NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Antraks

      Svet je u ratu sa mrakom, maglom, nepoznanicom, ogromnim fanatizmom i sićušnim bakterijama.
       Sile razaranja šalju na ljude makroskopske džetove i mikroskopska bića.
       Ono što su izmislili najbogatiji - avione i oblakodere, potencijalni bakteriološki rat, najsiromašniji uvlače u igru. A najbogatiji među najsiromašnijima izgleda da je zamislio ovaj do sada u istoriji čovečanstva nepoznati rat.
       Neki se ne šale. Izgleda da izazivaju crni prišt, znan u medicini kao antraks, šaljući ga poštom nasumce i po planu.
       Drugi se po Evropi glupo šale. Čak i kod nas.
       Antraks se još zove prostrel, bedrenica, zlić ili dalak. Medicina ga opisuje kao opaku zaraznu bolest životinja, pre svega ovaca, a ređe goveda. Uginu za dva-tri dana posle oboljenja, zaraze se kad pasu travu ili piju vodu. Čovek dobija ovu tešku bolest kad dere lešinu životinje, a pre svega oni koji dolaze u dodir sa vunom i kostima domaćih biljoždera, ili - kad Bin Ladenovi sledbenici pošalju prah u koverti.
       Antraks (anthrax) na grčkom znači žeravica, ugalj, zato što se bolest ispoljava pojavom crnih prišteva na koži čoveka i životinja. Isti koren reči nalazimo i u reči antracit, najbolji kameni ugalj, i antracen, bezbojne pločice u katranu kamenog uglja, koji se upotrebljava za proizvodnju boja.
       Spora antraksa je veoma povoljna za bakteriološki rat, jer zadržava svoju virulentnost i otpornost na spoljnu sredinu godinama.
       Crni prišt spominje se u Drugoj starozavetnoj knjizi Mojsijevoj:
       "Tada reče Gospod Mojsiju i Aronu: uzmite pepela iz peći pune pregršti, i Mojsije neka ga baci u nebo pred Faraonom. I postaće prah po svoj zemlji Misirskoj, a od njega će postati kraste pune gnoja i na ljudima i na stoci po svoj zemlji Misirskoj. I uzeše pepela iz peći, i staviše pred Faraona i baci ga Mojsije u nebo, i postaše kraste pune gnoja po ljudima i po stoci."
       Antraks je bio prvi bacil koji je izolovan kao uzročnik neke zarazne bolesti. Izolovali su ga francuski biolog Kazimir-Žozef Daven 1863. godine i Nemac Robert Koh 1876. godine. Protiv bakterije antraksa pronađena je u istoriji medicine prva vakcina. Pronašao ju je Luj Paster 1881. godine i time utemeljio bakteriologiju i imunologiju.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu