NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Inspiracija i ljubav

"Svako jutro kada se probudim, ja doživim radost, radost postojanja Salvadora Dalija, i zapitam sebe - koju će divnu stvar uraditi danas Salvador Dali?"
Salvador Dali

      Egocentričan, zagonetan, kitnjast - reči kojima može da se opiše Salvador Felipe Jasinto Dali, španski umetnik rođen 1904. godine u Figuerasu. NJegov talenat i tehnička briljantnost bili su rivali njegovoj nezaboravnoj ličnosti, mešavini realnosti i fantazije. Uprkos svemu što je napisao, ili što su drugi napisali o njemu, ovaj španski nadrealista ostao je za mnoge tajna i kao čovek i kao umetnik.
       "Kako samo ime kaže, bilo mi je dodeljeno, ništa manje, da spasem Slikarstvo iz ništavila moderne umetnosti, i to u jednoj katastrofalnoj epohi, u ovom mehaničkom i osrednjem svetu u kome imamo čast i nesreću da živimo."(S. Dali - Ja sam genije).
      
       Rani život
       Tri godine pre Dalijevog rođenja umro je njegov brat po kome je on dobio ime, i niko, sem verovatno samog Dalija, nije mogao da pretpostavi kako će to ime postati veoma važno u svetu umetnosti. Naklonjen ekscentričnostima, bio je veoma teško dete i, kako on kaže, sve mu je bilo dozvoljeno, bio je gospodar u kući, a njegova ambicija sve više je rasla kao i njegovo ludilo veličine. Uprkos takvom ponašanju, njegovi roditelji uspeli su da prepoznaju genijalnost i talenat u svom sinu pa su od najranijih dana ohrabrivali njegovo interesovanje za umetnost. Soba u porodičnoj kući bila je, u stvari, Dalijev prvi studio (http://www.daligallery.com/aboutdali.html).
       Svesno drugačiji od ostalih, nije imao puno prijatelja u školi, štaviše, deca su ga se pribojavala jer bi uvek učinio neku ludost. Rastući, njegova ličnost nije se zadovoljavala samo primitivnim narcisizmom, već se pročistila anarhističnim tendencijama. Iz nekog, verovatno samo njemu jasnog, principa, bio je protiv svega.
       Za sve to vreme, Dali je učio da crta i to sa žarom i pažnjom čitavog svog bića. Bio je primljen na Umetničku akademiju u Madridu 1921. godine. Tu se pridružio avangardnom krugu studenata među kojima su bili Luis Bunjuel i Federiko Garsija Lorka. Iako je bio dobar student, bio je izbačen sa fakulteta zbog ekscentričnog oblačenja i bizarnog ponašanja. Očajan otac, kome je Dalijevo isključenje iz škole značilo kraj njegove javne karijere, odveo ga je u Kadakes, gde je Dali počeo da živi kao asketa predajući se potpuno slikanju i čitanju. Hteo je da prikupi svu intelektualnu i fizičku snagu kako bi izašao kao pobednik iz tog rata (http://www.daliweb.tampa.fl.us).
      
       Izložbe
       Dalijev talenat javnost je spoznala 1925. godine kada je izlagao u Barseloni, a internacionalnu slavu postigao je tri godine kasnije kada je izlagao u Pitsburgu. Sledeće godine njegove slike video je i Pariz.
       Mnoge Dalijeve slike vrlo su kontroverzne, neobične, ali ostavljaju dubok trag u umetničkom svetu. NJegove slike su u velikoj meri snovi, uspomene i fantazije s veoma upadljivim bojama. Pošto je bio član nadrealističkog pokreta, svoju podsvest je izražavao kroz umetnost, a to nisu bile samo slike, već i knjige (http://www.dalibooks.com), filmovi, nakit, vajanje, pozorišni kostimi i sl. Iako su ga kasnije optuživali da je postao komercijalan, njegove slike obeležile su nadrealizam prošloga veka. Nije se plašio da slika ono što oseća i želi bez obzira što ga nije prihvatila većina. On je prosto terao ljude na razmišljanje o tome šta je želeo da kaže određenom slikom. Neki su opet uživali u njegovim fantazijama i dokazali da različito približavanje umetnosti menja ljude. Dali je uspeo da ih probudi iz svakodnevnog života i natera da primećuju i neobične stvari (http://www.u.arizona.edu/~lda/mypage.html; http://www.dalionline.com; http://www.daligallery.com; http://www.dali.fineartgallerie.com; http://www.daliuniverse.com; http://www.daliprintgallery.com; http://www.mmlab.ktu.lt/Dali/pictures.html).
       "Jedno jedino biće dostiglo je jedan vid života čija se slika može uporediti sa smirenim savršenstvima renesanse. To biće je Gala, moja žena, koju sam nekim čudom imao sreće da izaberem."
       Ovako Dali opisuje svoju ljubav, muzu, inspiraciju, duhovnog partnera i najvažniju osobu u svom životu. Ona je na sebe preuzela odgovornost za skoro svaki aspekt njegovog života: umetnički, novčani i seksualni. Tajna njenog uticaja ostala je nepoznata. Uz njenu pomoć, Dali je postao ugledni slikar u Parizu. Tokom tridesetih godina prošlog veka njegove izložbe bile su najposećenije i u Evropi i u Americi (http://www.dali-estate.org/eng/museus.htm).
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu