NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jedna ruka

Pesnik Dragomir Brajković u obimnoj knjizi “Bogotražitelji” sabrao je najlepše srpske pesme nadahnute hrišćanstvom, od svetoga Save do danas

      Pesnik Dragomir Brajković sastavio je obimnu knjigu stihova vekovima pisanih. Pod zajedničkim naslovom “Bogotražitelji” sabrane su najlepše pesme iz srpske poezije nadahnute hrišćanstvom, od svetoga Save do danas. Iako potiču od mnoštva različitih autora i iz različitih vremena, ove pesme po duhu i tonu pevanja kao da je pisala jedna ruka.
       “Ako bi se sudilo po pesmama, Srbi su, od starine, bogobojažljiv i bogotražiteljan narod”, piše Brajković u predgovoru. “U poeziji su, i kad je kazana sa usana pojedinca i kad je iz glave celog naroda, najkrupnije istine. Pesme su ne samo neposredovani sabesednici, nego i nepotkupljivi svedoci. Osim toga, njihove su istine, iako nekonačne, neprolazne. Idući tragom pesme, saznaje se mnogo toga ne samo o prirodi, već i o sudbini jednog naroda. Prateći kroz pesme uvođenje srpskog plemena u novu veru, uočljivo je kako su se narodne predstave menjale i kako je u srpsku dušu ne samo ulazio novi veronauk, već i poimanje sveta.”
       Ističući da je naročito u doba opšteg bezakonja, moralnog posrnuća, beščašća i rasula, prizivano Božje ime i da iz naših narodnih pesama, naročito onih epskih, Boga presuditelja priziva potreba za Pravdom i Istinom, Brajković objašnjava značaj ovakve poezije:
       “Narod je, i na ovaj način, utvrđivan u moralnim dužnostima i osećanju obaveze. Potreba da se živi u saglasnosti sa Božjim zakonima progovorila je čvrstim uverenjem i jakim moralnim nadzorom da je bolje izgubiti glavu nego svoju ogrešiti dušu. Onima koji su izgubili meru i osećanje dužnosti, pesma je poručivala da Bog nikom dužan ne ostaje. Silan je i moćan jedino Bog. Pesme, prožete hrišćanskim osećanjem dužnosti, u prvi plan stavljaju zakon dobrote i pravde naspram zakona sile. Govoriti, svedočiti i prosuđivati ni po babu, ni po stričevima već po pravdi Boga Istinitoga, načelo je pravnog i moralnog kodeksa kojim govori narodni pevač hrišćanin. Ono je našem čoveku pomoglo da odoli mnogim iskušenjima kojima bi, inače, po ljudskoj slabosti podlegao. Ugrabiti mesto duši, steći milost u Boga, suština je čovekova života, to usmerava njegove postupke, određuje njegovo ponašanje. Sa takvim ubeđenjem njemu je vera bila nešto bez čega bi se obezljudio.”
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu