NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veme smrti i zaborava

Dvadeset i tri osobe u četiri bolnice u Hrvatskoj izgubile su život zbog neispravnih dijalizatora čije filtere proizvodi američka firma "Bakser"

      U samo pet dana tokom postupka dijalize u hrvatskim bolnicama umrlo je dvadeset i troje ljudi, a da nijedna od nadležnih zdravstvenih institucija u zemlji nije pokazala spremnost da preuzme odgovornost za ovu tragediju. Ministar zdravlja dr Ana Stavljenić-Rukavina ponudila je premijeru Ivici Račanu svoju ostavku, a nacionalno ministarstvo zdravstva zabranilo je lekarima bolnica čiji su pacijenti stradali da daju bilo kakve izjave za javnost. Istragu o nesreći preuzelo je Ministarsvo unutrašnjih poslova Hrvatske i državni javni tužilac, a prve procene govore da bi krivac mogao da se traži van granica Hrvatske.
       Interna istraga domaćeg Zavoda za javno zdravstvo, koja je sprovedena čim su iz bolnica u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Požegi počele da stižu vesti o umiranju pacijenata podvrgnutih hemodijalizi, pokazala je da bi uzrok smrtnosti mogli da budu filteri za dijalizu proizvedeni u američkoj firmi "Bakster". Za Hrvatsku ih uvozi domaća farmaceutska fabrika "Pliva", ali njen direktor Željko Čović odmah je isključio svaku odgovornost svog preduzeća. "Baksterovi" filteri za dijalizu u "Plivu" stižu hermetički zatvoreni i dodatna istraživanja njihovog kvaliteta više se ne sprovode. Tim pre što je reč o proizvođaču velikog ugleda u međunarodnim razmerama. Jedino što je "Pliva" proizvela za kobni proces hemodijalize bio je fiziološki rastvor, a sve analize su pokazale da on nikako nije mogao da prouzrokuje smrtnost ovolikih razmera. Zdravstveno osoblje bolnica u četiri grada u Hrvatskoj priklonilo se proceni da uzrok nezapamćene smrtnosti bubrežnih bolesnika nije "ljudski faktor", nego se radi o problemu tehničke prirode.
       Stručnjaci američke firme "Bakster" koji su odmah doputovali u Zagreb odbili su, međutim, svaku vezu svojih proizvoda sa smrću bolesnika u Hrvatskoj. U doba velikog straha od biološkog rata i smrtonosnih virusa koji planirano haraju planetom, javnost nije poverovala nijednoj od ovih izjava. Pogotovo zato jer se pročulo da su filteri za dijalizu američke firme "Bakster" u avgustu ove godine u nekoliko bolnica u Španiji izazvali smrt dvanaest ljudi, a mnoge evropske zemlje su ih povukle iz upotrebe. Hrvatska to nije učinila, a još je strašniji podatak da je dan pre nego što je vest o smrti bubrežnih bolesnika podvrgnutih hemodijalizi stigla u javnost, osam pacijenata već bilo mrtvo. Zašto se čekalo da se broj žrtva zastrašujuće poveća, pitanje je na koje sada treba da odgovore policija i državni javni tužilac. Posebno uzrujan bio je istarski župan Ivan Jakovčić koji tvrdi da je vest o obustavljanju dijalize sa spornim "Baksterovim" filterima u bolnicu u Puli stigla sa nedopustivim zakašnjenjem koje je u smrt odvelo još šestoro ljudi. U pulskoj bolnici na dijalizu dnevno dolazi pedesetak bolesnika, a u zagrebačku bolnicu "Rebro" čak tri puta više.
       Dugotrajni postupak pročišćavanja krvi bubrežnih bolesnika svake godine u Hrvatskoj prođe skoro dve i po hiljade ljudi, a čak pet do osam hroničnih bolesnika nedeljno umire. Užasavajuće su i priče rodbine postradalih. U roku od dva sata nakon dijalize mnogi su umrli u velikim mukama, od gušenja ili rasprskavanja aorte kao što se dogodilo dvadesetogodišnjem mladiću iz Karlovca u riječkoj bolnici. Poražavajuće je i objašnjenje nadležnih u Ministarstvu zdravlja koji tvrde da su čitavu noć telefonirali i slali faksove bolnicama u Zagrebu, Puli, Karlovcu i Požegi. Kad se niko nije javio na telefon, pokušalo se sa faksom, a gde je završio papir koji je iz njega izašao, nije se dalje istraživalo. Treba reći da ovo nije jedini slučaj "tehničkih problema" koji su doveli do ozbiljnih zdravstvenih tegoba i mučnog kraja bolesnika u hrvatskim bolnicama. Pre nekoliko godina u Sisku je prilikom dijalize dvadeset i dvoje ljudi izgubilo život zbog kvara na spravi za filtriranje vode, a ovoga proleća i leta zagrebački Institut za dijabetes "Vuk Vrhovac" panično je obaveštavao svoje pacijente da više ne koriste propisani lek "glukobaj" poznatog nemačkog "Bajera". Nije poznato da je bilo ko snosio odgovornost zbog ovakvih dramatičnih propusta. Zvanični rezultati istrage ministarstva policije i državnog javnog tužioca o masovnom umiranju bubrežnih bolesnika u četiri bolnice u Hrvatskoj biće poznati kad se nad preminulima izvrši obdukcija.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu