NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

TRAKA

      Konkurs
       Vršilac dužnosti generalnog direktora Televizije Novi Sad (TV NS) Aleksandar Kravić optužio je DOS za kršenje predizbornog obećanja da će mediji biti oslobođeni političkih pritisaka. On je naveo da je konkurisao za mesto direktora TV NS, ali da se njegovom imenovanju protivi Demokratska stranka Srbije. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov rekao je da će konkurs za čelna mesta u TV NS biti ponovljen.
      
       Demokratija?
       Predstavnici domaćih nevladinih organizacija podržali su radnu verziju nacrta srpskog zakona o radiodifuziji, ali izrazili su bojazan u pogledu spremnosti vlasti da ga usvoji. Direktorka Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo ocenila je da autori zakona polaze od “pogrešne pretpostavke da u Srbiji postoji demokratska vlast” i ocenila da “očigledno postoji borba dve najveće partije u DOS-u oko političke moći” i uticaja na medije.
      
       Novinari i dalje ugroženi
       Tokom jula, u svetu su ubijena četiri novinara, a u 28 zemalja članica Ujedinjenih nacija zabeleženi slučajevi veoma teškog kršenja slobode štampe, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF). Protiv 54 novinara podneta je sudska tužba. U zatvoru se trenutno nalazi 91 novinar, a desetak medija podvrgnuto je cenzuri. Pretnjama i fizičkim napadima bilo je izloženo 49 novinara.
      
       Porez
       Svetska asocijacija novina i Svetski uređivački forum izrazili su zabrinutost zbog nedavno uvedenog poreza na neprodate primerke novina u Srbiji. U otvorenom pismu Vladi Srbije navedeno je da novi propisi u velikoj meri odstupaju od normi EU i da mogu imati ozbiljne kulturne, obrazovne i ekonomske posledice na medije tokom procesa tranzicije.
       Tim povodom je potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio da je Predsedništvo DOS-a podržalo zahtev medija za ukidanje poreza na remitendu, odnosno neprodate primerke novina. On je kratko rekao da će Ministarstvu finansija biti preporučeno da tim povodom “nađe neko rešenje”.
      
       Saradnja
       Radio-televizija Srbije (RTS) i Televizija Crne Gore (TV CG) uskoro će obnoviti zemaljski televizijski link budući da trenutno razmenjuju snimke posredstvom Evrovizije ili satelita, saopštili su predstavnici srpske državne televizije. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov je rekao da se sa direktorom TV CG Goranom Rakočevićem dogovorio o bližoj saradnji, bez obzira na ishod političkih dogovora o sudbini savezne države.
      
       Romi
       Romska nezavisna medijska organizacija “Romintpres” počela je da emituje sopstvenu produkciju programa na romskom i srpskom jeziku na lokalnim radio-stanicama u mreži Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. Reč je o emisijama “Slušajte, ljudi” i “Glas Roma”, koje će biti emitovane jednom nedeljno, a ukupno traju tri sata. Istovremeno, Radio Niš, koji posluje u okviru Radio-televizije Srbije, počeo je da emituje informativnu emisiju na romskom jeziku, u saradnji sa Saveznim ministarstvom za nacionalne i etničke zajednice. Jednočasovna emisija na romskom jeziku biće svakog radnog dana u 17 sati.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu