NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kršenje prava

Aleksandar Crkvenjakov tvrdi da TV Politika, BK i Ju info preuzimaju vesti i sliku sa Evrovizije, na čije pravo ima RTS, a glavni ljudi iz ovih kuća to poriču

      Generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov mora da plati pet miliona švajcarskih franaka Evroviziji, organizaciji ponikloj iz krila Evropske radiodifuzne unije, preko koje svetske televizije razmenjuju program, da bi nastavio saradnju prekinutu za vreme sankcija. Tu privilegiju ova medijska kuća je već počela da koristi, ali, kako kaže Crkvenjakov, i TV Politika, BK i Ju info, i to nezakonito.
       Ceo "spor" počeo je, izgleda, posetom delegacije iz Evrovizije RTS-u. Razgovaralo se, kako kaže Crkvenjakov, o pomoći koju će Evrovizija pružiti RTS-u: "Dogovorili smo se o raspodeli duga, koji iznosi oko pet miliona švajcarskih franaka. Milion smo platili, a ostatak ćemo isplaćivati u partijama." Pričalo se i o Pesmi Evrovizije ("2002. smo obavezni da prenosimo takmičenje, a tek 2003. možemo da se takmičimo"), ali i o autorskim pravima.
       "Pravo na evrovizijske vesti pored nas ima samo TV Crne Gore. Međutim, Ju info, BK i TV Politika skidaju vesti a RTS debelo plaća pravo na emitovanje, a oni to koriste", tvrdi Crkvenjakov. On kaže da će opomenuti glavne ljude sa ovih televizija i da bi iz ovog spora RTS mogao da izvuče finansijsku korist, "preko suda", ali da tužbe sa njihove strane neće biti, jer im nije do suđenja.
       Dok Crkvenjakov izriče ovakve optužbe, s druge strane mogu se čuti sasvim suprotne tvrdnje. Zoran Predić, direktor Ju info kanala tvrdi da ova televizija nema potrebe da skida sliku sa Evrovizije zato što koristi Rojters, a da su za prenos Pesme Evrovizije imali dozvolu. "To je neka intriga, niko iz RTS-a mi se za sada nije obratio. Ne znam zašto bi Crkvenjakov nešto tako tvrdio. Možda je pomislio od Rojtersove slike da je skinuta sa Evrovizije. Probleme sa njima smo imali zbog kačenja predajnika na njihov antenski stub, ali to je izglađeno. Sada za tu uslugu plaćamo oko 2000 nemačkih maraka mesečno", tvrdi Predić.
       Glavni i odgovorni urednik TV Politika Gordana Mitić takođe tvrdi da TV Politika ima ugovor sa Rojtersom i da su "poučeni prethodnim iskustvima veoma pažljivi i obazrivi kad su u pitanju autorska prava".
       Sličan komentar mogao se čuti i od zamenika glavnog i odgovornog urednika TV BK Slaviše Veselinovića. Vidno iznenađen, Veselinović je rekao da nije upoznat sa "tim slučajem"."Pre nego što porazgovaram sa Aleksandrom Crkvenjakovim i ne vidim šta smo mi to preuzeli, ne želim da dajem zvaničan komentar. U svakom slučaju, ovo mi deluje i smešno i tužno, jer mi se zaista borimo protiv svakog oblika piraterije. Dešavalo se da od RTS-a preuzimamo deo programa, ali ih u 90 posto slučajeva pozovemo i pitamo da li možemo."
       Koliko ima istine u optužbama generalnog direktora RTS-a, pre ili kasnije će se otkriti, tim pre što u pozadini celog slučaja stoji Evrovizija. U slučaju da se radi o povredi prava na emitovanje, ova organizacija sigurno neće mirno posmatrati preuzimanje svojih vesti. Crkvenjakov kaže da ako ove tri televizije ne prestanu sa piratstvom, "ovaj slučaj može da preraste u međunarodni skandal" te da je veoma moguće da ih Evrovizija tuži.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu