NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Drugačija Medeja

      Beogradska izdavačka kuća "Stubovi kulture" nedavno je objavila roman "Medeja. Glasovi" od Kriste Volf i time predstavila srpskoj čitalačkoj publici neosporno najveću živu nemačku književnicu, koja se posle "Kasandre" sada po drugi put poslužila likovima iz grčke mitologije da bi iznela svoj stav o aktuelnim društvenim pitanjima. Knjigu je na srpski prevela saradnica našeg lista Mirjana Milošević-Vitman. Ona za NIN kaže:
       - Možda bi na prvi pogled delimično svečani ton kao i sam omot knjige mogli nekoga da navedu na pomisao da se tu radi o temi iz antike. No, to bi bila ogromna zabluda. Krista Volf u svom romanu priča novu priču o Medeji, suprotstavljajući se pri tom antičkom dramatičaru Evripidu koji je, kao što znamo, od mudre kolhidske vidarke načinio osvetoljubivu furiju, ubicu svoje suparnice, pa čak i čedomorku. Medeja Kriste Volf je ponosna, neprilagođena i neustrašiva strankinja koja otkriva strogo čuvane tragove zločina na korintskom dvoru, te joj stoga Korinćani pletu zamke, dok je ne prognaju iz zemlje, a njene sinove ubijaju.
       Smatram da je bilo krajnje vreme da se srpski čitaoci upoznaju sa ovom velikom spisateljicom, tim pre što se u prikazivanju suprotnosti između "zaostale" Kolhide pune izvorne duhovnosti i naoko "naprednog", a u stvari pokvarenog Korinta, mogu naslutiti aluzije ne samo na antagonizam između istoka i zapada Nemačke. Koliko je Krista Volf bila u pravu kad se branila od nemačke kritike zbog ovakvog sužavanja teme, shvatila sam za vreme NATO-bombardovanja 1999. "Civilizovani" Korint našeg doba pribegao je tada varvarskom metodu bacanja bombi na stanovništvo "primitivne" balkanske Kolhide. Igrom sudbine upravo su bombardovanje i teška materijalna situacija posle bombardovanja najmanje za dve godine odložili štampanje srpskog prevoda "drugačije Medeje". Uzgred rečeno, književnica iz istočnog dela Nemačke Krista Volf je pre dve godine osudila akciju bombardovanja.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu