NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Osveta pohabanih mandarina

Gospodin Divjak je "lagano i bez pardona sve vreme učestvovao u radu upravo onog kriminalizovanog i korumpiranog kolegijuma RTS-a kojim su 'partijski drmali' i 'finansijski harali' ozloglašeni generalni direktori, jurišnici SPS-a Milorad Vučelić i Dragoljub Milanović", obraćanje je Obrada Savića javnosti povodom "slučaja Trećeg programa".

      Kada je na vidovdanskom konkursu RTS-a izabran za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa, Obrad Savić je bio u Dubrovniku na Međunarodnoj školi. Kada se vratio, odlučio je da se zahvali i ne prihvati ukazano poverenje UO RTS-a, jer "u vanrednim i neregularnim okolnostima koje su nastale nakon mog izbora, nisam spreman da preuzmem tu izuzetno osetljivu institucionalnu obavezu", kako je naveo u "otvorenom pismu generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Crkvenjakovu i direktoru Radio Beograda (?, prim. a.) Radetu Veljanovskom", na čiji se poziv, kako NIN nezvanično saznaje, Savić i prijavio na konkurs RTS-a. Predsednik Beogradskog kruga, jedan od prvih potpisnika peticije "za odbranu Trećeg programa", kome je ovih dana po filozofskim i drugim naučnim beogradskim ćoškovima pročešljavana radna biografija (budući da je Redakcija Trećeg programa nepoverljiva kada su njegova naučna dostignuća i radno iskustvo u pitanju), obratio se i javnosti povodom slučaja "Treći program protiv Obrada Savića", istakavši da ne želi da učestvuje u "oživljavanju dnevnopolitičkog rejtinga starog i ishabanog uređivačkog bratstva Trećeg programa Radio Beograda". Iako priča o sudbini ove redakcije očito još nije završena, zato što će i ovo uredničko mesto RTS-a morati da sačeka obnovljeni konkurs u septembru, pretpostavlja se da će članovi Redakcije odustati od najavljenog štrajka budući da je nužan uslov (povlačenje Obrada Savića) - ispunjen.
      
       Zašto se povlačite?
       - Spontana politička kampanja koju je inscenirao mumificirani deo redakcije Trećeg programa Radio Beograda, uzburkala je našu medijsku džunglu u kojoj još vlada zakon parohijalnog linča. Naime, kada je Upravni odbor Radio-televizije Srbije službeno obelodanio vest da sam na regularnom konkursu izabran za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda, podigla se neviđena, i spram katastrofalnog položaja u kojem su se svojom krivicom i tuđom glupošću našli srpska država i društvo, potpuno neprimerena medijska galama. Kako ne želim da učestvujem u montiranom oživljavanju dnevnopolitičkog rejtinga starog i ishabanog uređivačkog bratstva Trećeg programa Radio Beograda, povukao sam se sa novoimenovane funkcije, o čemu sam blagovremeno obavestio nadležne instance u Radio-televiziji Srbije.
      
       Kada ste i kako saznali da ste novoimenovani urednik?
       - Prvu informaciju sam dobio od svoje stare i dobre drugarice iz Beogradskog kruga gospođe Gordane Suše. Da dodam, uprkos silnim nesporazumima i neverovatnim obrtima oko njene kandidature za direktora informativnog programa RTS-a, verujem da je Gordana Suša još uvek simbol odvažnog, autorskog i istraživačkog novinarstva. To joj ne mogu poreći čak ni njeni medijski suparnici i politički neprijatelji. Po tom pitanju se ponovo treba vratiti izuzetno lucidnom tekstu gospođe Borke Pavićević, koji je nedavno objavljen u dnevnom listu Danas. U svakom slučaju, rešenje o imenovanju sam po povratku u Beograd zatekao u poštanskom sandučetu. U zvaničnom pismu (R-15260), koje je potpisao predsednik Upravnog odbora JP Radio televizije Srbije gospodin Dejan Mijač, nalazi se rešenje da sam "na osnovu člana 24. stav 1. tačka 9. i 10. Zakona o radio televiziji", a na predlog generalnog direktora Radio-televizije Srbije gospodina Aleksandra Crkvenjakova, izabran za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. Tu nema nikakve proceduralne mistifikacije.
      
       Koji je vaš komentar na razloge zbog kojih vas Redakcija Trećeg programa ne želi za svog urednika (odsustvo radnog iskustva u elektronskim medijima, pitanje verodostojnosti magistrature i doktorata, pitanje autorskih radova...)?
       - O povodima panične reakcije stare, umorne i pohabane Redakcije Trećeg programa Radio Beograda detaljno sam obavestio javnost u svom otvorenom pismu pod naslovom "Strategija isključivanja".
      
       Zašto ste se prijavili na konkurs za mesto glavnog i odgovornog Trećeg programa Radio Beograda? Na koji način ste hteli da inovirate ovaj program?
       - Država bi morala da funkcioniše kao servis građanskog društva koje bi moralo da se upristoji i da povratno funkcioniše kao trajni korektiv novih struktura vlasti i moći. U tom pravcu bi trebalo da preorijentišemo svu političku, pravnu, obrazovnu i medijsku energiju ovog društva. Osetljiva uloga medija je upravo u tome što oni mogu da proizvedu konstruktivnu socijalnu atmosferu koja, naravno, ne može, to mi je potpuno jasno, da funkcioniše bez stabilnog budžetskog ambijenta. Nisam neoliberal koji fetišizira kapital i mistifikuje tržište, ali bez finansijskog kapitala nećemo moći da pokrenemo sistem koji već godinama srlja u "ništavilo".
       Naivno sam verovao da su državne institucije devastirane, ali da u njima još postoji nekakav "ljudski kapital", nešto od humanoidnih resursa sa kojima bi valjalo da se solidarno radi na radikalnoj transformaciji našeg političkog, medijskog i javnog prostora. Nažalost, po državnim institucijama se šetaju gotovo same utvare, oštećene i ishabane subjektivnosti, koje su izgubile svaku profesionalnu, moralnu i ljudsku supstancu. U takvim okolnostima, teško je obezbediti čak i minimalnu, sektorsku, institucionalnu pravdu: živimo u društvu u kojem su individualni akteri na javnoj sceni prihvatili da igraju na kartu sveopšte nepravde.
       U svom pismu javnosti sam na primeru nesrećne Redakcije Trećeg programa Radio Beograda naznačio uzroke i posledice opšte institucionalne patologije našeg javnog i društvenog života.
      
       U jednom od razgovora sa Slobodanom Divjakom saznali smo da ste dugogodišnji saradnik Trećeg programa. Da li ćete nastaviti da sarađujete sa Trećim programom i posle ovoga?
       - U Srbiji se sve "istine" izriču u formi polulaži. Sa Trećim programom Radio Beograda, kao uostalom i sa celim sistemom medijske Bastilje, prekinuo sam svaku saradnju još ranih devedesetih. Ne vidim nijedan racionalan razlog zašto bih saradnju sa starom redakcijom Trećeg programa u bilo kojem obliku obnovio. Stav prema toj redakciji objasnio sam u svom pismu javnosti: "Treći program Radio Beograda mora se osloboditi tradicionalnog državnog tutorstva i političkog intervencionizma, koji je, uzgred budi rečeno, stari urednik Slobodan Divjak, tokom Titovog i, posebno, Miloševićevog perioda, razdragano upražnjavao. Da li je uopšte potrebno naglasiti da prosvećena javnost i građani Srbije imaju pravo da znaju da je državni službenik - gospodin Divjak - lagodno i bez pardona sve vreme učestvovao u radu upravo onog kriminalizovanog i korumpiranog kolegijuma RTS-a, kojim su 'partijski drmali' i 'finansijski harali' ozloglašeni generalni direktori, jurišnici SPS-a, Milorad Vučelić i Dragoljub Milanović." I još da dodam, u pomenutom pismu pristojnom delu srpske javnosti stoji: "Redakcijski mandarini Trećeg programa, te institucionalne utvare RTS-a, jednoglasni su u osudi koju su izrekli dr Vojislav Šešelj i dr Svetozar Stojanović, da me kao osvedočenog neprijatelja srpskog naroda treba što pre odstreliti. Šta bih uopšte imao da tražim među simboličkim bogaljima navodno demokratizovanog i uglađenog srpskog nacionalnog identiteta. I na kraju, ova nesrećna epizoda sa starom redakcijom Trećeg programa Radio Beograda upozorava na nespretnu decu koja su neovlašćeno prisvojila državnu instituciju."
      
       ZORA LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu