NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Seoba studenata

Odlukom Prosvetnog odbora Skupštine Srbije fakulteti se vraćaju na Kosovo, neki studenti i profesori protestuju, a ni Ministarstvo nije oduševljeno

      Univerzitet u Prištini, sa 14 fakulteta i 17 000 studenata, od 1999. godine je u rasejanju: izuzev šest fakulteta smeštenih na severu Kosova, svi ostali privremeno sedište do sada su imali u obližnjim mestima izvan ove pokrajine. Prosvetni odbor Skupštine Srbije u aprilu je doneo odluku da se otpočne sa njihovim postepenim vraćanjem na Kosovo i Metohiju, tamo gde za to postoje uslovi. Na osnovu te odluke, novo univerzitetsko rukovodstvo, sa rektorom prof. dr Gojkom Savićem na čelu, predložilo je program povratka za ovu školsku godinu.
       Tim programom predviđeno je da se Rektorat Univerziteta u Prištini iz svog privremenog sedišta u Kruševcu preseli u Kosovsku Mitrovicu. To je već učinjeno, i u njegovim novim prostorijama 30. avgusta održan je kolegijum dekana svih fakulteta ovog univerziteta. Planirano je još da se iz svojih privremenih sedišta premesti Pravni fakultet iz Vranja u severni deo Kosovske Mitrovice, Fakultet umetnosti iz Varvarina u Zvečan i Filološki fakultet iz Vranja u Zubin Potok. U okviru Filološkog fakulteta, planirano je da se u Gračanici, za potrebe dece koja su diplomirala na području centralnog Kosova, a njih je nekoliko stotina, otvore još dva odeljenja: za srpsku književnost i jezik i za englesku književnost i jezik. Školski prostor je obezbeđen, čeka se samo odluka Vlade Srbije.
      
       Opravke i prozivke
       Započeli su i poslovi na adaptaciji i opremanju prostora za rad fakulteta i smeštaj studenata, da bi sve bilo spremno za početak studentske školske godine 1. oktobra. Za potrebe Pravnog fakulteta oprema se aneks Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, a u neposrednoj blizini adaptira se i dvospratna zgrada MUP-a, pogođena za vreme bombardovanja, koja će, prema projektu, moći za smeštaj da primi od 120 do 150 studenata.
       U Zvečanu je pri kraju adaptacija starog dečjeg obdaništa, gde će moći da se smesti oko 100 studenata. Nedaleko odatle je Dom kulture i određeni školski prostor koji će se koristiti za održavanje nastave Fakulteta umetnosti. Privedena je kraju i adaptacija zgrade za potrebe Dekanata i pratećih službi ovog fakulteta.
       Za potrebe Filološkog fakulteta u Zubinom Potoku, kaže rektor Savić, dobijen je ogroman školski prostor koji je nekoliko puta veći od dosad korišćenog prostora u Vranju, gde se radilo u samo četiri učionice.
       Na korišćenje je data i petospratna zgrada iz Jugoslovenskog programa u koju će moći da se smesti oko 250 studenata, dok je poslednji, peti sprat predviđen za smeštaj profesora koji budu dolazili da držae nastavu. S obzirom na to da su na ovom objektu potrebni obimniji radovi i da oni ne mogu biti završeni do početka školske godine, sa poznatom istoimenom firmom iz Ivanjice ugovorena je izgradnja montažnog objekta, s odgovarajućim standardima toplotne, hidro i druge izolacije, što će biti prelazno rešenje dok se pomenuta petospratnica potpuno osposobi.
       - Finansijska sredstva za sve ove namene obezbedilo je Ministarstvo prosvete i sporta, gde imamo punu podršku - kaže rektor Savić.
       Međutim, ovaj program preseljenja nije naišao na podršku dela studenata i nastavnika. I u samom Ministarstvu prosvete i sporta iskazuju se rezerve!
       U ime "Grupe saradnika Filološkog fakulteta u Prištini" asistenti mr Valentina Pitulić i Stanislav Stanković poslali su pismo državnim organima kojim upozoravaju da je sada "dockan" za bilo kakvo preseljenje i da je za ovu školsku godinu realno da se preseli samo Rektorat. U pismu pišu da "ovako, kabinetski (i naprečac) donesena odluka o preseljenju nekoliko fakulteta u Zvečan, u Kosovsku Mitrovicu i u Zubin Potok miriše na golu političku ujdurmu, miriše na 'prethodni režim'", pa pitaju "da li je, poštovana gospodo, to 'autonomija univerziteta'?" Zameraju što niko nije razgovarao sa studentima, saradnicima i nastavnicima!
       U Kruševcu je osnovano nezavisno udruženje studenata Prištinskog univerziteta koje je pokrenulo potpisivanje peticije protiv preseljenja pomenutih fakulteta. Izdali su i proglas u kojem ističu da bi im preseljenjem u severni deo Kosova bili ugroženi životi, jer im niko ne garantuje bezbednost. Kažu: "Ne želimo da studiramo na okupiranoj teritoriji, gde nema srpske policije, vojske i sudstva. Nećemo da budemo taoci još jedne pogrešne političke odluke!"
       Nekoliko stotina studenata Pravnog i Filološkog fakulteta započelo je protestna okupljanja u Vranju, u ponedeljak 3. septembra, tražeći da se ukine odluka o vraćanju ova dva fakulteta na Kosovo. Najavljuju svakodnevne proteste dok se ne ispune njihovi zahtevi...
      
       Pomoćnik ministra prosvete za visoko i više obrazovanje prof. dr Srbijanka Turajlić kaže, čim je u martu uspostavljeno ovo sadašnje ministarstvo, da je jedan od ozbiljnih problema, u sektoru kojim se bavi, Prištinski univerzitet (za koji kaže da je - u egzilu) i da se njime valja ozbiljnije pozabaviti.
      
       Uzdržano Ministarstvo
       - Imam dve-tri pune fascikle primedbi studenata i članova kolektiva, pojedinačnih i grupnih, na rad fakulteta, i to isključivo na jugu Srbije. Na rad fakulteta na Kosovu prosto ne dobijam primedbe - objašnjava gospođa Turajlić. - Pogledali smo o čemu se radi i onda smo o svemu tome malo popričali i sa Unmikom koji, prema našoj oceni, ima ingerenciju i nad obrazovanjem na Kosovu zato što je to deo civilne uprave koju ima po Rezoluciji 1244.
       Posle svih tih razgovora, napominje gospođa Turajlić, Ministarstvo je sačinilo predlog prema kojem bi trebalo maksimalno da se podrže fakulteti koji se već nalaze na Kosovu, da se napravi dobar Tehnički fakultet i da se ojača Učiteljski fakultet.
       - Unmik je čak bio spreman da za to izdvoji sredstva, za kompletno renoviranje tih fakulteta i nabavku opreme. A fakulteti koji se trenutno nalaze na jugu Srbije, po tom predlogu, trebalo bi da se rasformiraju, da se pripoje drugim univerzitetima u Srbiji, Niškom ili Kragujevačkom, pošto tamo neke struke nedostaju - objašnjava gospođa Turajlić. - Postojala je inicijativa Niškog univerziteta da se njemu formalno pripoje poljoprivreda i umetnost. Bilo je i nekih drugih inicijativa... S tim predlogom Ministarstvo prosvete otišlo je na Prosvetni odbor Skupštine Srbije. Prosvetni odbor nije prihvatio taj naš predlog. Tu je s puno retorike insistirano na očuvanju srpskog nacionalnog bića na Kosovu, nekako smatrajući da ono mora da se čuva prosvetom i eventualno zdravstvom. Došlo je do polemike u kojoj mi prosto nismo bili prihvaćeni.
       Ministar prosvete prof. dr Gašo Knežević izneo je neslaganje da "učiteljice i deca budu jedini branioci srpskog nacionalnog bića na Kosovu".
       - Pošto naš predlog nije prošao, onda smo mi, u toj situaciji, pokušali da nađemo rektora koji bi pristao da živi i radi na Kosovu - nastavlja gospođa Turajlić. - Ta potraga trajala je oko dva meseca. Gospodin Gojko Savić, koji je potom imenovan, želi da kaže da ga nismo baš fenjerom tražili, fenjerom nismo ali svećom jesmo. Gospodin Savić imenovan je, zapravo, na predlog DSS-a. Pre toga bio je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini. I moram da priznam da je on jedan od retkih ljudi iz prethodnog perioda na koga nije stigla nijedna primedba. Novoimenovanom rektoru date su odrešene ruke da napravi plan preseljenja Univerziteta i da imenuje dekane.
       Kada je taj plan napravljen, počele su da stižu primedbe.
       - Počeli su da se javljaju studenti, roditelji i zaposleni izražavajući zabrinutost zbog selidbe na Kosovo, gde, kažu, ne postoji minimum uslova, pre svega bezbednosnih. Posebno se apostrofira Zubin Potok. Jedan profesor piše da se Zubin Potok forsira zato što je otuda poslanik Marko Jakšić, ali ja, naravno, ne znam koliko je to tačno - kaže gospođa Turajlić.
      
       Jednoglasna odluka
       Potom napominje da je nedavno razgovarala i sa gospođom Radom Trajković iz Gračanice i da joj je i ona kategorički tvrdila da svim tim fakultetima i višim školama, ako ostanu bez podrške Unmika, ne može garantovati bezbednost. Kaže da je razgovarala i sa gospodinom Daksnerom, koji je u Unmiku zadužen za obrazovanje, i da je on rekao da neće sarađivati sa Rektoratom koji dolazi iz Kruševca jer sa njim imaju negativno iskustvo, da oni ne prihvataju taj naš plan i da ne mogu obezbediti zaštitu tim fakultetima.
       - Dakle, situacija je vrlo ozbiljna - upozorava gospođa Turajlić. - To je i bio razlog što sam gospodinu ministru napisala pismo moleći ga da razgovara sa Vladom i Skupštinom Srbije, da još jednom razmisle o svim mogućim posledicama svoje odluke. Gospođa Srbijanka Turajlić ukazuje još i na to da je učinjena poprilična nepravda prema studentima Prištinskog univerziteta, jer im je zabranjivan prelazak na druge fakultete, što su po zakonu imali pravo. Da bi promenili fakultet, morali su da dobiju saglasnost Ministarstva prosvete, a koliko je ona primetila, ta saglasnost davana je vrlo selektivno, samo po nekoj vezi. Zato je, kaže, Ministarstvo prosvete nedavno uputilo dopis svim univerzitetima tražeći da poštuju zakonsku proceduru prilikom prelaska sa Prištinskog univerziteta, da ne bude nikakvog ograničenja.
       - Apelovali smo na njih, pošto su ovim studentima bila ugrožena ustavna prava proteklih godina, da razmotre mogućnost da čak i mimo zakona dozvole prelazak na druge fakultete. Da se, prosto, na njih primene pravila koja su nekad važila za izbeglice!
       Rektor prof. dr Gojko Savić kaže da su pred Prosvetnim odborom Skupštine Srbije bile dve opcije: prva, da se Univerzitet u Prištini u potpunosti sačuva tako što će se oni fakulteti koji trenutno rade na rubnim područjima administrativne granice Kosova i Metohije sukcesivno vraćati na Kosovo i Metohiju, kako se u Pokrajini budu stvarali uslovi za siguran povratak fakulteta. I druga, da se Univerzitet u Prištini ugasi, a studenti i nastavno osoblje pripoje drugim univerzitetima. Jednoglasno je, kaže, prihvaćena prva opcija!
       Podseća rektor da je i prethodne dve godine na Kosovu radilo šest srpskih fakulteta: Rudarsko-geološki, Građevinsko-arhitektonski, Elektrotehnički i Mašinski u Kosovskoj Mitrovici i Učiteljski fakultet i Fakultet za fizičku kulturu u Leposaviću. Ali...
       - Određeni otpori mogli su se i očekivati - objašnjava rektor Savić. - Prvo, otpor novoupisanih studenata koji ranije nisu nikada živeli na Kosovu i Metohiji i nekih profesora koji su poslednjih nekoliko godina zasnovali radni odnos na Univerzitetu u Prištini, a nisu osetili život na Kosovu i Metohiji. Ali, mora se znati da je prilikom svakog raspisivanja konkursa za upis studenata i konkursa za prijem nastavnika uvek stajalo da su ti fakulteti sa privremenim sedištem. Dakle, bili su svesni gde konkurišu i gde se upisuju. Sada ti isti studenti i neki nastavnici pišu peticije i sakupljaju potpise odbijajući da se vrate, kako kažu, u "koncentracione logore". A nijednom reči ne spominju onih šest fakulteta, gde su hiljade studenata i stotine nastavnika koji su i prethodne dve godine normalno radili na Kosovu. Ne spominju ni desetine hiljada dece u osnovnim i srednjim školama!
       Profesor Savić ističe da je srpski živalj koji je ostao da živi na Kosovu i Metohiji s oduševljenjem dočekao vest o postepenom vraćanju pojedinih fakulteta. Za njih je to znak poboljšanja stanja.
       Ukoliko ove školske godine prođe sve kako je predviđeno, rektor kaže da će se sledeće školske godine, prema odluci Prosvetnog odbora, preseliti i ostali fakulteti: Prirodno-matematički, Medicinski i Poljoprivredni iz Kruševaca, i Ekonomski i Filozofski fakultet iz Blaca. Za potrebe Medicinskog fakulteta već je u pripremi zgrada Infektivnog odeljenja Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici. A ovde još od prošle godine postoji odeljenje Medicinskog fakulteta s opštim smerom i smerom stomatologije.
       - Realizacija čitavog ovog programa nije rezultat samo grupe ljudi, već je reč o sprovođenju odluke Prosvetnog odbora Skupštine Srbije. Lično, nisam član nijedne partije, moj jedini cilj jeste da u koordinaciji sa državnim organima realizujem predloženi program povratka fakulteta na Kosovo i Metohiju. Dakle, samo sledim državnu politiku - kaže rektor Gojko Savić!
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu