NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Medijski mrtvac

RTV Novi Sad stoji baš kao i čitav RTS: ni na nebu ni na zemlji

      Pokrajinski parlament bio je osnivač pokrajinske televizije sve do momenta sveopšte miloševićevske centralizacije Srbije. RTV Novi Sad tada je upisana u sistem propagandnog monstruma zvanog RTS, a svoj "vrhunac" doživela je za vakta urednikovanja Milorada Vučelića, komentarisanja Milijane Baletić i inih. To se nekako poklopilo sa "slavnim vojevanjem" u Vukovaru. Usput, kao kolateralna šteta, sa TV Novi Sad oterano je sve misleće (na primer, Mile Isakov, Dimitrije Boarov...), a primano, govorilo se, sve što zna da čita i piše.
       Ponajmanje je tu bilo novinara, najviše poslušnika i uplašenih. Nakon moralnog i profesionalnog, TV Novi Sad doživela je proleća 1999. godine i fizičko uništenje. Uništili su je NATO bombarderi, onako temeljito. Danas TV Novi Sad živi i radi u iznajmljenom prostoru, u staroj zgradi "Naftagasa".
       Potom je Skupština Vojvodine posle prošlogodišnje "oktobarske revolucije" zatražila vraćanje osnivačkih prava i izdvajanje RTV Novi Sad iz sistema državne televizije. Postignut je kompromis, pa je pokrajinskom parlamentu dozvoljeno da imenuje v.d. rukovodstvo.
       Dogovoreno je da v.d. stanje potraje dok se ne reši status celog RTS-a i dok se ne donese sada već famozni zakon o radio-difuziji. Po mišljenju vojvođanskih autonomaških partija, dogovor je prekršen prošlog utorka, 9. oktobra, kada je Upravni odbor RTS-a imenovao Bojanu Lekić za glodura centrale u Beogradu i usput saopštio imena novih rukovodilaca RTV Novi Sad.
       Ono što se istog dana uveče dešavalo, u režiji predsednika Skupštine Vojvodine i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, poznato je ne samo domaćoj javnosti. Od političara, reagovao je kako je ko stigao. Svi su osudili psovke, a bilo je i onih koji su ustvrdili da je Čanak u pravu. Što se glasa naroda tiče, možda su dobar reper emisije "Utisak nedelje" i "Maska nedelje" na beogradskom Studiju B i BK Televiziji. Slične reakcije, dakle odobravanje Čankovog "radikalnog zahvata", stigle su od slušalaca i na talase novosadskih radio-stanica.
       Nastavak televizijske epizode stigao je na zasedanju Skupštine Vojvodine, 11. i 15. oktobra. Demokratska stranka, koju Demokratska stranka Srbije neprestano optužuje za koaliranje preko mere sa Čankovom LSV, očito se naljutila na predsednika pokrajinske Skupštine, pa zatražila (i dobila) Anketni odbor, koji će istražiti odluku UO RTS-a, ali i Čankovo ponašanje. Kažu da je u noći pre skupštinskog zasedanja, na sednici vojvođanskih demokrata bilo predloga i da se Čanak skine sa mesta predsednika Skupštine.
       Prevladala je ona struja koja se zalagala za "čerčilovske metode".
       Na toj skupštini je DS sam sebi skočio u stomak jer je upravo ta stranka inicirala da se, nakon formiranja Anketnog odbora, sa dnevnog reda skine tačka koja je predviđala skupštinsku raspravu o događanjima u TV Novi Sad.
       Prethodno je Izvršno veće Vojvodine stavilo tu tačku na dnevni red i predložilo Skupštini da odbije odluku UO RTS-a. Izvršno veće, kojim predsedava funkcioner DS Đorđe Đukić, posle je povuklo sopstveni predlog. Kažu, "u svetlu novih činjenica". Autonomaši, LSV i reformisti Vojvodine, koji su, kako tvrde, "preglasani" na sednici vlade optužili su DS za nedoslednu politiku, suprotnu deklarativnom zalaganju za autonomiju Vojvodine. Poslanici DSS-a, su nakon što je Rade Marinkov, njihov čovek na mestu potpredsednika pokrajinske vlade smenjen, demonstrativno napustili salu. I oni su optužili DS za nedoslednost, kao i da uz pomoć autonomaša predvodi hajku na DSS.
       Čanak se još jednom pojavio u zgradi TV Novi Sad, u ponedeljak, 15. oktobra, kasno uveče. Tada ga je v.d. direktora RTV Novi Sad Aleksandar Kravić (inače, funkcoiner LSV i pokrajinski poslanik) obavestio da je stigao dopis od Aleksandra Crkvenjakova, odnosno odluka o imenovanju Petra Jovanovića na funkciju direktora RTV Novi Sad. Čanak je to nazvao provokacijom, odbacio mogućnost bilo kakvog drugog rešenja sem onog koje donese Skupština Vojvodine. Još je rekao da neće preduzimati "dodatne mere", kao šest dana ranije, jer je sa koalicionim partnerima utvrdio da je dopis iz Beograda "falsifikat".
       Indirektno, Čanak je poručio ljudima koje je imenovao UO RTS-a da ne dolaze na Televiziju. Jedan od njih, Milovan Nedeljkov koga je UO RTS imenovao za glodura TV Novi Sad, poručio je da neće dolaziti iz Zrenjanina u Novi Sad dok se Skupština Vojvodine ne izjasni šta misli o njegovom imenovanju. Skupština će se o tome izjasniti najverovatnije 26. oktobra, za kada je Čanak zakazao sledeće zasedanje i najavio da će ovaj put grupa poslanika podneti inicijativu za raspravu o RTV Novi Sad, "kako ne bi mogla biti povučena sa dnevnog reda".
       To je politička dimenzija priče. Kad se vratimo u stvarnost, videćemo da RTV Novi Sad ima višak zaposlenih, višak nesposobnih, male plate, neizvesno finansiranje, nema para za benzin, za rentu za iznajmljenu zgradu. Ova televizija ima loš program koji malo ko gleda, sem kad je reč o političkim kontakt-emisijama. Po Čankovom nalogu, sa Prvog i Drugog programa TV Novi Sad skinut je "okupacioni znak RTS-a pod kojim su na Vukovaru ginula vojvođanska deca". "To je trebalo uraditi još 5. oktobra prošle godine", kazaće Čanak.
       Koalicioni partner iz Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa optužiće ga potom za "verbalni terorizam", a DSS će zatražiti i Čankovu krivičnu odgovornost. Svi će slučaj RTV Novi Sad iskoristiti za stranačku propagandu i za naplaćivanje računa iz prošlosti...
       Sve to može da traje i narodu će biti interesantno neko vreme. Ipak, kad se situacija raščisti, RTV Novi Sad stoji baš kao i čitav RTS: ni na nebu ni na zemlji, bure bez dna. Sem za igre i nametanje političke volje, dosovski političari do sada nisu pokazali želju da od RTS-a naprave nešto čestito.
      
       DINKO GRUHONJIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu