NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tajne Beograda

      Knjiga “Tajne Beograda” (Skupština grada Beograda, 2001) Zorice Guzine, novinara i publiciste, koja je predstavljena u Svečanoj sali Starog dvora, u utorak, 17. jula, nije samo u reči i slici putokaz kroz beogradsku istoriju, nego je i “svojevrsni suvenir Beograda” kako ju je ocenila u svojoj recenziji istoričar umetnosti Gordana Gordić, “zbirka priča o životu grada... i onima koji su podizali i evropeizirali Beograd”.
       U 142 priče o Beogradu kroz vekove - od keltskog Singidunuma, pa 878. godine kada je naš grad poneo svoje slovensko ime, preko vladavine despota Stefana Lazarevića koji ga je proglasio srpskom prestonicom 1404. godine i turskih i austrijskih vremena u kojima je opstajao ovaj grad, do bombardovanja 1914, 1941, 1944, 1999. godine - ova knjiga otkriva tajne o beogradskim kućama, ljudima i događajima koji su deo njegove prošlosti, ali i budućnosti.
       Tako, saznajemo kako je od negdašnjeg sanatorijuma postao “Ekscelzior” u Kneza Miloša 5, a od zgrade u Krunskoj 51 - nekada doma porodice Đorđa Genčića (jednog od predvodnika Majskog prevrata, 1903) - Muzej Nikole Tesle, kako se prvo “halo” čulo 1883. u “Tri lista duvana”, na uglu Kneza Miloša i Kralja Aleksandra, a prvi tramvaj u Beogradu krenuo 1892. Pronalazimo u ovoj knjizi i priče o Nušiću, kralju Milanu, Lazi K. Lazareviću, Nikoli Pašiću, ali i ljudima poput Mare Hrebeljanović-Lazarević, mogućem potomku kneza Lazara Hrebeljanovića, ili o Čiča Iliji Stanojeviću, bardu srpske pozorišne scene, “vladaru smeha” koji je i tvorac prvog srpskog igranog filma... Poslednje stranice knjige posvećene su istorijatu zgrade u Aberdarevoj 1 (sedište Televizije Srbije bombardovano 23. aprila 1999), koja je podignuta kao zadužbina kraljice Marije Karađorćević.
       “Tajne Beograda” ilustruje 248 fotografija, kao i dokumenta koja je autor Zorica Guzina prikupljala od kolekcionara, istoričara, starih Beograđana i institucija koje se bave istorijom Beograda.
      
       Z.L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu