NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      Zakoni
       Najnovija verzija Nacrta zakona o radio-difuziji Srbije, u koju su unete četiri bitne izmene, biće uskoro predata Vladi Srbije. Na osnovu javne rasprave, obaveza privatnih stanica da emituju sopstveni program smanjena je sa 50 na 25 odsto, a te stanice oslobođene su i obaveze da rezervišu deset odsto programa za nezavisne produkcije. Predviđeno je i da RTV Novi Sad ima jedan TV i dva radijska kanala, a RTS dva TV i tri radijska. Novina je i da će građani u Vojvodini i ostalom delu Srbije plaćati jednak iznos pretplate, a naknadno će biti utvrđeno kako će ta sredstva biti raspodeljena na pokrajinski i republički javni radio-difuzni servis.
       I novi savezni zakon o telekomunikacijama biće završen do kraja jula posle čega će biti dostavljen Saveznoj skupštini nausvajanje. Srpska ministarka za saobraćaj i telekomunikacije Marija Rašeta-Vukosavljević rekla je da će novi zakon omogućiti strateški razvoj telefonije, kvalitetne usluge i veći izbor usluga, uključujući Internet.
      
       Gubici
       Beogradska vlada usvojila je program rada gradske Radio-televizije Studio B. Taj program, kako je rečeno, biće parametar na osnovu koga će Skupština grada, kao osnivač, izdvajati sredstva za buduće finansiranje Studija B. S obzirom na to da je Studio B u prošloj i u prva tri meseca ove godine imao gubitak od deset miliona dinara, odlučeno je da bude formirana stručna grupa koja će utvrditi rešenje za pokrivanje tog gubitka i sačiniti osnov strategije razvoja Studija B.
      
       Imenovanja
       Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Kragujevac Milan Aksentijević podneo je ostavku, jer nije želeo da potpiše rešenja o imenovanju novih glavnih i odgovornih urednika. Aksentijević je odbio da potpiše rešenja prema kojima se Gorica Gligorijević iz Demokratske stranke postavlja na mesto urednika Radio Kragujevca, a Nenad Janković za urednika kragujevačke TV.
       Aksentijević, koji je član Nove demokratije, založio se da na najodgovornija mesta u RTV Kragujevac budu imenovani zaposleni u kući sa fakultetskim obrazovanjem.
      
       Australija
       Satelitski program Radio-televizije Srbije biće emitovan u Australiji, u paketu sa još 30 nacionalnih programa, na osnovu ugovora koji su potpisali generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov i predstavnici međunarodne kompanije za nacionalne satelitske programe TARBS. Prema ugovoru, TARBS će finansirati i opremanje emisionog produkcionog centra u Beogradu, koji će biti namenjen satelitskom programu RTS-a.
      
       Azil
       Tadžikistanski novinar Dododžon Atovulo (46), koji je uhapšen u Rusiji, na zahtev Tadžikistana, oslobođen je i prebačen u Nemačku, gde je dobio azil za sebe i porodicu. NJegov advokat ocenio je da bi, u slučaju da je izručen Tadžikistanu, Atovulo bio suočen sa smrtnom kaznom, zbog optužbi za klevetu i uvredu predsednika Imomalija Rahmonovoa.
      
       Direktor
       Volter Isakson, bivši urednik magazina “Tajm”, imenovan je za predsedavajućeg i generalnog direktora Si-En-Ena. On će zameniti Tomasa DŽonsona, koji je najavio da će se povući iz te kablovske mreže,koja je, pored magazina “Tajm”, deo medijskog konglomerata “AOL Tajm Vorner”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu