se govori sa dosta odioznosti da je za mediteranski ukus dama bez šarma. Uz to i dama s dosta tvrdom kontinentalnom govornom fakturom, s beogradskim šatrovačkim slengom ispremetanih akcenata."
       CKL hoće da kaže kako predsednica Skupštine Crne Gore govori ekavski. Mislioci iz CKL-a pitaju se još kako dama rođena u Beogradu može da bude liberalna! I nastavljaju, mediteranski temperamentno:
       "Gospođa Vesna je završila Pravni fakultet u Beogradu, gdje je prethodno nekih dvadeset godina i rođena, u znaku djevice, kao čista Srpkinja bez ijedne crnogorske genetske supstance. Radila je kao pripravnik u Ustavnom sudu Srbije.
       Zaljubila se u Cetinjanina!
       Udala se za sina nekada slavnog fudbalera, Cetinjanina Puša Pajovića. Brak se ubrzo raspao. Do sada je imala samo dva braka. Drugi je onaj kotorski s gospodinom Perovićem, pomorcem, žestokim Crnogorcem. Dok on plovi morima i okeanima, ona časno podiže njegovog desetogodišnjeg sina iz prethodnog braka. U Kotoru se zna da se zbog prvog muža, na sreću, neuspješno trovala. Dvije godine je kao manekenka živjela i radila u Francuskoj! Ko bi rekao? Nema djece. To je, za sada, jedini pouzdani podatak iz njenog, izgleda, burnog političkog života jedne liberalke, poreklom iz Beograda."
       Tako misli i piše Crnogorski književni list; i to je reformska Crna Gora? Tako se ne govori ni u Skupštini Srbije! Tu bi i Šešelj imao šta da nauči...
       U ovom književnom prilogu, CKL poentira u tri tačke:
       - Za drugog muža se udala preko posrednika!
       - Zbog prvog se trovala!
       - Upućeni u zbirne informacije nekih američkih biroa, za tipično balkansku uporabu, lansiraju da je gospođa Perović Kosovka djevojka poslana da razbije Liberalni savez Crne Gore, da dobro uzdrma Đukanovića i Crnu Goru u celosti! "Kada bi sve to bilo tačno, gospođa Milovčić, Pajović i Perović, sa stolice predsjednika Skupštine Republike Crne Gore bi mogla šarmantno predati izvještaj: Zadatak je izvršen - nego što!"
       Pomenuti Brković optužuje (iz pozadine) liberalskog prvaka Slavka Perovića da njegova mržnja prema predsedniku Đukanoviću mora biti mnogo iznad ljubavi prema Crnoj Gori, a Vesna Perović je bespogovorni poslušnik Slavka Perovića, njegov, takoreći, klon. Sklona je kloniranju.
       Klon ali i Klovn - tako se izrazio književni list.
       Oponente Vesne Perović naročito je, slutim, zabolela njena izjava:
       - Mi smo omča oko vrata vlasti...
       I dodatak:
       - Volela bih da odem u svemir, da ne gledam šta se ovde radi...
       Najzad:
       - Crna Gora će i dalje lelujati kao perce, pa ko jače dune, jače će nas i oduvati...
       Zbog svega toga, bojovnici reformske i suverene Crne Gore izrazili su se kao u dispozitivu.
       Srbi i Crnogorci ne bi bili braća (i sestre) da u mnogome nisu slični. Ovoga puta za meru sličnosti uzimam budalaštine. Nasumice; takozvani Fond za pomoć i zaštitu Beograđana i Beograda - Fond BEST - ne krije zadovoljstvo što je i za predsednika Skupštine Crne Gore izabrana "rođena Beograđanka", i koristi priliku da poruči kako u junu 2001. niko od učenika ne sme da ponavlja!? Neznano zašto, u saopštenje za javnost uvodi se i vožd Karađorđe. Citiram, prema pravopisu Fonda BEST: "U Orašcu je samo izabran vođa Prvog Srpskog ustanka, odnosno proglašen početak istog (koji je u stvari počeo dvadeset dana ranije u Beogradskom selu Sibnici)"!?
       Isto se istom raduje...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu