NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opasan zakon

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da bi usvajanje zakona u Mađarskoj o Mađarima u dijaspori bilo u suprotnosti sa principima međunarodnog prava

      Državni sekretar u slovačkom ministarstvu Jaroslav Hlebo je, u razgovoru sa mađarskim ambasadorom u Bratislavi Miklošem Borošom, preneo zvanični stav Slovačke da bi takav zakon doveo u pitanje i neke bilateralne ugovore između dve zemlje. Povodom namera mađarske vlade i parlamenta da se institucionalizuju odnosi sa Mađarima u dijaspori, Hlebo je izrazio žaljenje što mađarska strana nije iskoristila mogućnost konsultacija o tom pitanju koje daje međudržavni sporazum dve zemlje.
       Slovačka, koja i sama ima zakon na osnovu koga slovačke manjine u
       inostranstvu, na primer u Mađarskoj i SR Jugoslaviji, uživaju izvesne privilegije, mađarskom zakonu zamera što omogućava da se Mađarom proglasi svako ko se tako oseća, bez obzira na stvarno poreklo.
       Slovački premijer Mikolaš DŽurinda ranije je svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu preneo zabrinutost da bi novi zakon, ako bude usvojen u obliku u kome se predlaže, mogao da izazove tenzije u nekim oblastima na jugu Slovačke gde preovlađuje mađarsko stanovništvo. U slovačkoj vladajućoj koaliciji, prvoj vladi u kojoj su i partije slovačkih Mađara, postoje tenzije zbog zahteva mađarskih partija da se prilikom teritorijalno-upravne reforme na teritorijama gde preovlađuje mađarsko stanovništvo formira posebna Podunavska županija.
       Ostale slovačke partije odbile su taj predlog s obrazloženjem da ne žele da formiraju oblasti po etničkom principu.
      
       Beta


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu