NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Predsednik u trilemi

NASLOV: “13 dana”, SAD, 2000.
REŽIJA: Rodžer Donaldson
SCENARIO: Dejvid Self
ULOGE: Kevin Kostner, Brus Grinvud, Stiven Kalp, Dilan Bejker

      Šta se dešavalo iza kulisa tokom čuvene kubanske krize 1962. godine - odgovor pokušava da pruži film “13 dana”, uzbudljiv politički triler u režiji Rodžera Donaldsona (“Beli pesak”), i po scenariju Dejvida Selfa, zasnovanog na dokumentarističkoj knjizi Ernesta R. Meja i Filipa D. Zelikova.
       Pred scenaristom Selfom je stajao prilično težak izazov da što verodostojnije prikaže krucijalne događaje u vezi s možda najizazovnijim globalnim istorijskim trenutkom u drugoj polovini prošlog veka, ali i da to izgleda filmično i prilagodljivo publici, s obzirom na očito obilnu i obimnu dokumentarističku građu iz knjige-predloška.
       S jedne strane, Self se uspešno snašao u tom lavirintu - “13 dana” je politička, gotovo kamerna drama koja se odvija mahom po vašingtonskim kabinetima, zasnovana na istorijskim faktima i delovanju i ponašanju glavnih aktera: savetnika O’Donela i braće Kenedi. I upravo je tu najjači scenaristički adut ovog filma: preko sjajne karakterizacije nosećih likova, Self vodi triler-storiju o krizi dugoj 13 dana u kojoj je sudbina sveta bila u rukama najvoljenijeg američkog predsednika koji se manje oslanjao na mišljenje svog savetnika, a više na sud brata Roberta, da bi prevagu odneo kompromiserski stav braće Kenedi. Međutim, s druge strane, priča je predugačka, u njoj se mnogo govori i iznosi gomila podataka, dok su “živa” dešavanja i akcija u minusu, što donekle razvodnjava film i umanjuje njegovu prodornost.
       Reditelj Donaldson nije ispuštao nit storije, preciznim postupcima i prepoznatljivim maštovitim stilom je vukao radnju, trudeći se da vizuelno nadogradi suvoparne delove teksta. To mu je uglavnom pošlo za rukom - saspens ne nedostaje, a ritam filma se pravilno razvija ka neizvesnom vrhuncu (iako znamo da do nuklearnog rata između dve supersile nije došlo) i pored preopširnosti radnje (145 minuta). Ipak, sa umešnijom montažom i izvesnim redukcijama, film bi delovao delotvornije. Ovako, uz izvrsnu glumačku podelu, “13 dana” je sasvim solidna i interesantna drama - antiratna i ljudska, doduše preidealizovana, ali to se od Amerikanaca i moglo očekivati. Na vama je da im verujete ili ne.
      
       VUK PAVLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu