NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Roming

      Lunjati, švrljati, brstiti, lepiti ćirizom, svojina, testo, alat, vrač, čudotvorac, šema, uzorak - ko bi rekao da su to reči iz moderne kompjuterske i komunikacijske terminologije. Naravno, ne na našem jeziku, već na engleskom: roaming, bronjse, paste, tools, njizard, template, reči koje su najpre imali ta starinska značenja.
       Sve gorenavedeno su engleske reči na koje svaki vlasnik kompjutera naiđe čim otvori svoj lični računar ili kupi mobilni telefon. Većina tih reči u kompjuterskoj terminologiji ima svoja dobro poznata značenja. Međutim, kuriozitet je da su gotovo sve te reči prvobitno pripadale jeziku radnika i seljaka.
       Pođimo redom:
       Roaming: Reč koju zna svaki vlasnik mobilnog. Najpre je srećan kada dobije svoj prvi mobilni telefon, a onda ubrzo teži da, čim je pri parama, uplati "roming", to jest da se telefonski umreži sa sistemom većine zemalja sveta i kad je "vani" da može da telefonira i da može da mu se telefonira. Naravno da doživljava šok kada mu stigne račun sa astronomskim ciframa. Svako zna da kada vas neko iz Juge zove, recimo, u Moskvi, gde ste privremeno sa svojim jugoslovenskim mobilnim, da on plaća do rumunske granice, a sve ostalo plaćate vi! To roaming znači švrljati, lutati; dakle dok švrljate po svetu, sa svojim mobilnim povezani ste sa manje-više svim telefonskim pretplatnicima zemaljske kugle.
       Bronjse: Kompjuterski znači prelistavati. A nekada je značilo brstiti mladicu. Tom komandom se navodite na lokaciju u kojoj se nalazi neki vama tog trenutka potreban dokument.
       Paste: U računarskoj terminologiji znači zalepiti neki postojeći deo teksta na drugi. Nekada je značio pre svega testo, zatim lepak, ćiriz. Dakle, zaista je reč o lepku, ali elektronskom.
       Tools su neke vrste pomoćnih alata i u kompjuterskom jeziku.
       NJizard je mali korisni "čarobnjak" unutar kompjuterske kutije. On pomaže da korak po korak kreirate, recimo, vizitkartu, fanzin i slično.
       Template je nekada bila šema od metala ili drveta na osnovu kojih majstor svog zanata umnožava neki željeni predmet. Kao kompjuterski termin, to je šablon kojim se kreira dokument za kasniju upotrebu.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu