NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Aleksa Žunić u Vojvodini

U pravnoj državi u kojoj se poštuju slobode i prava građana, svaki političar i funkcioner mora da stoji iza svojih izjava i da odgovara za svoje postupke. U protivnom, ostajemo mračna tamnica i zatvoreno društvo u kojem vladaju nasilje, međusobna netrpeljivost i duboka netolerancija

      Prošlo je više meseci od izbora i ustoličenja nove vlasti, a na dnevni red Predsedništva Dosa nikako da dođe i "pitanje Vojvodine" (njene autonomije), na čemu, uporno, insistiraju vojvođanski autonomaši (u poslednje vreme u upotrebi je i termin - autonomisti). Naravno da je reč o krupnom političkom pitanju. Još uoči izbora, Nenad Čanak je obećao da neće odmah pokretati pitanje autonomije, sačekaće da se nova vlast ustanovi i učvrsti, a posle, nije krio, autonomija Vojvodine moraće da ispliva na političku površinu Srbije, jer drukčije ne može biti.
       I kako to obično biva, kad se krupna pitanja ne stavljaju na dnevni red, ne rešavaju prema obećanjima i dogovorima, onda obične epizode izbijaju u prvi plan i postaju tema dana. To se ovih dana i desilo.
       Krajem prošle nedelje, Nenad Čanak, predsednik vojvođanskog parlamenta i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, uputio je otvoreno pismo predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici, u kojem ga obaveštava da se u Igalu, u letovalištu vojvođanske vlade dogodio krupan politički incident. Naime, u sredu, prvog avgusta, visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i potpredsednik vojvođanske vlade Rada Marinkov, pred nekoliko istaknutih političkih ličnosti i novinara, izgovorio je rečenice - piše Čanak Koštunici - koje su "nedvosmislena fašistička pretnja, potpirivanje mržnje i poziv na oružano obračunavanje sa političkim neistomišljenicima".
       Čitalac bi morao znati jedan važan podatak: Nenad Čanak nije bio u Igalu i nije mogao da čuje šta je potpredsednik vojvođanske vlade Rada Marinkov rekao. NJemu je to neko dojavio, a pošto su političari uglavnom bili Nušićevi junaci, imamo prava da se našalimo i pomenemo lik sreskog špijuna Alekse Žunića, koji je motrio na razna sumnjiva lica.
       Otići će Čanak i nešto dalje, pa će čitalac uskoro videti da je poznati novosadski autonomaš više ciljao na samog Koštunicu, a Rada Marinkov, mlađi čovek inače, bio je samo povod za otvoreno pismo. Piše Čanak Koštunici: "Javnoj ličnosti, visokom stranačkom i visokom funkcioneru IV AP Vojvodine ne može se tolerisati izjava u kojoj najavljuje dolazak kod Vas, kako bi zatražio slanje tenkova na vojvođanske autonomaše, kao ni nastavak izjave, u kojoj kaže da će one koji prežive - lično srediti nožem. Iskreno verujem da su vremena koljača iza nas."
       Na kraju sledi zahtev Nenada Čanka da se Koštunica ogradi, javno, od Marinkovljevih izjava, da ga smeni i isključi iz stranke. I sad sledi čista dedukcija: "U protivnom, smatraću da podržavate javne pozive na linč, obračune oružjem i klanje političkih neistomišljenika, što je ujedno i jasan signal i podrška onima koji intenzivno rade na fašizaciji zemlje."
       Neka čitalac zna i ovo: nedavno je, u jednom velikom intervjuu, Čanak izjavio da Koštunica podstiče fašizaciju Srbije.
       A šta na sve to kaže Rada Marinkov? Pa ništa, kaže, običan kafanski sto, bilo je jela i pića, i razgovora na razne teme. "Kad je na red došla internacionalizacija vojvođanskog političkog pitanja, samo sam upozorio da je do sada svaka internacionalizacija na Balkanu dovodila tenkove pred skupštinu te zemlje, i to tenkove onih koji su pozvani da intervenišu. Ta je moja rečenica klasičnom metodom gluvih telefona dobila potpuno drugačiji smisao, kasnije je bezočno dopunjena kako bi se iskoristila kao podloga za besomučni politički obračun i orkestrirani napad na Demokratsku stranku Srbije" - kaže Marinkov. On misli da je to tek početak otvorene propagandne kampanje kojom će "autohtone vojvođanske stranke" u sledećem periodu ciljati na pojedince i stranku u celini.
      
       Kako na Čankovo pismo (i optužbe) reaguju u Demokratskoj stranci Srbije? Visoki funkcioner ove stranke u kraćem razgovoru kaže da oni na sve to gledaju kao na običnu senzaciju Nenada Čanka. Neće se baviti pismom, ozbiljno. A kako ni predsednik Koštunica nije ništa još odgovorio, to je, najblaže rečeno, razbesnelo ljude koji su optužili Radu Marinkova, pa je Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila da će pokrenuti, u vojvođanskom parlamentu, inicijativu za smenjivanje Marinkova sa funkcije potpredsednika vlade, ali i da će ga tužiti za opasne izjave. Obrazloženje: u pravnoj državi u kojoj se poštuju slobode i prava građana, svaki političar i funkcioner mora da stoji iza svojih izjava i da odgovara za svoje postupke. U protivnom, ostajemo mračna tamnica i zatvoreno društvo u kojem vladaju nasilje, međusobna netrpeljivost i duboka netolerancija.
       Čarke između autonomaša (autonomista) i srpskih demokrata nisu od juče i bilo je samo pitanje dana kada će sve to eskalirati. I eskaliralo je. Bilo je dogovoreno da se vojvođansko pitanje nađe na dnevnom redu krajem avgusta, ali pošto se dogodilo ubistvo Momira Gavrilovića, o kome će, prema zahtevu većine lidera Dosa morati hitno da se razgovara (pogotovo posle ovog zločina i stanja u Dosu, a povodom mnogih sumnji i teških reči), verovatno je da će "vojvođanski slučaj" sačekati neka bolja vremena.
       Zasad imamo to što imamo. Veliko nezadovoljstvo autonomaša i priličnu neslogu u samom Dosu, koja se više ne može kriti. Ili će se rasplet uskoro desiti (pa makar i novim izborima), ili ćemo nastaviti da se taljigamo, dok nam se točkovi taljiga potpuno ne zaglave u blatu.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu