NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Povratak u Takovsku

Informativna redakcija Televizije Beograd trebalo bi uskoro da se vrati u stare prostorije. Čeka se oprema

      Informativna redakcija Televizije Beograd, posle više od dve godine privremenog smeštaja u prostorijama u Košutnjaku, trebalo bi uskoro da se vrati u Takovsku; tačnije, u Aberdarevu ulicu. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov procenjuje da bi povratak mogao da usledi i za manje od mesec dana, bar što se tiče takozvanih brzovoznih emisija, kao što su Dnevnik i Vesti.
       Pošto je taj deo zgrade u Aberdarevoj “najbolje” prošao i tokom bombardovanja i tokom demonstracija, ostaje da je jedini, ali i najskuplji problem - oprema. Oprema koja je što dotrajala (stara 12 godina, iako je uobičajeni rok korišćenja dve i po godine), što uništena, što pokradena početkom prošlog oktobra.
       Međutim, kaže Crkvenjakov, “u toku su pregovori sa Simensom o dugoročnom kreditu s grejs periodom iza koga će da stane Vlada Srbije”, uz čiju će pomoć biti obezbeđena televizijska oprema za jedan od dva studija u Aberdarevoj, kao i oprema, planira se, po svetskim standardima za moderni nenjs desk.
       S druge strane, privremenom sudskom merom RTS-u je ostavljena na čuvanje i upotrebu oprema “koja je knjižena na RTS, plaćena iz budžeta Republike Srbije, a otišla za osam TV centara takozvane S Televizije”. U RTS-u veruju da neće biti nikakvih zadrški oko dopremanja tehnike zakonskim vlasnicima.
       Do realizacije još nepotpisanog ugovora sa Simensom, da li će vraćena oprema biti dovoljna za povratak informativaca u centar grada? “Nama je dovoljna svaka oprema, jer nemamo ništa. Svaka od tih provincijalnih televizija bolje je opremljena od nacionalne u Beogradu”, objašnjava Crkvenjakov. Podsećanja radi, šteta od bombardovanja procenjena je na 400 miliona dolara, generalni direktor se neprestano čudi kako program uopšte ide, veliki je višak zaposlenih, “prosek plata manji je nego na železnici, prosek godina - 47”. Takođe, prošle subote je, posle 12 godina, emitovan premijerni film.
       “Ako sve bude kako treba, do kraja godine očekujemo da imamo sređena četiri sprata i jedan studio u Aberdarevoj, relativno sređenu zgradu u Takovskoj - bar spolja, mada verovatno i nekoliko spratova unutra i otvoren arhitektonski konkurs za srednji deo.” Početak sređivanja administrativno-redakcijskog dela u Takovskoj, čuvene TV Bastilje, najavljen je za avgust i to, dodaje Crkvenjakov, iz sredstava osiguranja i “nešto malo naših sredstava iz amortizacije”. Prema njegovim rečima, ta zgrada, prvo, ruži grad, drugo, ruži život RTS-u, jer je cela kuća rasturena na “iks punktova” za koje plaćaju kiriju.
       Srednji deo Televizije, direktno pogođen NATO projektilom, kada je poginulo 16 ljudi, najosetljivije je pitanje budući da se potpuno rušenje nameće kao jedino rešenje. No, ruševina istovremeno predstavlja spomenik arhitekture (nekadašnji internat, Dom kraljice Marije, kasnije sedište Avala filma), ali i spomen na žrtve našeg poslednjeg ratnog stanja. Zato Crkvenjakov smatra da bi najbolje bilo raspisati, pa i međunarodni arhitektonski konkurs i od zgrade napraviti simbolično sećanje na prošlost. Kao što su Nemci crkvu Kaiser-NJilhelm-Gedachtnis na berlinskom Ku’damm-u, čiji krov zjapi ka nebu, ostavili manje-više takvu kakva je, kao sećanje na tragediju Drugog svetskog rata.
       Dakle, od pomenute prodaje kompleksa u Takovskoj i osavremenjivanja zdanja u Košutnjaku, “linije manjeg otpora”, rekao bi Crkvenjakov, odustalo se, jer “sam duboko svestan da je Takovska visokovredna pozicija koju ova kuća više nikada ne bi mogla da dobije u centru grada”.
      
       A. VUČKOVIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu