NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U skladu sa tragedijom

Šta se posle 11. septembra (ne)menja u TV serijama čija se radnja događa u Njujorku

      Život u Njujorku je možda postao mnogo tužniji i konfuzniji posle napada na Ameriku 11. septembra, ali na malom ekranu umetnost ne imitira život. Bar još ne. Pisci serija čija se radnja događa na Menhetnu - "Prijatelji", "Posao", "Sreća", "Zakon i red" - još ne eksploatišu društveno-političke i emocionalne posledice terorističkog napada na zgrade Svetskog trgovinskog centra.
       Ovako piše ovih dana "Njujork tajms" u tekstu koji beleži i reči Brusa Zebela, predsedavajućeg Akademije za umetnost i nauku:
       "Svi smo još veoma pogođeni, a umetnici i dalje traže način na koji će moći da iskažu svoj bol i gubitak. Oni umetnici kojima je TV serija platno na kojem slikaju, očigledno će probati da nađu prave boje da naslikaju užas koji se dogodio."
       Ponešto se menja u hodu, pa tako Marta Kaufman, izvršni producent serije "Prijatelji" u produkciji NBC kaže:
       "Čendlerovi, junaci 'Prijatelja' na svadbenom putovanju prave šalu na račun bombi i aerodromsko obezbeđenje ih tim povodom ispituje. Pre dve nedelje to je bilo smešno; međutim, posle 11. septembra to smo izbacili iz serije. Mislim da to sada ne priliči našoj komediji. Druge komedije bi mogle time da se bave, ali naša neće. Uostalom, Vudi Alen je rekao da je komedija tragedija - posle izvesnog vremena. Bez obzira da li je to tačno ili nije, još nije prošlo dovoljno vremena da bismo tragediju tretirali kao nešto drugo."
       Ima nešto u komedijama situacija kao oblik bekstva - posebno u vreme nacionalne krize - kaže Dejvid Koen. Najgluplje TV komedije su fantastično uspevale u vreme Vijetnamskog rata. Govoreći o napadu 11. septembra, Koen kaže: "Skoro da osećam da je naša patriotska dužnost da se ne bavimo time. Ne da tu situaciju oslikamo, već da je izbegnemo."
       U seriji "Sopranovi" junak Toni Soprano u nastavku serije više neće gledati u retrovizoru svojih kola zgrade Svetskog trgovinskog centra i to je jedina promena koja će se videti.
       Jedna od retkih serija koja će se baviti tematikom napada od 11. septembra je "Treći sat" (NBC). To je drama o njujorškim lekarima, policajcima i vatrogascima. Sprema se nekoliko novih epizoda gde će se glavni junaci prikazati pre i posle 11. septembra.
       Ima i onih, poput Toma Fontane, koji su srećni što se radnja njihovih drama odvija u zatvoru, kao što je TV serija "Oz" na TV HBO. Reč je o nepoznatom lokalitetu pa autor kaže da je veoma srećan što se radnja njegove serije ne događa u Njujorku:
       "Mislim da je veoma, veoma opasno baviti se onim što se praktično juče dogodilo. Ljudi u tom slučaju treba da rade veoma pažljivo. I bez obzira na to šta ko radi, mislim da će oni raditi iz najboljih namera. Ali, ponekad ni najbolje namere ne doprinose ozdravljenju niti je to onaj in memoriam koji bismo mi želeli."
      
       R. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu