NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nevidljive žene

Naše sagovornice uglavnom nisu zadovoljne svojim položajem u policiji. Bilo da su završile višu školu ili fakultet one su najčešće raspoređene na administrativnim poslovima

      U subotu, 25. avgusta novinari su mogli da prisustvuju završnoj vežbi vojno-policijske obuke studenata Više škole unutrašnjih poslova iz Zemuna. Vežbalo se na Fruškoj gori. Na poligonu za gađanje, spretnost i veštinu baratanja oružjem podjednako dobro su demonstrirale i studentkinje. Naročito su se istakle, kada je trebalo uhapsiti lica za kojima je raspisana poternica "ozbiljno su se držeći pištolje u rukama suprotstavile kriminalcima". NJihova borbenost i neustrašivost, zabeležili su reporteri, izazvale su spontani aplauz posmatrača završne vežbe.
       Ipak, policija je i dalje teška za saradnju, čak i ako joj ta saradnja može doneti direktnu medijsku korist. O ženama u policiji i njihovom položaju, izuzev na nivou pojedinačnih slučajeva, ništa nismo uspeli da saznamo. Ni osnovne podatke: koliko ih tačno ima, na kojim sve poslovima rade. Novinarka NIN-a je od ljudi zaduženih za odnose sa javnošću obaveštena da nikakve uporedne analize ne postoje, kao ni bilo kakve analize koje se bave položajem i rezultatima koje su postigle žene u policiji. Da je neka druga i drugačija zemlja u pitanju, moglo bi se pomisliti da je dostignuta potpuna ravnopravnost polova. Ipak, nije baš tako.
       Naše sagovornice uglavnom nisu zadovoljne svojim položajem u policiji, niti ograničenim mogućnostima za napredovanje u karijeri. Bilo da su završile višu školu ili fakultet one su najčešće raspoređene na administrativnim poslovima. Sve to iako i žene poput muškaraca prolaze kroz specijalne fizičke pripreme kao i savladavanje borilačkih veština: karate, džudo, samoodbrana. Baratanje oružjem je sastavni deo sportskih aktivnosti. Ipak, devojke sve više žele da rade u policiji.
       Šteta je da se do sada niko nije pozabavio razvojnom strategijom kako bi njihovo prisustvo u policiji bilo vidljivije i kako bi mogle da, bez obzira na predrasude, u skladu sa sposobnostima napreduju u poslu koji su izabrale.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu