NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Više od igračke

Deca moraju naći vremena za igru i razonodu i kada počne školska godina, a kroz igru može se mnogo toga i naučiti

      Ako niste sigurni koju bi igračku vaše dete želelo da ima, nećete pogrešiti ako obratite pažnju na sledeća pitanja.
       Da li je igračka prilagođena detetovim godinama, veštinama i sposobnostima? Na ambalaži obično je upisano kom uzrastu je igračka namenjena, a vi procenite da li vaše dete može njome da barata i da li će mu ona održati pažnju. Da li je igračka dobro dizajnirana i sigurna? Oštre ivice mogu ozlediti decu, a sitne delove može slučajno da udahne. Da li je to nešto što će dete koristiti tokom dužeg vremena i da li postoji garancija proizvoda? Ako je za igračku potrebno izdvojiti više novca, nemojte kupovati nešto što je lako lomljivo ili za kratkotrajnu upotrebu. Deca obično nisu naročito nežna prema igračkama - poželjno je da igračke budu od materijala koji će izdržati grub tretman. Cena bi trebalo da odgovara vrednosti proizvoda. Da li igračka stimuliše kreativnost deteta i da li je edukativna? Veoma je važno da deca imaju igračku koja im pomaže da razumeju svoje okruženje i podstiče njihovu radoznalost. Da li će igračka pomoći vaspitanju? Dobro je ako pomogne detetu da ispolji emocije i pozitivne socijalne interakcije: ljubav i brigu za svoje okruženje, a ne mržnju i agresivnost. Na kraju, i najvažnije pitanje - da li je igračka zabavna? Ona treba da pruži detetu zadovoljstvo i razonodu, a učenje je mnogo lakše i dugotrajnije ako je zabavno. Na sajtu http://www.toystoteach.com prezentovane su igračke pomoću kojih se lakše uči umetnost, elektronika, geografija, istorija, strani jezici, matematika... Umanjeni čovečiji model za savladavanje anatomije, na ovom sajtu, može se nabaviti za 18 dolara, model solarnog sistema po ceni od 11 dolara, a dečiji teleskop za 30 dolara.
       Izuzetno dobar izbor obrazovnih igračaka naći ćete na sajtu http://store.learningnetwork.com. Svi proizvodi klasifikovani su po uzrastu i tematski podeljeni na porodično učenje, profesionalno usavršavanje i permanentno učenje. "Geosafari" laptop za porodično učenje sadrži 126 različitih igara pomoću kojih će se dete učiti osnovama zoologije.
       Sajt sa zanimljivom ponudom je i http://www.kbkids.com. Pored pretrage po uzrastu, možete razgledati igračke u zavisnosti od toga koliko ste spremni da platite. Iz njihove ponude izdvajaju se: studio dizajn, sto koji košta 40 dolara, Barbikin novi folksvagen (25 dolara), dečiji računar za učenje jezika (20 dolara), Jamaha klavijature (18 dolara) i terensko vozilo na daljinsko upravljanje (60 dolara).
       Na sajtu http://www.topsearchnet.com/toys igračke su klasifikovane po uzrastu. Posebno su izdvojene knjige i video produkcija za decu kao i dečija muzika. Izbor vam mogu olakšati i ocene pojedinih proizvoda: za edukaciju, zabavu i trajnost.
       Razne vrste robota-igračaka pogledajte na sajtu http://www.robotoys.com. Posle "kućnih ljubimaca", poput Tamagočija i Frbija, apsolutni hit postao je robot kučence. Sonijev model AIBO (skraćenica od Artificial Inteligence roBOt) konstruisan je da napravi 20 samostalnih pokreta, ima sedam senzora za dodir i u stanju je da reaguje na zvuk. U zavisnosti od modela, može se nabaviti po ceni od 1 500 do 1 650 dolara.
       Zanimljivo dizajnirane dečije igračke (šah za decu dizajnera Karida Rašida) i najnovije modele od materijala koje deca bezbedno mogu koristiti naći ćete na adresi http://www.bozart.com. Modele popularnih Barbika, Simpsonovih i akcionih figurica potražite na http://www.entertainmentearth.com, a dobar izbor slagalica, lutaka, sportskih rekvizita, kompjuterskih i video igrica na http://www.topsearchnet.com.
       Igračke za decu ometenu u razvoju potražite na adresi http://www.enablingdevices.com. Dobar izbor igračaka koje se koriste u prirodi, kao što je komplet za planinarenje nalazi se na sajtu http://www.adventuretoys.co.uk i http://www.elc.co.uk. Neke od primeraka igračaka iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina mogu se potražiti na sajtu http://www.houseoftoys.com.
       Ponuda je zaista velika, a vi pokušajte da otkrijete šta je vašem detetu zanimljivo. Dajte mu priliku da vam priča o igračkama. Možda će vam njihove želje biti čudne, ali morate znati da na njihov ukus utiče okruženje. Želeće sve ono čime se i njihovi vršnjaci igraju i ono što vide u reklamama. Na odraslima je da svoju decu pravilno usmere.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu