NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žanetićarije<br>Voja Žanetić
DOStavljanje

      Reče mi jedan Anonimni Izvor da se ovih dana održao Vanredni Kongres Anonimnih Izvora. Na tom skupu - na kome su Anonimni Delegati imali na sebi tradicionalne prazne identifikacijske kartice bez upisanog imena i prezimena - u neosvetljenoj Kongresnoj Dvorani jednoglasno je (mada je u mraku bilo dosta teško izbrojati glasove) usvojen zaključak da će, u narednom periodu, očigledno doći do smanjenja izdavanja Poverljivih Informacija predstavnicima medija. Mediji će, posle slučaja Gavrilović, najverovatnije sve više izbegavati da uzimaju Poverljive Informacije od Anonimnih Izvora, čime će ovaj esnaf biti uveden u duboku egzistencijalnu krizu i ozbiljnu mogućnost izumiranja cele profesije.
       Iz svih ovih razloga iz članstva je, uz doživotno ukidanje licence za Anonimno Izviranje, izbačen Anonimni Izvor iz Koštuničinog kabineta, kao i njegov kolega koji je bio Anonimni Izvor za odavanje informacije ko je, možda, Anonimni Izvor iz Koštuničinog kabineta, mada neki Anonimni Izvori kažu da taj Anonimni Izvor nije onaj pravi, a još se traži Anonimni Izvor da rastumači na kog Anonimnog Izvora se sve ovo što smo saznali uopšte i odnosi. Anonimno, naravno.
       Sve u svemu, DOS je u krizi. Opet. Odnosno - i ove nedelje. Što postaje ekstremno DOSadno. Predlažem da ih polako ubacujemo u ukrštene reči. Vodoravno, tri slova: Prevlaka na Malaki - KRA, Banja u Belgiji - SPA; Koalicija u Krizi - DOS. Mada se, s druge strane, mora odati priznanje za domaćinsko ponašanje prilikom rečene, najnovije krize. Imalo se u Vladajućoj Koaliciji u vidu da je pre neku nedelju poskupeo telefon. A oni su, ipak, na čelu jedne siromašne Države, koja nema para da plaća visoke telefonske račune. Tako da se Koštunica i Đinđić nisu čuli telefonom, jer ko zna koliko bi to koštalo pošto je dva minuta razgovora u Beogradu 0,3644 dinara. I onda bi se tu potrošilo 10,93 dinara za sat vremena razgovora, odnosno 21,86 dinara za dva sata monologa, koliko je objektivno i potrebno s obzirom na učesnike.
       Elem, da se ne bi trošilo toliko para, a za ipak beznačajne teme kao što su a) Mnogo Mafije b) Dve Državne Bezbednosti i c) Jedno Ubistvo, rasprava je održana preko novina, sa sve ostalim dobronamernim Liderima koji su putem intervjua i konferencija za štampu svoje Vođe prijateljski savetovali da treba da budu medijski diskretniji. I sad još samo da se i Mafija oglasi Saopštenjem... mada ne verujem da će - valjda zato što, na našu žalost, mnogo duže rade svoj posao od neiskusnih Zaljubljenika Javne Reči. Tako da ako ovih dana vidite razvijenije ćelave ljude kako zajedno čitaju novine, krste se i smeju naizmenično, te povremeno pljuju na patos i izgovaraju "U, jebote, kakvi amateri!" - e, to su pripadnici Organizovanog Kriminala koji ne mogu čudom da se načude kakve divne uslove za rad imaju otkad im je Mentor otišao da miriše Lale odozgo.
       O ljubičicama odozdo, nekom drugom prilikom. Preko novina, naravno, a kako bi drugačije...
      
       Novosti
       Jedna od dirljivijih slika od prošle nedelje bio je kadar iz haške posete petočlane delegacije jednočlanom zatvoreniku. Dirljivost je poreklom otud što Posetioci nisu poneli ništa na poklon - odoše praznih ruku, tek tu i tamo popunjenih nekom aktovkom. A moglo se svašta poneti. Pikado komplet, sa strelicama i slikom Baneta Ivkovića. Kartice za telefonsku govornicu, uz pomoć kojih se učestvuje u radu Glavnog Odbora. Večiti kalendar, sad da ne objašnjavamo zašto...
       Ne da nam đavo mira, pa samo zamišljamo kako li je izgledao razgovor? Pretpostavlja se da je Posečeni izrazio želju da sazna novosti iz Domovine, iz koje se otišlo na privremeni nerad u inostranstvo:
       "Pričaj, Živorade, šta ima novo?" - uzbuđeno će Domaćin dragom gostu, držeći telefon ispred, recimo, staklenog zida...
       "Pa eto, Šefe, sve je poskupelo, puca se po ulicama, raste nezaposlenost..." - priseća se Gost.
       "Nisi me razumeo, Živorade, pitam šta ima NOVO?" - malo se nervira Domaćin, kome ističe vreme za posetu, a bez dobitka željenih informacija.
       "A, to, Šefe? Pa, evo, penzioneri su imali demonstracije, ne mogu da plate struju, ne mogu da plate..."
       "Slušaj, bre, Živorade, lepo te pitam - ŠTA IMA NOVO? Novosti hoću, razumeš?" - kucka ritmično slušalicom po staklu nestrpljivi Domaćin.
       "Pa, Šefe, privatizacija još nije počela, Država nema pare, ali se našlo nešto za plate u Boru, u 'Zastavi' su radnici nezadovoljni ..." - brza Gost težeći da udovolji prohtevima radoznalog sagovornika.
       "Živorade, ili si lud ili nešto kriješ od mene! NOVO, šta ima NOVO!!!!"- sad već besno udara i drugom pesnicom po staklu Domaćin. Čuvari oprezno spremaju košulju neobičnih rukava...
       "Ovaj, Šefe, novo, novo... E, DA! Ima novo da su posvađani Koštunica i Đinđić!"- trijumfalno će Vođa Delegacije!
       Sa čvrstom namerom da ubije svog nerazumnog gosta, Domaćin se uz krike baca ramenom na neprobojno staklo... Živorad beži, čuvari namiču košulju zatvoreniku, odvlače ga i zatvaraju vrata za sobom. Novosti ovog puta nema. Ali, eto, bila je delegacija.
       'Ajde, bar je to nešto novo.
      
       Pušenje
      
       Piše u novinama da BAT (Britiš Ameriken Tobako) ipak neće dizati fabriku cigareta u Srbiji. Što će reći da će pušenje u ovoj zemlji biti i dalje istog kvaliteta.
       Izgleda, kanda, tačan zaključak. Šta god vi o njemu pomislili.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu