NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Luksuz na Kvantašu

Hapšenje Veselina Jovićevića: politički linč, ili je došlo vreme da se "policijski valorizuje" i period vladavine SPO-a

      Veselin Jovićević, bivši direktor Pijačne uprave u Beogradu, prvi je funkcioner "prethodnog sistema" koji je dopao zatvora a nije pripadnik ni SPS-a ni JUL-a. Naime, Veselin Jovićević je pripadao gradskoj garnituri u vreme dok je gradsku vlast u Beogradu imao SPO.
       Dve su, dakle, mogućnosti. Ili je klupko malverzacija i zloupotreba počelo da se odmotava pa su, prirodno, na red stigli i gradski funkcioneri iz SPO-a, ili je, kako to u SPO-u kažu, reč o političkom linču i osveti. Stvar je aktuelna i zbog toga što se ovih dana pominje pokretanje istraga i protiv nekih drugih gradskih funkcionera iz SPO-a koji su za vlade SPO-a bili članovi Upravnog odbora Parking servisa. Reč je o Dejanu Radunoviću, Milanu Božiću i Gordani Todić. Još nije tačno objavljeno šta im se stavlja na teret, a Milan Božić kaže da se raspitao i nije saznao ni za kakav postupak koji se vodi protiv njega, tako da je reč "o nekoj gluposti", a pretpostavlja da je slično i sa ostalima u ovom slučaju.
      
       Gola mržnja
       Srpski pokret obnove smatra da je isključivo reč o "goloj mržnji, ličnoj osveti i želji da se kompromituje SPO". Prema službenom stavu ove partije, "po nalogu Zorana Đinđića i Gorana Vesića montirana je optužnica da je Jovićević oštetio preduzeće jer je vrednost nemačke marke cenio 25 dinara, kao i svi, a ne po zvaničnih šest dinara.
       Međutim, nije reč o prodaji deviza. Josip Bogić, načelnik Odeljenja za privredni kriminal SUP-a Beograd, navodi razlog zbog kojeg je Jovićević u zatvoru: reč je o "ugovoru o izgradnji objekta na Kvantaškoj pijaci, sa kojeg su sredstva usmeravana za izgradnju privatnog objekta u Cerskoj ulici u Beogradu"... Rečeno običnim jezikom, afera se sastoji u tome da je Jovićević, prema navodima prijave, sredstva za izgradnju poslovne zgrade na Kvantaškoj pijaci trošio za izgradnju sopstvene kuće. Površina zgrade na Kvantašu je oko 7 000 kvadratnih metara, vrednost sedam do osam miliona maraka, a sporna suma je oko 40 miliona dinara, dakle, blizu milion i po maraka.
       Sve je počelo još prošle jeseni kada je novi Upravni odbor Uprave pijace angažovao revizorsku kuću "Stanišić i Filipović" da analizira zatečeno stanje. Upravni odbor je, potom, izveštaj dao policiji i tako su revizori, kako kaže major Bogić, dali policiji smernice za rad.
       Slučaj dobija jasne obrise tek kada o njemu progovori Gordana Matijašević, direktorka Uprave gradskih pijaca, dakle, Jovićevićeva naslednica na tom mestu. Naime, ono što je i golim okom vidljivo, i bez izveštaja revizora, to je da je objekat na Kvantaškoj pijaci preko svake mere luksuzan."Zgrada je u mesingu, staklu, mermeru,sa skupim sijalicama i sa italijanskim pločicama, što sve skupa zgradu koja je pre svega namenjena da bude magacin čini potpuno nefunkcionalnom i sada je popunjeno možda svega dvadesetak procenata njenih kapaciteta", kaže Gordana Matijašević. Italijanske pločice na patosu, naime, ne mogu da izdrže magacinski režim rada i lome se.
      
       Epska korupcija
       Zašto je zgrada napravljena tako besmisleno luksuzno? Direktorka Matijašević objašnjava da je, očigledno, postojao interes da se troškovi povećaju do krajnjih granica. Ili, da se izrazimo u kategorijama pijace, što je više mleka, više je i kajmaka za skidanje.
       Sve ovo, razume se, važi ako se utvrdi da je posredi kriminalna afera. U Srpskom pokretu obnove u to apsolutno ne veruju i čitavu stvar posmatraju isključivo u političkom ključu. Veselin Jovićević je uhapšen i radi zastrašivanja SPO-a zbog stalnih zahteva za hapšenje zločinaca, pa je to hapšenje "nezapamćena zloupotreba od strane Gorana Vesića i Zorana Đinđića".
       Ako čitalac veruje da ni ovo saopštenje SPO-a nije prošlo bez pominjanja "Đinđićevog prijatelja Legije" to znači da je čitalac u pravu; međutim, važnije od toga je da kažemo odakle to da Goran Vesić pripada ovoj priči. Iako to u SPO-u izričito ne pominju, Vesić je predsednik Upravnog odbora Uprave pijaca Beograd, dakle istog onog Upravnog odbora koji je pozvao revizore čiji je izveštaj Jovićevića na kraju oterao u zatvor.
       Josip Bogić izjavaljuje: "Slobodno napišite da otkako sam na ovom mestu, niko mi se nije mešao u posao - pa ni Đinđić ni Vesić."
       Jovićevićev predmet je, u stvari, u takvoj fazi da on i ne bi trebalo da bude u zatvoru. Problem je, međutim, što je odbio da da izjavu, pa ga je policija smestila u pritvor da ne bi uticao na svedoke, a svakako su pri tom imali u vidu da je Jovićevićev partner i izvođač radova na spornoj kući na Kvantašu (PBG inžinjering-Subotica) trenutno u bekstvu.
       To je, dakle, ono što u ovom času tereti Veselina Jovićevića, a, otvoreno govoreći, opšta je saglasnost da tereti u stvari SPO, za čiji se period vladanja u Beogradu vezuju priče o korupciji epskih dimenzija. Ovo će biti prilika da se utvrdi ima li iza priča i nešto konkretno. Inače, slučaj Veselina Jovićevića, iako "težak" u milionima nemačkih maraka, ni izdaleka nije najveći koji policija trenutno razmatra. "Trenutno imamo nekoliko slučajeva koji nam oduzimaju mnogo više vremena", kaže Josip Bogić.
      
       SRBOLJUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu