NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zec je ipak hrvatski vuk

Goran Ivanišević svoj teniski kredo objašnjava na sledeći način: "Mržnja, mržnja, uvek je dobro mrzeti onog s druge strane mreže"

      Većina teniskih i sportskih pristalica u Srbiji, gledajući finalni meč na turniru u Vimbldonu, navijala je za 30-godišnjeg Splićanina Gorana Ivaniševića, poznatog još i po nadimku Zec. Hrvatski zec postao je vuk tako što je u svom četvrtom vimbldonskom finalu (nezvaničnom šampionatu sveta) prvi put postao šampion i prvi u ovom veku, što pedantni engleski statističari posebno beleže. Ivanišević je u finalu 115. londonskog Gren-slema, posle tri sata igre, savladao Australijanca Patrika Raftera, inače trećeg nosioca turnirske liste. Ništa ne bi bilo neobično da Goran Ivanišević nije stigao na turnir kao 125. igrač ATP liste uz "malu" pomoć organizatora koji mu je odobrio "vajld kartu". Što znači da je do startera, bez igranja u kvalifikacijama, stigao "divlje"!
       Ivanišević je uspeo da iskoristi tek četvrtu meč loptu u poslednjem gemu (posle čak tri duple greške) i ona mu je donela ček na 700 hiljada dolara. Ovolikom novcu svako bi se obradovao, posebno u njegovom rodnom Splitu, da Zec porez ne plaća u Monte Karlu gde inače živi. Poraženi Australijanac izjavio je posle meča: "Jedan gubitnik postao je pobednik. Mislio sam da se Ivanišević oprostio od tenisa pre nekoliko godina."
      
       Pigmalion Pilić
       Slavni i bivši vimbldonski pobednik Amerikanac DŽon Patrik Mekinrou smatra da je Ivanišević do finala stigao samo zahvaljujući ubitačnom servisu, koji je imao brzinu i do 190 kilometara na sat! "Ako tako misli veliki DŽon, onda mora da sam genije, iako vjerujem da me je Bog pogledao", konstatovao je Ivanišević.
       Na terenima Vimbldona televizijska kamera je često "zumirala" Nikolu Pilića, nekada slavnog tenisera i reprezentativca SFRJ, poznatog upravo po snažnom servisu. Pilić se možda i više radovao od ostalih pobedi Ivaniševića, jer oduvek je smatrao da je Goran njegov "izum". Zbog Zeca je imao dosta problema. Talentovani teniser je kod Pilića često boravio u vreme dok je ovaj bio selektor nacionalne reprezentacije Nemačke. Kažu da su Nemci bili mnogo ljuti na Pilića, jer je više vremena vežbao nekakvog Jugoslovena koji je kasnije pobeđivao njihove igrače.
       Goran Ivanišević je mesecima bio gost u Pilićevoj superluksuznoj kući, nekoj vrsti minhenskog Dedinja, sa otvorenim travnatim i zatvorenim terenima od tapisona. Supruga Nikole Pilića, nekada novosadska glumica Mia Oremović, posebno je vodila računa o ishrani budućeg vimbldonskog šampiona. Pilić je bio strog trener. Kad god bi Zec bacio reket posle loše izvedenog udarca, čekalo ga je dvadeset krugova trčanja oko terena, za kaznu. "Učio sam ga da igra na mreži, ali tu lekciju je teško savladao. Uostalom, to je bio i moj problem tokom karijere. Zato sam mu otkrio servis koji ide putanjom u obliku kifle. Do tada je udarao samo ravno", u razgovoru za Bi-Bi-Si istakao je Nikola Pilić.
      
       Nagon za ubijanjem
       Goran Ivanišević svoj teniski kredo objašnjava na sledeći način: "Mržnja, mržnja, uvek je dobro mrzeti onog s druge strane mreže". Zec je tokom karijere bio poznat po zaista neprijateljskom držanju prema svojim teniskim protivnicima. Agresivan je do bola, na mnogim mečevima imao je potrebu da se dere, vređa, psuje, izaziva kao da je gladan nekakve osvete. Činio je to i tokom četvrtog seta, na svom sigurno poslednjem meču u Vimbldonu. Smatra da posle ovog finala više neće imati motiva za igru. Na njegovu sreću, glavni sudija meča nije mu izrekao zasluženu kaznu, duboko poštujući Ivaniševićeve ranije zasluge u svetu tenisa.
       Ivanišević je svojevremeno, na primer, izjavio da bi čak ubio protivnika jer toliko želi pobedu, uz pravdanje da je svakom sportisti neophodno da ima "nagon za ubijanjem". Uz sve rečeno, razdražljivi Zec je i sujeveran. Bio je spreman da plaća vidovnjacima.
       Tačno pre dest godina, na Gren-slem turniru u Melburnu, kada je u prvom kolu pobedio Španca Burgeru, pravio se veliki Jugosloven. Već tada se mnogobrojna kolonija migranata Srba i Hrvata u Australiji žestoko podelila, ali je Zec sa jugoslovenskom zastavom sve pozdravljao na ravne časti. Kasnije, nestankom SFRJ, sunarodnicima u Splitu pravdao se kako nije sve baš bilo tako i da je samo bio u transu zbog pobede. "Porko dio, ća ću vam pričat, svi su mi izgledali isti", zaključio je Goran Ivanišević. Nekadašnji Devis kup-igrač jugoslovenske reprezentacije, pokazivao je nacionalni ponos turbo-hrvatstvom, obučen u crveno-belo, sav umotan u "šahovnicu".
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu