NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Laži Vorena Zimermana

("Slike iz Srebrenice", NIN br. 2638)

      Naš medijski prostor prekriven je serijama tekstova, knjiga, dokumentarnih i igranih filmova, kontakt programa na TV u kojima se Srbi, sa dosta promocija laži, prikazuju kao isključivi krivci za sve nesreće i ratove na prostoru bivše SFRJ. Takođe, prisutna je predrasuda (kod nas i u svetu) o sklonosti (i drugih) balkanskih naroda ka primitivnom (nacionalističkom) ponašanju i izazivanju sukoba. Međutim, iako je Balkan bio uvek pogodno tle za sukobe (ratove), iako Srbi i drugi balkanski narodi nisu baš tako nevini, sve značajnije sukobe na Balkanu stvarno su inicirale, pripremale i izazivale velike sile. Kad god su se velike imperije borile za svoje ciljeve na Balkanu, svojim manipulacijama su sukobljavale balkanske narode međusobno, o njima su širile predrasude i satanizovale su ih, a naročito Srbe. Kada se izvodi genocid nad jednim narodom, sve se njegove vrednosti izvrgavaju podsmehu i ruglu, taj se narod i svi važniji autoriteti na koje se oslanja satanizuju, pripisuju mu se osobine koje su nepoželjne, šire se laži o njemu da bi se opravdao zločin koji se nad njim izvodi (čini).
       Kao dokaz za ove stavove može da posluži knjiga bivšeg ambasadora Amerike u Beogradu, gospodina Vorena Zimermana "Porijeklo jedne katastrofe".
       Voren Zimerman je lagao: prvo, da je u Vojnom muzeju u Beogradu "smeštena", kako on kaže, "glavna arheološka i istorijska zbirka" srpskog naroda i drugo, da se Beogradska tvrđava zove Vojni muzej!?
       Zimerman piše: "Srbi su ponosni na svoju vojničku tradiciju; njihova glavna arheološka i istorijska zbirka smeštena je, kako i priliči, u tvrđavi koja se zove Vojni muzej. U isto vreme, oni veoma poštuju svetog Savu, rođenog 1175. godine i smatraju ga najvećim od svih Srba."
       U Vojnom muzeju u Beogradu smešteni su samo eksponati koji su vezani za vojsku, vojnički život i ratove: različito oružje, zastave, uniforme, odlikovanja, knjige, časopisi, fotografije i slike, različiti predmeti sa ratišta... U Vojnom muzeju nema ništa drugo iz arheološke i istorijske zbirke srpskog naroda. Da je ovo tačno i sada mogu da posvedoče poznate ličnosti iz međunarodne zajednice, koje su bile u poseti Vojnom muzeju, među kojima su, na primer: španski kralj Huan Karlos (bio u poseti 1985. godine) i engleska kraljica Elizabeta II (bila u poseti 1970. godine). Srbi, kao i drugi civilizovani narodi Evrope, imaju Narodni muzej (osnovan je 1844. godine), kao i niz drugih muzeja u kojima se čuvaju eksponati iz arheološke i istorijske zbirke srpskog naroda (Etnografski muzej, Istorijski muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej Dositeja Obradovića, itd...). Da bi satanizovao Srbe, Zimermanu je bila potrebna očigledna laž da se u Vojnom muzeju u Beogradu nalazi "glavna arheološka i istorijska zbirka" srpskog naroda, pa cinično dodaje: "kako i priliči" srpskom narodu!?
       Takođe, lako je dokazati da je laž i Zimermanova tvrdnja da se Beogradska tvrđava zove Vojni muzej!? U različitim istorijskim izvorima, u putopisima i knjigama, u poslednjih hiljadu godina, pominje se Beogradska tvrđava. Koliko je velika laž Zimermanova tvrdnja da se Beogradska tvrđava zove Vojni muzej govori i činjenica da se na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, koji zajedno čine jednu celinu, nalazi 42 (četrdeset dva) kulturno-istorijska spomenika, među kojima je i Vojni muzej!? U Beogradskoj tvrđavi se, pored kulturno-istorijskih spomenika, nalazi još Zoološki vrt, dva košarkaška igrališta (Crvene zvezde i Partizana), kao i nekoliko ugostiteljskih i drugih objekata.
      
       Dr Veselin Šanjević,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu