NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

General iz roto-romana

Mada ni politizacija sporta ni njegove vulgarne dnevnopolitičke zloupotrebe za Hrvatsku poslednjih godina nisu bili nikakva novost, potpisi jedanaestorice poznatih sportista protiv saradnje Zagreba i Haga izuzetno su ogorčili javnost

      Ante je također bio u rovu i pod kišom metaka, ali ga nije bilo strah. Za njega je to bila samo vježba, dapače, igra.” Neustrašivi Ante koji je zatim “podigao snajper, u kojemu je bilo pet metaka, nekoliko puta duboko udahnuo i izdahnuo, na kraju napola zadržao dah i brzo ispucao cijeli okvir pogodivši sve mete”, glavni je lik romana “Ratnik” koji je ovih dana preplavio čitalačko tržište u Hrvatskoj. Biografiju osobe sa haške optužnice je za potrebe romantičnog nacionalizma sažeo nekadašnji glavni urednik zagrebačkog političkog dnevnika “Vjesnik” Nenad Ivanković. Izdavanje njegove knjige o stvarnim i nestvarnim doživljajima i osobinama generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, koji je vodio akciju “Oluja” u Kninskoj Krajini 1995. godine, novčano su pomogli najpoznatiji i najbogatiji domaći sportisti. Na promociji ovog neobičnog štiva bivšeg “Vjesnikovog” novinara, u Zagrebu se okupilo četiri hiljade ljudi, a stranice “Ratnika” zamišljeno su prelistavali i zastupnici nacionalnog parlamenta na maratonskoj noćnoj sednici Sabora. Romansirana istorija hrvatsko-srpskog rata nije, međutim, izazvala političku oluju kojoj su se nadali poklonici bivšeg pripadnika “Legije stranaca”. “Slučaj Gotovina” nije srušio vladu premijera Ivice Račana, niti je on odustao od namere da generali Ante Gotovina i Rahim Ademi budu izručeni Haškom tribunalu.
       Hrvatski državni sabor izglasao je poverenje premijeru i njegovom kabinetu, a oni koji se nisu složili s odlaskom generala u Hag, povukli su se s političke scene. Među njima je i nekadašnji lider Hrvatske socijalno-liberalne stranke, bivši predsednički kandidat i glavni partner Ivice Račana u predizbornoj kampanji Dražen Budiša.
      
       Ratnici bivšeg režima
       Nezadovoljan podelama u svojoj stranci koja se na kraju ipak priklonila saradnji s Haškim tribunalom, Budiša je podneo neopozivu ostavku na mesto šefa hrvatskih liberala. Kratkotrajni višak prostora na političkoj pozornici brzo je popunjen novim statistima. U javnosti su već prozvani “jedanaestoricom veličanstvenih”, a njihova podrška generalima osumnjičenima za ratne zločine i etničko čišćenje ponovo je podelila Hrvatsku. Reč je o sportistima koji su potpisali protestno pismo vladi u Zagrebu u kome tvrde da je namera suda u Hagu da promeni političku istoriju Hrvata kako bi “žrtve pretvorio u agresore”. Fudbalske, košarkaške i teniske zvezde, Goran Ivanišević, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Aljoša Asanović, Slaven Bilić, Franjo Arapović, Veljko Mršić, Alen Bokšić, Igor Štimac, Dino Rađa i Stojko Vranković, ubeđeni su da je “individualizacija krivnje” potpuna lakrdija, jer je, kažu, Hrvatska bila žrtva, a njeni generali heroji.
       Nezadovoljstvo vatrenih navijača Gorana Ivaniševića, koji se pre nedelju dana u velikom stilu vratio iz Vimbldona, kulminiralo je kada se otkrilo da je njegov potpis zapravo falsifikovan.
       U čitavu ovu otužnu priču upleo se i docent Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu don Josip Čorić koji se predstavlja kao “duhovni otac” Gorana Ivaniševića. Pošto je konstatovao da su ljudi koji su njegovog duhovnog štićenika oduševljeno dočekali u Splitu zapravo željni “kruha i igara”, priznao je da se brine i o ljubavnim problemima mladog Ivaniševića i o izboru njegove literature. Dok su londonski tabloidi već najavili da se teniska zvezda Hrvatske i sveta ženi manekenkom iz Zagreba, don Čorić tvrdi da “za Gorana nisu ljepotice, jer one nisu dobre majke”. Pošto je splitski bogoslov priznao da Ivaniševiću od knjiga bira samo lakša, romansirana štiva, opravdano se postavilo pitanje da li vimbldonski favorit tokom krstarenja na svojoj skupocenoj jahti sada možda čita “Ratnika”, romansiranu biografiju generala Ante Gotovine koju je, specijalno za hrvatsku publiku, “sažvakao” novinar Nenad Ivanković?
       Ako čita, saznaće da je general kome se sada zameo svaki trag, legionar koji je ratovao na tri kontinenta, kupovao isključivo kod francuskog kreatora Žan-Pol Gotijea i sklapao brakove širom sveta. Majke njegove dece bile su latinoameričke lepotice, novinarke Hrvatske televizije, pukovnice Hrvatske vojske i rođake pokojnog ministra odbrane Gojka Šuška. Dok je služio u “Legiji stranaca”, aktuelni junak hrvatsko-srpskog rata žene je uglavnom “izvlačio” uz pomoć žetona koje su profesionalni vojnici dobijali uz bonove za pivo... Kad je od Tuđmana dobijao generalski čin, Gotovina je javnosti predstavljen kao profesionalni vojnik velikog znanja i obrazovanja koji govori većinu svetskih jezika. Danas se, međutim, može čuti kako je reč o čoveku koji je nešto španskog i francuskog naučio po legionarskim kantinama, ali nema dokaza da je završio bilo koji školski razred.
      
       Ratnici bivšeg režima
       Dok se o Gotovini pišu knjige i potpisuju peticije koje ga slave kao “najvećeg ratnika u Hrvata”, drugi osumnjičenik Haškog tribunala general Rahim Ademi zaboravljen je već u početku. Pred tužiteljicom Karlom del Ponte Ademi treba da se odbrani od optužbi za masovne pogibije civila u blizini Gospića u vreme operacije “Medački džep” 1993. godine. Za razliku od Ante Gotovine koji je nestao negde van granica Hrvatske, Rahim Ademi najavio je da dobrovoljno odlazi u Hag. Ne smatra se krivim, jer je ubrzo smenjen s komandnog položaja, a poziva se i na tzv. dvostruku liniju zapovedanja u ratnim operacijama tog vremena. Neki tvrde da je njegovo izručenje Hagu isplanirano već u vreme bivše vlasti koja više nije želela da je u svetu kompromituje “Albanac koji je već obavio posao”. Odbrane generala Ademija prihvatio se poznati zagrebački advokat Čedo Prodanović, koji je u vreme suđenja bivšem zapovedniku jasenovačkog logora Dinku Šakiću zastupao porodice žrtava rasne politike “Nezavisne Države Hrvatske”.
       Današnjom Republikom Hrvatskom i dalje vladaju socijaldemokrati i podeljeni liberali, ali i svi apsurdi prošlog režima koje je vlada premijera Ivice Račana, “zbog nacionalnog i građanskog mira” gurnula pod tepih. Generali koji su, posle promene vlasti u zemlji, pokušali da se bave politikom i nasilno promene izborne rezultate, iznenada su penzionisani. Politikom su onda počeli da se bave sportisti, a novinari su svoj zanat unovčili na produkciji roto-romana. Akademici su se pretvorili u plebejske tribune, pa, poput književnika Ivana Aralice, sa generalskih tribina grme da Hrvatskom danas vlada “direktor partijske škole u Kumrovcu”. Generala Gotovine u međuvremenu nema, pa nema. Na vrata vile na Srebrnjaku u elitnom delu Zagreba pozvonili su tek rođaci njegove supruge. Kažu da su u obližnjem zatvoru dobili slobodno popodne, pa su došli da vide šta se dešava.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu