NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Metla jedino rešenje

Mnogi se varaju u pogledu moje mladosti i fudbalskog iskustva, ja odlično znam odakle vetar duva

      Fudbalski svet koji misli da sve zna nije predvideo da će na čelo Zajednice prvoligaša doći 27-godišnji Dragan Bulić, predsednik FK Železnik. NJegov izbor je rezultat još jedne međusobne utakmice Crvene zvezde i Partizana...
       Dragan, iliti poznatiji kao Aca, Bulić, po mnogima kandidat Crvene zvezde, bio je ispred mnogo iskusnijeg Dušana Čelara, predsednika FK Zemun koji je, opet kažu, bio kandidat Partizana.
       Dragan DŽajić, predsednik Crvene zvezde, smatra da nije u obavezi da saopšti svoj stav jer je glasanje bilo tajno. Inače, on je tražio da glasanje bude javno! Iz Partizana se nisu oglasili, osim što je "njihov" kandidat Dušan Čelar sa zadovoljstvom, posle obavljenog posla, istakao kako je jedva čekao da se ratosilja funkcije vršioca dužnosti Zajednice prvoligaša.
       Pre nego što je izabran za predsednika FK Železnik i Zajednice prvoligaša, Dragan-Aca Bulić je pet godina proveo u Engleskoj i, prema sopstvenom kazivanju, dosta je proučio odnose i ponašanje u "kolevci fudbala". Družio se sa Terijem Venejblsom, nekadašnjim menadžerom reprezentacije Engleske.
       - Zvanično nisam bio kandidat Crvene zvezde već me je ovaj klub samo podržao - na početku razgovora za NIN tvrdi Bulić. Bez pravdanja, čitav Beograd zna da sam kao dečak sto odsto bio navijač Partizana, odlazio na više stotina utakmica ovog kluba i navijao... Ne smatram da sam bogomdan da budem predsednik Zajednice, ali mnogo je ljudi koji još žive u nekoj svojoj prošlosti, a stvarnost je drugačija.
      
       Prva sednica Zajednice prvoligaša, nosioca takmičenja, nedelju dana pred početak fudbalskog šampionata /ne/očekivano je protekla samo sa novim predsednikom.
       - Gospodin generalni sekretar Milovan Nikodijević, na primer, ostavio je poruku da se nalazi na godišnjem odmoru, a šampionat samo što nije počeo. Mnogi se varaju u pogledu moje mladosti i fudbalskog iskustva, ja odlično znam odakle vetar duva. Klubovi su godinama bili nezadovoljni radom Zajednice, tražili su svoje mesto pod suncem, da o njima u svemu ne odlučuju Crvena zvezda i Partizan. Zato sam se i prihvatio ove dužnosti...
      
       Odakle još taj vetar "duva"?
       - Promaja je na svim vratima i prozorima. Zajednica se, na primer, nalazi na levoj strani hodnika prvoga sprata na Terazijama 35, a FSJ na desnoj. Ponašaju se kao da nisu najbliže komšije, a odlučuju o istome - fudbalu! Zajednica prvoligaša je do sada Fudbalskom savezu Jugoslavije služila kao neka vrsta kurira, samo da raznese poštu, da mu olakša ono što i sam može da radi. O tome sam razgovarao sa mnogim ljudima iz prvoligaških klubova. Najbitnije je da ni klubovi nisu zadovoljni takvim radom i ponašanjem FSJ. Moja nova obaveza, pored predsednikovanja Železnikom, jeste da sprečim dalju opstrukciju i po cenu da moj klub ispadne iz Prve savezne lige.
      
       Znači, još niste uspostavili kontakte sa čelnim ljudima u FSJ?
       - Posle izbora jedino mi je prišao Branko - Bata Bulatović, generalni sekretar FSJ, pružio ruku i rekao na dobrom engleskom jeziku da sam "good pladžer" - dobar igrač. Kasnije se nismo viđali, a trebalo je. U Budvi je održana sednica Odbora za hitna pitanja. Niko me nije pozvao, makar da prisustvujem, jer se o važnim pitanjima odlučivalo. Sa liste suđenja skinute su mnoge sudije, birani komesari za takmičenje i suđenje. Sve sam saznao iz novina. Ne znam koliko je tačno, ali po nekakvom automatizmu, predsednik Zajednice trebalo je da bude i jedan od potpredsednika FSJ. Taj statut očigledno je promenjen pre više godina, ili preko noći, kao što je i ova sednica održana u Crnoj Gori.
      
       Novi predsednik FSJ, prema nekom ranijem dogovoru dva republička saveza, trebalo bi da bude Crnogorac?
       - Kada bih se samo ja pitao, predsednik FSJ bi bio iz Srbije, i to isključivo iz Beograda. Zar Srbija nema najviše fudbalskih klubova na ovim prostorima? Odnos FS Srbije i FS Crne Gore nikako ne može biti fifti-fifti. To je apsurd i lično ne prihvatam političko krojenje fudbala.
      
       Vaš Železnik je osumnjičen da je u poslednjem šampionatu, u poslednjem kolu, prepustio bodove Crvenoj zvezdi!
       - Sit sam tih priča. Ko je bio na utakmici, mogao je da vidi da je sve bilo fudbalski normalno. Poslednje dve godine bodove smo osvajali i protiv Zvezde i protiv Partizana. Ako su u Partizanu posumnjali, zašto titulu nisu "overili" pre poslednjeg kola, a ne da čekaju da fudbaleri Železnika polome noge zbog njih. Veliki problem fudbala i Zajednice jesu ta prepucavanja dva naša najveća kluba. Treba pustiti i druge da žive i igraju fudbal. Do sada se sve unapred znalo, Zvezda i Partizan osvajaju titule, prodaju i kupuju igrače, ostalima samo mrvice. Kada Zajednica počne da radi svoj posao, ubeđen sam da se tako nešto neće više ponavljati. Konačno treba da imamo ozbiljno takmičenje koje će donositi profit.
      
       Kad je država siromašna, nema ni profita. Na koji način to može da uradi Zajednica prvoligaša.
       - Mi ne možemo preko noći da budemo bogati. Zajednica treba da nađe sopstvene izvore prihoda preko mnogobrojnih sponzora, ali ne kako je do sada činjeno - da se novac sliva u džakove bez dna. Niko neće davati novac a da ne zna na šta će se potrošiti. Koliko je meni poznato, Evropska fudbalska unija /UEFA/ ranije je pomagala siromašnije fudbalske zemlje i FSJ je za te namene dobio izvestan novac. E, sad, na šta je on upotrebljen, ne zna se. Nigde nisam video nove stadione, igrališta, reflektore.
      
       Postoji priča da je UFA-medija za prava prenosa utakmica ostala dužna klubovima 350 hiljada nemačkih maraka.
       - Poznato mi je da su svi klubovi bili nezadovoljni ovim postupkom, ali nezadovoljni su i u UFA-mediju. NJihovo objašnjenje je da kluovi nisu želeli saradnju. Na većini stadiona postoje reklame za koje su klubovi naplatili debele pare, a onda su se preko televizije firme besplatno reklamirale. Takva obligacija nigde u svetu ne postoji. Ako se to ne reši, vlasnik UFA-medija je rekao da će se povući iz posla, jer u okolnim državama ima dvadesetak klubova sa kojima ima odličnu poslovnu saradnju ove vrste...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu