NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      Nevolje Radio Jugoslavije
       Radio Jugoslavija saopštila je da je na ivici egzistencije i da bi moglo da dođe do prekida njenog programa na stranim jezicima zbog nedovoljnog priliva sredstava iz saveznog budžeta. U otvorenom pismu predstavnicima jugoslovenske vlasti navedeno je da zaposleni još nisu primili zarade za mart i april, te da postoji dodatni problem izmirenja duga za utrošenu električnu energiju u kratkotalasnom centru u Bijeljini, čije je aktiviranje uspostavljeno sredinom maja, posle višemesečnog prekida.
      
       Skandal
       Srpski ministar policije Dušan Mihajlović saopštio je da je pokrenuta istraga o fotografijama izručenja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, koje je objavio “Nedeljni Telegraf” u specijalnom izdanju. Mihajlović je objavljivanje tih fotografija opisao kao skandal.
      
       Peticija
       Treći program Radio Beograda saopštio je da je više od 700 uglednih javnih ličnosti u oblasti kulture, nauke i umetnosti, potpisalo peticiju za njegov opstanak. Nacrtom novog zakona o radiodifuziji predviđena su dva kanala Radio Beograda.
      
       Ostavke
       Većina urednika nezavisnog Radija “Eho Moskva” podnela je ostavke posle sudske odluke kojom je kontrolni paket akcija tog radija dat državnoj kompaniji “Gasprom”, smatrajući da je “Eho Moskve” postao “državni radio”.
      
       OgraniČenje
       Ruska Duma usvojila je treću verziju izmene Zakona o medijima, kojom je ograničen udeo stranog kapitala u televizijskim kompanijama od federalnog značaja na 50 odsto. Zakon onemogućava stranim firmama, ali i licima sa dvojnim državljanstvom, da imaju kontrolni paket akcija u medijskim kućama koje emituju program na polovini teritorije zemlje ili šire.
      
       Novinari
       Ukrajinski novinar i direktor lokalne Televizije TOR Igor Aleksandrov (45) preminuo je od povreda zadobijenih 4. jula, kada ga je grupa nepoznatih lica pretukla bezbol palicama. Prema ocenama njegovih kolega, taj napad bi mogao da bude povezan sa profesionalnim aktivnostima Aleksandrova, imajući u vidu istragu koju je vodio o korupciji i organizovanom kriminalu. U Ukrajini je proteklih pet godina ubijeno 11 novinara, koji su u toj zemlji vrlo često izloženi pritiscima i nasilju.
      
       Promiskuitet
       Ugledni poljski reditelji, među kojima i Andžej Vajda, izrazili su bojazan zbog mogućih posledica takozvane realne televizije, poput serije “Veliki brat”. Oni su zatražili od Nacionalnog saveta za radio i televiziju da zabrani prikazivanje nove serije “Amazon” na stanici “Polsat”, smatrajući da propagira promiskuitet među mladima.
      
       DeČja TV
       Nezavisna produkcijska kuća DTV Production počela je proizvodnju dečjeg televizijskog programa i njegovu distribuciju na 27 lokalnih stanica u Srbiji. Ta kuća saopštila je da se program “Dečja TV mreža” sastoji iz tri segmenta - strane serije “Skaj trakers”, kviza”Kliker” i vesti. Među gradovima u kojima je moguće pratiti taj program nema Beograda, ali je kuća DTV Production izrazila uverenje da će do jeseni “pokriti sva veća mesta u Srbiji”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu