NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Web radio

Radio, medij koji se pre samo petnaestak godina nalazio pred totalnim nestankom, doživljava potpuni preporod, umnogome zahvaljujući interakciji sa Internetom

      Početkom poslednje decenije prošlog veka činilo se da je radio, neumorni pratilac civilizacije još iz vremena Tesle i Markonija, osuđen na definitivan odlazak u istoriju zbog burne ekspanzije savremenijih pandana, pre svega televizije. Međutim, zbio se neočekivan sled događaja koji je radio, umesto muzejskim eksponatom tehnologije, učinio ponovo rođenom zvezdom. Preduzeti su, zapravo, jedini mogući i ispravni koraci - s jedne strane, promovisanje FM tehnike je uzrokovalo pravu poplavu novih lokalnih stanica malog dometa, koje su nudile najsvežije informacije i obilje aktuelne muzike emitovane i primane u visokom stereo kvalitetu i, sa druge strane, izvršena je uspešna "transplantacija" jednog starog medija kakav je radio na jedan potpuno novi, kakav je Internet. Rezultat ovog zahvata je Web radio.
       Promućurni ispitivači tržišta uočili su da se radio u ogromnom postotku sluša uz obavljanje neke druge, primarne aktivnosti. U nekim zapadnim zemljama, smatra se, FM radio programi su čak praćeniji od televizijskih, iz jednostavnog razloga što prosečan zaposleni provodi puno vremena u ličnom automobilu, vozeći se na posao i sa posla i gde mu oni pružaju sve - od informacije kakvo ga vreme očekuje napolju, preko izveštaja o stanju u saobraćaju i vesti, do lake i neobavezne zanimacije u vidu muzike ili talk shonj emisija. Sem toga, mnogi kuvaju, uče, xogiraju ili spremaju kuću slušajući radio program bar "na pola uveta".
       Kako je globalni trend obavljanje poslova od kuće, a naročito uz pomoć personalnog kompjutera i Interneta, ne čudi što se radio iznova pojavljuje kao "zabavljač iz senke" prilikom višesatnih monotonih i iscrpljujućih seansi za ekranom monitora. Kad se već kreira neka tabela, grafikon ili tekstualni dokument, mnogo je zabavnije da nešto usput i "svirucka", a da za to nešto ne mora svaki čas ustajati ili posezati za daljinskim upravljačem da bi se promenila stanica ili jačina tona. Uza sve prednosti koje smo maločas pomenuli, radio je u ovom slučaju pravi izbor...
       Za slušanje Web radio- stanica, potreban je (osim kompjutera sa priključenim zvučnicima) aktivan pristup Internetu dovoljnog kapaciteta (brzine) i odgovarajući softver. Što se brzine veze tiče, situacija je, kada se posmatraju domaće prilike, daleko od sjajne. Iako (za svetske standarde) slušanje Web radio programa ne zahteva veliku brzinu kojom se prenose podaci, neophodni minimum od 28,800 (ili 56,600) bajtova u sekundi je u jugo - uslovima teško ostvariv, naročito tokom dana, kada je mrežni saobraćaj jačeg intenziteta. Situacija je još gora kada korisnik, najčešće povezan preko stare telefonske centrale, istovremeno (pokušava da) sluša radio i pretražuje Internet u potrazi za drugim informacijama. Tada se javljaju neprijatna "seckanja" i pauze u slušanju programa (tzv. buffering), čemu nema pomoći, osim povećanja kapaciteta Internet veze.
       Najveći deo Web radio-programa je zapravo (re)emitovanje (streaming) programa redovnih stanica (retke su stanice koje emituju svoj program isključivo na Internetu). Za njihovo slušanje najčešće se koriste softverski paketi namenjeni pregledanju svih multimedijalnih sadržaja i koji su često besplatni i integrisani u operativne sisteme PC računara. Dominantan položaj Majkrosofta je i ovde očigledan, preko njegovog Windows Media Pladžera (http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia), programa koji je integrisan u Windows operativne sisteme. Kao opstojavajuća konkurencija slovi RealPladžer (http://www.real.com).
       Sama ponuda sadržaja na Internetu je impresivna. Zastupljeni su svi svetski jezici (sa dominacijom engleskog, naravno), svi tipovi programa (politički, verski, edukativni, sportski i drugi), kao i svi žanrovi muzike. Deluje nestvarno, ali se magija Mreže opet može osetiti - u toplini doma svog, bez obzira na fizičku distancu, može se u vrhunskom audio-kvalitetu slušati stanica sa bilo kog kraja planete!
       Pretraga za željenim programima može se započeti unutar samih "pladžer" aplikacija, gde se nalazi jedan broj unapred ponuđenih stanica. Štaviše, ne izlazeći iz njih, mogu se vršiti dalje, naprednije pretrage. Osim toga, na nekoliko Web portala nalazi se masa informacija o raspoloživim sadržajima (http://broadcast.yahoo.com/radio, http://music.Windowsmedia.msn.com/default.aspx). Većina poznatih medijskih kuća ima "Internet verziju" svojih radio programa, a pažnji preporučujemo provereni BBC (http://www.bbc.co.uk/radio) i MSNBC (http://www.msnbc.com/news/default.asp).
       Veliku ulogu u crnim danima represije nad slobodnom misli i informacijom u Srbiji dale su nezavisne radio stanice. Neke od njih nude mogućnost preuzimanja programa preko Interneta (http://www.b92.net, http://www.radioindex.com).
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu