NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Promoteri rata

Autorka nove emisije "Sofa" Olivera Miloš-Todorović razgovara sa svojim gostima na krajnje neobičnim mestima: beogradskim terasama, prolazima, ruiniranim delovima grada, jer oni pokazuju "gde pristajemo da živimo"

      Da li su srpski intelektualci odgovorni za ono što nam se dešavalo devedesetih godina dvadesetog veka? Da li su svojim ćutanjem i nedelovanjem pristali na sve loše što se u tom periodu desilo ovoj zemlji? Za odgovorima na ova pitanja traga novinarka Olivera Miloš-Todorović u novoj emisiji "Sofa" koja će premijerno biti prikazana u petak na TV Studio B.
       "U prošloj deceniji mnogi jugoslovenski intelektualci su svojim političkim angažovanjem, unoseći moralni i intelektualni autoritet, postali promoteri rata", kaže Olivera i dodaje da takvo viđenje srpske "intelektualne elite" upšte nije grubo ni preterano. Polazeći od takve tvrdnje, autorka traga i za odgovorima na pitanja kako da sačuvamo kritičku poziciju, da li su srpski intelektualci odgovorni za uspon i pad Slobodana Miloševića, da li je prošlo vreme kada je bilo sramota reći da si intelektualac.
       "Intelektualci su bili ti koji su najviše mogli da utiču na druge. Da smo se ranije pitali o tome koliko su odgovorni, možda bi sve bilo drugačije", tvrdi Olivera i kaže da ni sada nije deplasirano govoriti o tome jer i dalje postoje ljudi koji "mnogo govore, a ništa ne kažu".
       Svoj stav o ovoj temi iz emisije u emisiju izlagaće i Oliverini gosti. Kako kaže autorka, oni su priznati u svojoj struci, ali neeksponirani, "nisu se gurali po televizijama i nisu se trošili". Pored priče o intelektualcima i njihovoj odgovornosti, gosti emisije "Sofa" (između ostalih, Jasminka Dokmanović, etnomuzikolog, novinar i profesor, dr Jovica Trkulja, profesor na Pravnom fakultetu, Nebojša Spaić, novinar, Maja M Marinković, dizajner i kreativni konsultant TV B92, Miša Savić, kompozitor, Tijana Mandić, doktor kliničke psihologije) govore i o sebi - šta vole, kakav je njihov stav prema ljudima, gradu, politici, promenama, muzici.
       Zanimljivost ove emisije je što gosti razgovaraju sa Oliverom na neobičnim mestima: nekom od beogradskih prolaza, ulaza, na terasama. "Ruinirani prostori koji su, očigledno, namerno postali takvi u najlepšim delovima starog Beograda, pokazuju gde pristajemo da živimo", kaže Olivera i dodaje da kroz njihov izbor muzike i kroz odabir mesta u Beogradu na kojima se emisija snima, najbolje se vidi šta nam je nedostajalo, šta bismo da promenimo i koje su posledice toga što smo se nedovoljno bunili.
       Autorka kaže da je ideja o ovoj emisiji nastala pre jedanaest godina, ali da nije mogla da ugleda svetlost dana zbog svima nama poznatih prilika u zemlji. Odluku da emisiju proda Studiju B donela je "ne iz emotivnih razloga", već zato što, pored Studija B i TV B92, nijedna druga televizija ne zadovoljava njene kriterijume. "U stvari, najbolje bi bilo da sam je prodala Televiziji Pink, ako bi je oni uopšte hteli. Pre svega zato što je poenta emisije da osvesti one koje o tim temama uopšte ne razmišljaju", kaže Olivera.
       Emisija će, prema njenim rečima, biti prikazivana i na lokalnim stanicama u Srbiji, ali se pregovara i sa Crnom Gorom, Slovenijom i Hrvatskom.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu