NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Zakon
       Izaslanik OEBS-a za slobodu medija u zemljama u tranziciji Frajmut Duve izjavio je da je optimalan rok za usvajanje zakona o radiodifuziji u Srbiji jedna do dve godine, ali ukazao je na to da ostvarivanje takvog projekta, na osnovu iskustava Hrvatske ili Mađarske, može da traje znatno duže. U intervjuu za vikend izdanje beogradskog dnevnika "Danas", on je rekao i da su za slobodu medija u SRJ, posle demokratskih promena, odgovorni pre svega političari.
      
       Kritike
       Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog političkih pritisaka i optužbi pojedinih lidera i stranaka DOS-a na račun novinara, a posebno je u tom smislu kritikovalo Demokratsku stranku Srbije (DSS). Takođe, NUNS je naveo da je "prinuđen da posebno skrene pažnju na najčešće neopravdane kritike, pa i arogantno ponašanje prema pojedinim medijima, koje dolaze iz DSS-a, a neretko i od predsednika SRJ Vojislava Koštunice". Kao primer, navedene su kritike DSS-a na račun dnevnika "Danas", Radija B92 i "Nedeljnog telegrafa".
      
       Zahtevi
       Sindikat "Nezavisnost" Radio-televizije Srbije zatražio je od Vlade Srbije da hitno pronađe rešenje za finansiranje državne televizije. Sindikat je najavio u saopštenju da će preduzeti sve zakonom predviđene vidove sindikalne borbe ukoliko vlada bude ignorisala njegove zahteve za rešavanje statusa i socijalnog pitanja zaposlenih u RTS-u, kao i stavove o radu Upravnog odbora državne televizije i pojedinim kadrovskim rešenjima u vrhu RTS-a.
      
       Promene na TV CG
       Najozbiljniji kandidat za novog direktora Novinskog javnog preduzeća "Pobjeda" je Žarko Šturanović, a za direktora Radio-televizije Crne Gore Vuk Rajković, prenose podgoričke "Vijesti". Sadašnji direktor "Pobjede" Dragan Đurović izabran je za potpredsednika crnogorske vlade, dok je dosadašnji direktor RTV Crne Gore Goran Rakočević imenovan za savetnika crnogorskog premijera za informisanje.
      
       Program za Iračane
       Televizija Liberti, koju su osnovali Iračani u egzilu, počela je svakodnevno da emituje program za Irak, saopštio je Irački nacionalni kongres. Za sada TV Liberti emituje jednočasovni program koji se u više navrata tokom dana reemituje. Tu stanicu finansira američki Kongres, a program se emituje iz SAD, gde ga uređuju irački novinari.
      
       Bi-Bi-Si za decu
       Britanski Bi-Bi-Si pokrenuo je zabavni i dečji program za područje Kanade, u saradnji sa kanadskom medijskom kućom
       Alijans atlantis. Potpredsednik Bi-Bi-Sija Kanada i Bi-Bi-Sija Kids DŽon Gil izjavio je da će ti programi prenositi najbolje britanske komedije i drame. Oba programa biće dostupna na digitalnoj kablovskoj mreži u Kanadi. Sličan kablovski program za područje SAD Bi-Bi-Si je pokrenuo 1998. godine.
      
       "Njusvik" na poljskom
       Prvi broj američkog magazina "Njusvik" na poljskom jeziku objavljen je početkom septembra pod nazivom "Njusvik Poljska". To je peta verzija američkog magazina na stranom jeziku, posle japanske, korejske, španske i arapske. Poljsko izdanje objavila je nemačka medijska grupa "Aksel springer" koja poseduje 16 listova u Poljskoj.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu