NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Posledice "dobronamernih usluga"

VIGOR MAJIĆ, Zamenik ministra prosvete

      Vigor Majić objašnjava zašto je podneo ostavku i zašto se ne slaže sa načinom na koji je doneta odluka o uvođenju veronauke:
       - Najvažniji razlog zbog kojeg sam podneo ostavku je način donošenja ovakve odluke. Za mene je jednostavno bilo poniženje da, posle nekoliko meseci rada za koji sam verovao da je ozbiljan, sistemski i principijelan, između ostalog i rada na problematici uvođenja verskih tema i sadržaja u nastavu, dođem u situaciju da početkom jula na televiziji vidim političara koji, ispred vrata jednog hrama čvrsto i samouvereno izjavljuje da nastava veronauke počinje 1. septembra u srpskim školama. Jako dobro znam da je to bilo potpuno iznenađenje za sve nas u Ministarstvu, pa i za ministra. Svi mi smo predano mesecima radili da dođemo do kvalitetnih predloga i upravo smo započeli formiranje posebnog stručnog tima koji bi radio na izradi mogućih rešenja prema najboljim svetskim standardima.
      
       Znači, vi niste protiv veronauke?
       - Naravno da nisam. Štaviše, veoma podržavam ideju da se u opšte obrazovanje kvalitetno ugrade sadržaji koji mlade upoznaju sa prirodom, nastankom, razvojem i specifičnostima velikih religija, sa verskim pravima i slobodama i sa običajima i tradicijama naroda koji žive na našim prostorima.
      
       Zašto smatrate da je kratko vreme u kojem bi trebalo da se izvrše pripreme za uvođenje veronauke i alternativnog predmeta u škole?
       - Zar vi ne mislite da je nepunih pedeset dana sredine leta neozbiljno kratko vreme? Ministarstvo prosvete još nema uvida u nastavne programe, u potencijalne nastavnike, u literaturu i udžbenike, škole pojma nemaju šta ih čeka u septembru... Podsećam da je organizacija nastave veoma složen i osetljiv posao. U normalnim zemljama se uvođenje jednog predmeta radi i po 4-6 godina...
      
       Očekivanje javnosti je bilo uvođenje veronauke. Vladajuća koalicija je to i obećala. Mnogi su već pomislili da je to samo predizborno obećanje. Zašto se onda sa pripremama nije požurilo, a ne da sve bude "preko kolena", kako i sami kažete?
       - Koliko ja znam, niko nije javno obećao da će se tako složen predmet uvesti već od ove jeseni. U tome je suština. Moramo shvatiti da se reforme nastavnih programa ne vrše brzo i da imaju svoju određenu strukturu i redosled. Prvo je trebalo da odlučimo kako će nam uopšte izgledati osnovna škola, šta se to radi u mlađim razredima, ko sve sadržaje izvodi, kako da ti sadržaji budu najbolje usklađeni, pa tek onda da se rade programi i udžbenici za pojedine sadržaje.
      
       Hoće li Ministarstvo prosvete učestvovati u pripremama planova i programa veronauke i drugog alternativnog predmeta?
       - Koliko ja znam, u pripremi programa veronauke neće učestvovati i iz toga je i do sada bilo isključeno. S druge strane, Ministarstvo će pokušati da razradi sadržaje za drugi alternativni predmet i da osposobi učitelje za izvođenje nastave.
      
       Kakvi su odnosi između Ministarstva prosvete i Ministarstva vera po ovom pitanju?
       - Lično mislim da su loši. Ministarstvo vera, naročito savezno, svojski se trudilo da ignoriše sve sugestije i komentare koje je Ministarstvo prosvete Srbije pokušalo da ponudi. Neverovatno je koliko se "savezni ministar u ostavci" trudio da se bavi nečim što niti zna, niti ume, niti mu je posao. Moramo priznati, ipak, da je to uspešno uradio na nesreću i prosvete i dece i naroda i same Crkve koja, bojim se, nije ni svesna koliko će štete nastati iz "dobronamernih usluga" koje joj neko drugi čini...


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu