NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpska strategija

"Niko u našoj ekipi ne može da vodi glavnu reč. To je naša jedina strategija. Samo kolektiv nas spasava od poraza", kaže Svetislav Pešić

      Veliki košarkaški mag Aleksandar Nikolić još za života bio je poštovan od izumitelja ovog sporta Amerikanaca. Rodonačelnik srpske košarke, profesor Nikolić, bio je, međutim, pesimista kada je reč o nastavku naše košarkaške loze. Profesor Aca je teškom mukom govorio: "Mi jesmo zemlja neiscrpnih talenata, ali u skoroj budućnosti ne vidim kvalitetne (velike) zamene za Divca, Danilovića, Paspalja, Savića, Đorđevića... Meni lično to teško pada. Napišite i ovo (razgovor za NIN 1998 - pr.a.) da prvi put nisam optimista. Sve što je vredelo, košarku igra izvan naše zemlje. Naša liga je u kolapsu. Moje mišljenje, naravno, ne treba shvatati preterano ozbiljno, ali to je tako..." Profesor Aleksandar Nikolić bio je genije košarke, počast su mu odali i Amerikanci u svojoj "Kući večnih"! Olimpijske igre u Sidneju, u poslednjoj godini minulog veka, nas su dotukle. Ostali smo bez medalje...
      
       Kolektiv
       Novi "kouč" košarkaške selekcije Jugoslavije Svetislav Pešić, s bremenom nastavka košarkaške loze profesora Nikolića i njegovih učenika Dušana Ivkovića i Želimira Obradovića, nenadano se našao u nebranom grožđu. Opet, po sopstvenom izboru. Uoči "Evrobasketa 2001" u Turskoj, Pešić je za košarkašku struku u slučaju neuspeha osmislio fenomenalni alibi: "Za ovaj šampionat imali smo neobične pripreme!" Da li postoje i obične, teško je dati pravi odgovor.
       Košarkaška selekcija Jugoslavije (Bodiroga, Petrović, Obradović, Rakočević, Stojaković, Šćepanović, Jarić, Drobnjak, Tarlać, Milojević, Tomašević i Gurović), predvođena ozbiljnim strategom Svetislavom Pešićem, bez pardona je u svojoj kvalifikacionoj grupi isprašila selekcije Hrvatske, Estonije i Nemačke. Pobeda protiv Hrvata nije bila nimalo laka kako to rezultat (14 poena razlike) govori. Večito frustrirana, bivša "braća" uložila su sav trud da pobede i na kraju bila samo treća. Selekcija Estonije (55 koševa razlike) delovala je kao grupa sa ulice, što je opet problem Svetske košarkaške asocijacije (FIBA) i njenog generalnog sekretara, našeg Borisava Stankovića, jer dozvolili su da neko na lak način stigne do završnice ozbiljnog takmičenja. Nemačka, sa trojicom Turčina u sastavu: Demirel, Okulaja i Arigbabu (imaju pasoše Evropske unije - pr.a.), podsetila nas na nekada zaboravljeno osmanlijsko osvajanje Evrope. I kompletna selekcija Nemačke u svom sastavu imala je samo dva sopstvena "državljanina" - Novicki i Femerling poseduju i američki pasoš. Zlorudiduh ih je, ipak (13 poena razlike), odveo u poraz.
       Konačno, Svetislav Pešić je pobede svojih izabranika ovako objasnio: "Niko u našoj ekipi ne može da vodi glavnu reč. To je naša jedina strategija. Samo kolektiv nas spasava od poraza."
      
       Kompleks
       Neobično je da su, na ovom šampionatu, teške havarije pretrpele selekcije sa prostora bivše SFRJ - Hrvatska, Slovenija i BiH. Verovalo se da je to ista balkanska škola košarke ili su oni već utvrdili da su daleko od pomenute teritorije. NJihovi igrači, od naredne jeseni, zajedno će igrati u bombasto najavljenoj i novoformiranoj "Jadranskoj ligi". Za klubove sa teritorije Srbije nema mesta. Kažu u Zagrebu, sedištu ove lige, da se za Srbe još nisu stekli uslovi. Može samo "Budućnost" iz Podgorice! Dobro, neka bude i tako - ko gubi, ima pravo da radi šta želi za svoj račun. Osim, što su u Zagrebu zaboravili da u ekipi "Budućnosti" među dvanaest košarkaša igra većina onih rođena u Beogradu. Šampionat Evrope zasigurno ne treba da bude "reper", ali jugoslovenska košarkaška liga, i takva kakva jeste, u sadašnjoj zbilji kvalitetnija je od "Jadranske lige".
      
       Amerikanac
       DŽeri Vest, glavni menadžer slavnih "Los Anđeles lejkersa", čija je senka - dribling, iz igračkih dana, zaštitni znak NBA - lige, za jugoslovensku košarku kaže: "Neka mi bude dopušteno da istaknem da sam opčinjen igračima iz Srbije. Možda i zato što sam upoznao Vlada Divca. Retki su 'beli' igrači koji mogu da se nose sa nama Amerikancima. Stojaković iz 'Sakramenta' je nešto što nije viđeno iz vremena 'Pistol Pita'. Mislim da je i Pit Maravić bio srpskog porekla. Koliko se sećam, rođen je u Pensilvaniji, gde ima dosta Srba..."
       Talenat ili..., večita je dilema. Nekadašnji dekan popularnog DIF-a dr Dragan Petrović postavlja i ovakvo pitanje: "Šta je važnije - masovnost ili kvalitet? Bitna su oba", zaključuje nekadašnji profesor. Kada je naša košarka u pitanju, na ovom šampionatu Evrope svi se slažu da su talenat i kvalitet u odnosu na sreću izjednačeni. Teško da se u bilo kom sportu, u košarci posebno, može računati bez faktora sreće. Ona će i te kako biti potrebna jugoslovenskim košarkašima u daljem toku šampionata...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu