NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Milov čuvar

Crnogorska opozicija je tvrdila da je Maraš od crnogorske policije u vreme Miloševićeve vladavine u SRJ bio napravio crnogorsku vojsku čiji je broj stigao i do 25 000

      Nakon rada u SSUP-u i šestogodišnjeg službovanja u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vukašin Maraš bi svoju policijsku karijeru mogao završiti uskoro - nakon što Crna Gora dobije novu vladu. Prema nezvaničnim informacijama, crnogorski ministar policije namerava da se penzioniše, a postoji mogućnost i da bude postavljen na novo mesto - savetnika crnogorskog predsednika Mila Đukanovića za bezbednost. To su, međutim, nezvanične informacije, kao i ona da je jedan od viđenih Maraševih naslednika na čelu crnogorskog MUP-a Andrija Jovićević, koji je nekada bio aktivan u Agenciji za prestrukturiranje privrede a sada živi u Americi.
       O Marašu se u Podgorici može saznati ili iz nezvaničnih novinarskih napisa ili iz skupštinskih prepucavanja Socijalističke narodne partije i Demokratske partije socijalista. On nerado daje intervjue ili izjave, a optužbe SNP na svoj račun uglavnom ignoriše. Ta partija je prošle godine u više navrata tražila da se Maraš pojavi u crnogorskom parlamentu i odgovori na njene optužbe. SNP je optuživala MUP da stoji iza napada nepoznatih osoba na tadašnjeg poslanika SNP (sada u Narodnoj socijalističkoj partiji Momira Bulatovića) Duška Jovanovića, funkcionera Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Momira Vojvodića, kao i još nekoliko, kako je SNP tvrdila, političkih neistomišljenika crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Maraš se tom pozivu nikad nije odazvao, ali je u parlament slao svog pomoćnika Vuka Boškovića.
      
       Čistka
       U poslednjem intervjuu koji je dao urednicima podgoričke "Pobjede", i u kojem je predstavljen kao "ministar na kraju mandata", Maraš je to obrazložio rečima da "nije želeo da deo javnosti pomisli kako on svoju funkciju politizuje" i da treba da bude ministar svih građana. U istom intervjuu, čiji je povod bio zahtev Liberalnog saveza da kontroliše MUP, Maraš je rekao da je "njegov najveći ljudski i profesionalni kapital" to što bi ga " u svakom momentu podržao najveći broj pripadnika MUP-a". Za njega se i tvrdi da je dolaskom u MUP uveo disciplinu i profesionalizam, ali i da je prilično "počistio" Crnu Goru od saveznih SDB-ovaca.
       Maraš je rođen 5.februara 1938. godine u Podgorici. Potiče iz partizanske i komunističke porodice. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, gde je živeo i radio tridesetak godina. Karijeru je započeo u beogradskoj policiji, a onda je prekomandovan u Savezni SUP, gde je, prema nekim podacima, radio na kontraobaveštajnim zadacima. Neki mediji u Crnoj Gori su tvrdili da je bio "strog i pravdoljubiv sekretar partijske organizacije u organima federacije", a drugi da je bio predsednik partijske organizacije saveznih organa u kojoj je bio i Josip Broz.
       Što se političkog angažmana tiče, on je član Glavnog odbora DPS, što se vezuje za saradnju sa Milom Đukanovićem, čije prijateljstvo sa Marašem niko ne spori i koje datira iz vremena njihovog rada u Auto-moto savezu Jugoslavije. Maraš je maja 1995. godine imenovan za šefa Službe državne bezbednosti Crne Gore, a do tada je radio kao generalni sekretar AMSJ, čiji je predsednik bio Đukanović.
       U vreme kada je Maraš bio šef SDB, ministar policije je bio crnogorski premijer Filip Vujanović. Vujanovića je na to mesto, tvrde mediji, postavio njegov tadašnji prijatelj (predsednik Crne Gore) Momir Bulatović, a Maraša takođe prijatelj - predsednik vlade Milo Đukanović. Kada je nastao rascep u jedinstvenom DPS, Bulatović je pokušao da smeni Maraša optužujući ga za ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, ali i za učešće u nelegalnim poslovima šverca cigareta.
      
       Ubistva
       Bulatović je, naime, tvrdio da su Maraš i Vujanović (koji je u međuvremenu, u međupartijskom sukobu okrenuo leđa Bulatoviću) registrovali firmu MTT čiji je cilj bio da preuzme kontrolu nad poslovima tranzita cigareta kroz Crnu Goru. Nedeljnik "Monitor" je tada pisao da je novac od tranzita cigareta završavao u specijalnoj kasi SDB i da je služio za posebne namene - njime je, kada nije bilo dovoljno para, popunjavan budžet službe.
       Prema navodima, takođe "Monitora", Maraš je u vreme sukoba Đukanovića i Slobodana Miloševića "provalio nameru srbijanske policije i upozorio premijera Đukanovića kako mu se namerava podmetnuti pevačica "fatalnih oblina", što je trebalo iskoristiti "za premijerovu kompromitaciju".
       Sa mesta ministra policije, na koje je došao na svoj šezdeseti rođendan fabruara 1998. godine, Maraš će otići a da crnogorski MUP nije rasvetlio nijedno od ubistava njegovih nekadašnjih kolega. Pre dve godine ubijen je Đukanovićev savetnik za bezbednost Goran Žugić, a pre nekoliko meseci funkcioner SDB Darko Raspopović. Sem informacija da se za ubicama traga, MUP nije saopštio nijedan detalj o rezultatima eventualne istrage. Za Maraševog mandata u Budvi je pokušan i atentat na lider SPO-a Vuka Draškovića, a crnogorska opozicija je tvrdila da je Maraš od crnogorske policije u vreme Miloševićeve vladavine u SRJ bio napravio crnogorsku vojsku čiji je broj stigao i do 25 000.
      
       MILA RADULOVIĆ
       (BETA)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu